E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda risksiz yatırım kalmadı---

Küresel piyasalarda risksiz yatırım kalmadı

Küresel piyasalarda risksiz yatırım kalmadı
29 Aralık 2021 - 17:33 borsagundem.com

Küresel merkez bankalarının düşük faiz oranları ve yüksek enflasyon ortamı birikimlerin günden güne eridiği bir tablo oluşturuyor. Bu durum yatırımcılardan emeklilere kadar küresel çapta herkesi olumsuz etkiliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bugünlerde yatırım kararlarının merkezinde birbiriyle bağlantılı üç soru yer ediyor. Yatırımcıların artık güvence altına alabileceği risksiz getiri oranı nedir? Gelecekte nasıl bir getiri beklemek mantıklı? Bir emeklilik fonundan veya tasarruf planından pay almak için ihtiyatlı seviye nedir? Financial Times yazarı Philip Coggan’a göre bu soruların yanıtları, vakıf fonlarından, dev emeklilik fonlarına ve emeklilik yatırımlarına kadar birikimlerini en iyi şekilde nasıl kullanacaklarını düşünen her yaştaki yatırımcıyı etkiliyor.

Bu soruların hiçbirini cevaplamak kolay değildir. Coggan öncelikle ABD’deki risksiz yatırımların getiri oranlarını ele alıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre risksiz yatırımlar, kısa vadeli banka mevduatlarının getirisi, iki yıllık ABD Hazinesi getirisi veya 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri olarak gösterilir. ABD’de şu anda faizler neredeyse sıfır seviyesinde. İki yıllık tahvillerin getirileri %0,6, 10 yıllık hazine tahvilleri getirileri ise %1,44 civarında işlem görüyor.

Bu oranların hepsi tarihsel standartlara göre çok düşük ve ABD’deki Kasım ayı enflasyon rakamlarının yıllık bazda %6,8 olduğu düşünüldüğünde enflasyonun da gerisinde kalıyor. Yatırımcılar paralarının değerinin reel olarak aşındığını görmek zorundaymış gibi görünüyorlar ve tahvilleri vadesinden önce satarlarsa, nominal olarak da para kaybetme riskleri var.

Yatırımcılar portföylerini daha yüksek fiyatlara karşı açıkça korumaya çalışırlarsa, enflasyon korumalı 10 yıllık Hazine tahvilleri vadeye kadar tutulması halinde eksi yüzde 1 getiri elde ederek reel "kayıplarını garanti altına” alıyorlar. Söz konusu durum piyasalarda risksiz ticaretin riskin kesinleştiği ticarete dönüşmesi anlamını taşıyor.

FT yazarına göre bu düşük verimlerin sonuçları oldukça büyük. Zira diğer varlıklar da risksiz getiri oranları üzerinden fiyatlanıyor. Örnek vermek gerekirse, tahvil piyasasında borç alan şirketler, temerrüt riskini yansıtmak için devlet tahvili getirisi üzerinden alım satım farkı ödüyorlar.

Devlet tahvili getirileri düştükçe, kurumsal borçlanmanın maliyeti de düştü. Emeklilik fonları, emeklilik yardımlarının ödenmesinin maliyetini hesaplarken kurumsal tahvil getirisini kullanır. Getirilerdeki düşüş arttıkça, gelecekteki yükümlülükleri karşılama maliyeti o kadar büyük olur.

Emeklilik borçlarını karşılamanın muhasebe maliyetindeki artış, hisse senedi piyasaları 2008 krizinden bu yana güçlü performanslar göstermesine rağmen neden bu kadar çok emeklilik planın açık verdiğini gösteriyor. Bu durum ayrıca neden birçok emeklilik temsilcisinin tahvil satın alarak yükümlülüklerini eşleştirmeye çalıştığını da açıklıyor. Ve buna karşılık, neden hala çok düşük tahvil verimlerinde bol miktarda tahvil alıcısı olduğunu da gösteriyor.

Olası tahvil getirilerinin cazipliği göz önüne alındığında, birçok yatırımcının hisse senetlerine güvenmeyi tercih etmesi şaşırtıcı değildir. Ancak hisse senetlerinin ne gibi bir getiri sağlaması muhtemeldir? Standart formül, devlet tahvili getirisine risk primi eklemektir. Tarihsel olarak, Londra İşletme Okulu'ndan Elroy Dimson, Paul Marsh ve Mike Staunton'un çalışmalarına göre, buradan elde edilecek getiri oranı küresel olarak yüzde 4 civarındaydı. Eksi yüzde 1'lik enflasyona bağlı tahvilin getirisine yüzde 4 puan eklemek bize özkaynaklardan beklenen yüzde 3'lük reel getiriyi sağlayacaktır.

Ancak yatırımcılar özkaynak getirilerinin bu kadar düşük olmasını gerçekten bekliyorlar mı? Pandemi karşısında bile yatırımcıların hisse senetlerine yığılmaları göz önüne alındığında, bu pek mümkün görünmüyor. Bunun yerine, yatırımcılar hisse senetlerinden gelecek getirilerin yüksek olduğuna inanıyorlarsa, mantıksal olarak bu varlık sınıfından çok yüksek bir risk primi bekledikleri anlamına gelir. Başka bir deyişle, Hisse senetlerinin normalden çok daha riskli olduğunu düşünüyorlar. Ancak bu ana akım bir görüş gibi görünmüyor.

Bununla birlikte, mevcut değerlemeler yüksek olduğunda, gelecekteki getirilerin düşük olacağı piyasalar için bir kural niteliğindedir. Yale Üniversitesi’nin Nobel Ödüllü İktisat Profesörü Robert Shiller tarafından geliştirilen ölçümlere göre ABD’de hisse senedi değerlemeleri aşırı derecede yüksekte. Hisse senetlerini 10 yılın ortalama kurumsal bilançolarıyla karşılaştıran Shiller bu oranın 2000’deki dotcom balonunun zirvesinden daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Ancak gelecekteki getiriler düşük olacaksa, yatırımcılar çok zor kararlarla karşı karşıya kalacaktır. Emeklilik planları, kurumsal sponsorlarından veya kamu sektöründeki vergi mükelleflerinden daha fazla para istemek zorunda kalabilir. Bir emeklilik birikimi kurmaya çalışan bireysel çalışanların şimdilerde daha fazla tasarruf etmesi ve daha az harcaması gerekir. Bu da ekonomilerini canlandırmaya çalışan hükümetlerin hoş karşılamayacağı bir yaklaşım.

Benzeri bir şekilde, gelecekteki getiriler düşük olacaksa, geri çekilmelerin hızı da azaltılmalıdır. Vakıf fonları, vakıflarından ne kadar gelir elde edeceklerine karar verirken genellikle yüzde 5 kuralına uyarlar. Bu oran çok yüksek gibi görünüyor. Aynı şekilde, emekli maaşı olan emeklilerin de paralarının tükenmemesi için yılda yüzde 4'ten daha az para çekmeleri gerekebilir. Yatırımcılar, piyasayı yenmek umuduyla hangi hisse senetlerini veya yatırım fonlarını seçecekleri hakkında bilgi bombardımanına tutuluyorlar. İlk etapta ne kadar para ayırmaları gerektiğini tartışmak için çok az zaman kalmış gibi gözüküyor.

Teknoloji devlerinin borsalardaki 2022 planı

 

Milyoner yatırımcılar 2022’de riskten kaçacak

 

Enflasyona karşı en iyi korumayı sağlayan kripto para

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)