E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel piyasalarda satış baskısı devam ediyor---

Küresel piyasalarda satış baskısı devam ediyor

Küresel piyasalarda satış baskısı devam ediyor
26 Şubat 2020 - 09:29 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende öne çıkan küresel piyasalarda virüs kaynaklı endişelerle satıcılı seyir devam ettiği görüşü oluyor.

Güvenli liman talebiyle ABD 10 yıllık tahvil getirileri %1,36 ile düşük

TCMB Başkanı Uysal: Enflasyonun seyri yılsonu tahminiyle uyumlu

$/TL güne 6,15 düzeylerinden başlıyor

Almanya ekonomisi 2019 yılı 4. çeyreğinde, tüketim harcamalarındaki ivme kaybı ve yatırım harcamalarında yaşanan hafif gerileme ile, çeyreksel bazda yatay seyretti. ABD'de Şubat ayı tüketici güven endeksi ise, hafif gerileyerek 130,7 oldu.

Diğer taraftan Çin'de ortaya çıkan virüse yönelik gelişmeler de takip edilmeye devam ediyor. Çin'de son 24 saatte can kaybı 52 olurken, 406 yeni vaka tespit edildi. Günay Kore ise ülkede vaka sayısının 1000'i aştığını duyurdu. ABD'de ülke vatandaşları, virüsün olası yayılmasına karşı hazırlıklı olmaya çağırıldı. Uluslararası Enerji Ajansı, küresel petrol talep büyümesine yönelik tahminlerinin son on yıllık dönemin en düşük seviyesinde olduğunu ve virüs gelişmelerine de bağlı olarak daha da düşürmeye ihtiyaç duyulabileceğini açıkladı. Tayvan parlamentosu ise, Korona virüsü salgınının ihracata bağımlı ekonomisi üzerindeki etkisini hafifletmek için 60 milyar Tayland doları (2 milyar $) değerindeki paketini onayladı.

Küresel piyasalarda ise virüs kaynaklı endişelerle satıcılı seyir devam ediyor. ABD temel hisse senedi endekslerinde dün akşam görülen %2,7 ilâ %3,2 oranında düşüşlerin ardından bu sabah Asya hisse senedi piyasalarının çoğunda satıcılı eğilim devam ediyor. Güvenli liman talebiyle ABD 10 yıllık devlet tahvil getirileri %1,36'da çok düşük seyrini sürdürürken, dolar endeksi ise 99'un hafif üzerinde güçlü seyrini sürdürüyor. Yurt dışında bugün ABD Ocak ayı yeni konut satışları verisi takip edilecek.

Yurt içinde ise TCMB Başkanı, ekonomideki toparlanmanın son dönemde güç kazandığını, enflasyon görünümünün ise en son yayımlanan enflasyon raporundaki tahminlerle uyumlu olduğunu belirtti.

TCMB enflasyonun bir süre mevcut düzeylerinde seyrettikten sonra kurumun yılsonu tahminine doğru gerileyeceğini değerlendiriyor. Yurt içi piyasalarda ise $/TL güne 6,15 düzeylerinden başlıyor. Hazine dün gerçekleştirdiği 2 yıl vadeli TLREF'e endeksli devlet tahvili ihalesinde ROT dahil toplam 3,1 milyar TL borçlandı. İhalede ortalama yıllık bileşik faiz %10,37 seviyesinde gerçekleşti. Hazine son iki günde toplam 6,3 milyar TL borçlanmış oldu. Tahvil piyasasında gösterge faiz dün 10 baz puan düşüşle günü %11,79'dan tamamladı.

Avrupa borsalarındaki düşüş dün de devam etti. Eurostoxx-600 endeksi son iki günde toplam %5,5, bankacılık endeksi %7,3 düşüş gösterdi. İtalya borsasındaki düşüş son iki günde %7'ye ulaştı.

Dolar hafif toparlanıyor. Perşembe gördüğü 1,0778'den toparlanmaya başlayan ¬/$, dün 1,0890'ı gördü bu sabah 1,0875'lerde. ABD ve İngiltere'nin bu hafta ticaret görüşmeleri için toplanması bekleniyor

GBP/USD 1,30'da. Geçtiğimiz hafta 112'yi aştıktan sonra dün 110'a gerileyen USD/JPY ise 110,4'lerde. Gelişmekte olan ülkeler genelinde zayıflık hakim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)