E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel piyasalarda olumlu hava---

Küresel piyasalarda olumlu hava

Küresel piyasalarda olumlu hava
12 Şubat 2020 - 09:19 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende "dolar küresel çapta güçlü seyrini koruyor" başlığı ön plana çıkıyor

Fed Başkanı Powell, virüs gelişmelerini takip ettiklerini belirtti

Hubei eyaletinde yeni virüs vakası sayısı son 1 ayın en düşüğünde

Yurt dışında, Euro Bölgesi sanayi üretimi verileri takip edilecek

Fed Başkanı Powell, dün ABD Temsilciler Meclisi, Finansal Hizmetler Komitesi'nde gerçekleştirdiği sunumunda, ülke ekonomisinin ılımlı bir hızda büyümeye devam ettiğini, küresel olumsuz gelişmelere rağmen dirençli seyrettiğini belirtti. Ülkede enflasyon ise istikrarlı ancak Fed'in %2 hedefinin altında seyrediyor. Ticaret ile ilgili belirsizlikler azalmış görünüyor, ancak görünüme ilişkin riskler devam ediyor. Powell Korona virüsü ile ilgili gelişmeleri ise yakından takip ettiklerini vurguladı. Virüsün Çin kaynaklı olası kesintilere neden olabileceği ve küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebileceğini açıkladı.

Powell ayrıca, var olan para politikası duruşunun, ekonomik büyümeyi desteklemesini beklediklerini ekonomik veri akışı Fed'in öngörülerine paralel gerçekleştiği sürece, şu anki parasal duruşun da uygun kalmasının beklendiğini belirtti.

Diğer taraftan virüs ile ilgili gelişmeler de takip edilmeye devam ediyor. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, ülkede virüs nedeniyle yaşanan can kaybını 1114 olduğu, virüs bulaşan kişi sayısının 44 bin
653 olduğunu belirtti. Virüsün ortaya çıktığı Hubei eyaletindeki yeni vaka sayısının ise, bu ayın en düşük seviyesinde gerçekleştiği belirtiliyor.

Küresel piyasalarda ise Powell'ın göreli olumlu açıklamalarının da ardından, dün ABD'de S&P500 ve Nasdaq endeksleri günlük bazda hafif yükseliş kaydettiler. Bu sabah Asya hisse senedi piyasalarının çoğunda da, günlük bazda olumlu eğilim görülüyor. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri dün sabahki seviyelerine göre 4 baz puan yükselişle %1,62 düzeylerinde. Dolar endeksi ise 98,7 düzeylerinde göreli güçlü seyrini koruyor. Yurt dışında bugün Euro Bölgesi'nde açıklanacak

Aralık sanayi üretimi verileri piyasa yönünde etkili olabilir.

Yurt içi piyasalarda $/TL güne 6,02 düzeylerinden başlıyor.

Hazine dün 2,2 milyar TL tutarında 2 yıl vadeli kira sertifikası ihracında bulundu. 7 yıl vadeli değişken faizli devlet tahvili ihalesinde ROT dahil 1,5 milyar TL borçlanırken, ortalama yıllık bileşik faiz %14,89 seviyesinde gerçekleşti. Tahvil piyasasında getiriler de yükseliş dün de devam etti gösterge faiz 17 baz puan artışla günü %10,92, 10 yıl vadeli tahvil getirileri ise 15 baz puan artışla %11,23'den tamamladı. 5 yıllık CDS'ler bu sabah 277 baz puan seviyesinde.

Dolar, hafif geri çekilmesine rağmen, güçlü seyrini koruyor. Dün 1,09'un altına gelen ¬/$, bu sabah 1,0915'lerde. GBP/USD de 1,2965'lere yükseldi. USD/JPY 109,8'lerde göreli yatay seyrediyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde bu sabah genel olarak olumlu bir hava hakim.

Avrupa borsalarında dün yükselişler görüldü. Eurostoxx-600 endeksi günü %0,9 primle tamamladı. Almanya'nın DAX endeksi rekor yüksek seviyesine ulaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • trder12 Şubat 2020 10:59

    2008 krizi mi???

  • trader12 Şubat 2020 10:41

    Amerikalıların en çok borçlandığı kalem konut kredileri oldu. Konut kredileri kaynaklı borçlar, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 120 milyar dolar arttı ve 9,56 trilyon dolara çıktı. Böylece, ülkedeki konut kredileri kaynaklı borç tutarı 2005'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü.