E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda Kuzey Kore gerginliği---

Küresel piyasalarda Kuzey Kore gerginliği

Küresel piyasalarda Kuzey Kore gerginliği
16 Mayıs 2018 - 09:20 borsagundem.com

Kuzey Kore ile Güney Kore'nin yapacağı üst düzey görüşmenin iptal edilmesinin ardından küresel piyasalarda gerileme yaşandı

Asya borsaları Kuzey Kore'nin Güney Kore ile yapılacak üst düzey görüşmeleri aniden iptal etmesinin ardından ABD ile Kuzey Kore arasındaki görüşmenin de tehlikeye girdiği şüpheleriyle geriledi. 
Tahvil getirilerindeki yükseliş ise ABD'de faiz artırımlarının hızlanarak küresel talebin 
sınırlanacağı endişelerini beraberinde getiriyor. 
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.4 geriledikten sonra kayıplarını kısmen telafi ederek yüzde 0.06 ekside bulunuyor. 
Yatırımcılar zaten ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi ve küresel ekonomik büyümenin
sürdürülebilirliğinden endişe ederken, Kuzey Kore ile ABD arasında 12 Haziran'da yapılacak olan 
görüşmenin iptal edilmesi halinde Kore yarımadasında gerilim tekrar artırarak piyasalarda ek 
bir baskı unsuru yaratabilir. 
ABD'de dün açıklanan güçlü perakende satışlar ve imalat sanayi verileri 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil getirilerinin yüzde 3.095'e kadar yükselerek Temmuz 2011'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmasına yol açtı. 
Getirilerdeki artış şirketlerin borçlanma maliyetlerinin artması anlamına geliyor. ABD'nin S&P 500 endeksi de hisse değerlemelerini baskı altında bırakan getirilerdeki bu artış nedeniyle yüzde 0.7 düştü. 

DÖVİZ

Dolarda geçen hafta güç kaybeden yükseliş 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin getirisinin yüzde 3'ün üzerine çıkmasıyla birlikte bu hafta tekrar güç kazanırken, dolar endeksi beş ayın zirvelerine yakın seyrediyor.
Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks dün 93.457'ye kadar yükselerek 22 Aralık'tan bu yana zirveyi gördükten 93.208'de bulunuyor. ABD'nin 10 yıllık tahvilinin getirisi enflasyonda yükseliş ve bütçe açığında artış endişeleriyle geçen ay sonlarından bu yana yüzde 3 civarında dalgalanıyordu. Ancak düne kadar yüzde 3 seviyesinin üzerini ikna edici şekilde kıramamıştı.
ABD tahvil getirilerindeki yükseliş ABD borsalarında belirgin düşüşe yol açarken Kuzey Kore'nin Güney Kore ile üst düzey görüşmeleri aniden askıya laması küresel risk iştahının zedelenmesine neden oluyor. 

PETROL

Petrol fiyatları OPEC öncülüğünde deavm eden arz kısıntıları ve ABD'nin başlıca ham petrol
ihracatçısı İran'a yönelik yaptırımlarına rağmen arz bolluğunun etkisiyle bugün geriledi.
Ancak bu gerilemeye rağmen hem Brent hem de ABD hafif ham petrolü dün gördükleri Kasım
2014'te gördükleri zirve seviyelere yakın seyrediyorlar.
Brent ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.3 düşüşle varil başına 78.23 dolara, ABD hafif ham petrolü ise yüzde 0.3 düşüşle 71.08 dolara geriledi. 

ALTIN

Altın fiyatları dün ABD tahvil getirilerinin yükselmesi ve dolar endeksinin yüksek seyir izlemesine paralel olarak bu yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra bugün açık pozisyonların kapatılmasına bağlı olarak toparlandı. Spot altının ons fiyatı dün yüzde 1.7 gerileyerek 1,288.31 dolar ile bu yılın en
düşük seviyesini gördükten sonra bugün yüzde 0.3 artışla 1,293.89 dolara yükseldi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)