E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda pozitif seyir---

Küresel piyasalarda pozitif seyir

Küresel piyasalarda pozitif seyir
04 Şubat 2015 - 09:28 borsagundem.com

Artan petrol fiyatları ve tahvil faizlerinin etkisi ile dolar endeksi yaklaşık yüzde 1 geriledi

Küresel piyasalar dün genel olarak pozitif bir seyir izlerken, artan petrol fiyatları ve tahvil faizlerinin etkisi ile dolar endeksi yaklaşık yüzde 1 geriledi.

ABD'de 10 yıl vadeli tahvil faizleri dün yüzde 1,67'den yüzde 1,80'in üzerine kadar çıkarken, dolar endeksi 94,70'ten yüzde 1'in üzerinde kayıpla 93,25'e kadar geriledi. Dün açıklanan ABD fabrika siparişleri verisinin beklentilerden fazla azalmasına karşın Dow Jones endeksi yüzde 1,76, S&P 500 endeksi yüzde 1,44, Nasdaq endeksi yüzde 1,09 değer kazandı. Analistler, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde bugün ADP özel sektör istihdam verisinin takip edileceğini belirterek, piyasalardaki dalgalı seyrin devam etmesini bekliyor.

Avrupa tarafında, Yunanistan ile ilgili belirsizlikler devam etse de borçlar konusunda çözüm yönünde yetkililerden gelen iyimser açıklamaların ardından pay piyasasında yükselişler görüldü. Avro/dolar paritesi yükseliş eğilimini dün de sürdürerek 1,1313'ten 1,1530 seviyesine kadar yükselirken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,58, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,32, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,09, Rusya'da RTSI endeksi ise yüzde 5,48 değer kazandı.

Asya tarafında, bugün Çin'de açıklanan hizmet sektörü verisinin son altı ayın en düşüğüne işaret etmesinin ardından kapanışa yakın Şanghay endeksi yüzde 0,86 değer kaybederken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 1,98 yükselişle tamamladı.

Yurt içinde dün enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde açıklanmasının ardından faizlerin düşmesine yönelik beklentilerin ötelenmesi ile dolar/TL 2,44'ten 2,40'a geriledi, pay piyasalarında ise özellikle bankacılık sektöründe etkili olan satışlarla sert düşüş görüldü.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) dün akşam piyasalar kapandıktan sonra Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi ve ilgili karar gereğince mevcut Yönetim Kurulu TMSF tarafından değiştirilerek, yeni Yönetim Kurulu ve Genel Müdür atandı.

Açıklamanın ardından uluslararası piyasada TL varlıklarda önemli bir değişiklik görülmezken, bugün bankalararası piyasanın açılışında da dolar/TL 2,3970 seviyesinden işlem görüyor. Eylül ayından bu yana Gözaltı pazarında işlem gören Bank Asya payları, dün 1,61 düşüşle günü 0,61 liradan tamamlamıştı.

Analistler, cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde piyasalarda dalgalı seyrin devam edebileceğini belirterek, yurt içinde BIST 100 endeksinin 86.900 ve 85.500 seviyelerinin önemli destekler olduğunu kaydediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • musti04 Şubat 2015 10:15

    Dunya olumlu seyrederken biz böyle giderse 55 iner dolar olur 4 tl Nerede ekonominin patronları borsada 100bin i geçeriz diyenler yabancı kaçarsa kimse gelmez notlar teker teker iner kalırız ortalarda ALLAH sonumuzu Hayır etsin