E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel piyasalarda iyimserlik öne çıkıyor---

Küresel piyasalarda iyimserlik öne çıkıyor

Küresel piyasalarda iyimserlik öne çıkıyor
14 Nisan 2020 - 09:05 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende yurt dışında bu sabah hakim olan pozitif seyre dikkat çekiliyor

BIST100 Endeksinde 98500 seviyesi aşılabilir mi?

Haftanın ilk işlem gününe negatif başlangıcın ardından gün içinde gelen alımların etkisi ile gün içinde pozitif seyrini korumaya çalıştı. Akşam saatlerinde gelen satış hareketi endeksin günü %0,07 aşağıda 96.399 seviyesinden kapatmasını neden oldu. İşlem hacmi ise 11,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Endekse ağırlıklı katkının havacılık sektöründe yer alan hisse gruplarından geldiği görüldü.

Özellikle akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına dair oluşan beklenti ile endeksin baskı altında kaldığını söylemek mümkün.

Erdoğan, açıklamalarında sürecin uzun süreli değil 18-19 Nisan tarihlerinde olacak şekilde yeniden sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Diğer yandan dün gelen sanayi üretimi verisindeki güçlü tablo, büyümeye olan pozitif katkının süreceğine işaret etti.

Bugün veri takvimi olarak yurtiçinde takip edilecek önemli bir gelişme bulunmuyor. Fakat haber akışları piyasalar tarafından merakla takip edilecek.

Yurtdışında bu sabah pozitif bir seyir hâkim. Asya piyasalarında güçlü bir tablo öne çıkarken, benzer şekilde vadeliler kanadında da pozitif bir tablonun öne çıktığı görülüyor. Bugün tatilden dönen
Avrupa borsaları vadelilerinde de benzer şekilde iyimserliğin öne çıktığı gözleniyor.

Ekonomik çerçevede, korona virüsün yarattığı belirsizliğin devam etmesi ve resesyon ihtimalinin gündemde olmasına karşın, global borsalar iyimser bir şekilde toparlanma çabası içerisinde. Çin ve Asya ülkelerinde korona virüsü için ikinci bir dalga haber başlıklarında yer alırken, haber detaylarının bu dönemde önemle takip edilmesinde fayda var.

Diğer yandan Asya saatleri diliminde Çin’den gelen dış ticaret verileri şubat ayına göre gösterdiği sınırlı azalma ile pozitif bir yoruma neden oldu. İhracat %6,6, ithalat ise %0,9 oranında azaldı. Dolar bazında dış ticaret dengesi ise yeniden fazla verdi. Şubat ayı ülke ekonomisinin durma noktasına geldiği ay olurken, mart ayındaki yaşanan toparlanma faaliyetlerinin kısmi başlamasının bile etkilerinin hızlı şekilde yansıttığını gösteriyor.

Bunun yanı sıra emtia tarafında özellikle kıymetli metal son 7 yılın en yüksek seviyesine çıkarak ön planda seyrediyor. Spot ons altın 1725$ seviyesini test etti ve anlık olarak hareketi bu bölgede geçiyor. Resesyon, salgının belirsizliği gibi gelişmeler altında güvenli liman talebini canlı tutuyor. Fakat buradaki ilginç durum vadeli ve spot arasındaki fiyat farkının 50$ olması. Bu açıdan dikkatli olmak gerekebilir.

Petrol fiyatları ise pozitif seyrini arz kısıntısına yönelik gelişme ile koruyor. Fakat talep yönlü gelişmelerin yeniden diyaloglara girmesi petrolde kısmi satışlara neden olabilir. Bu nedenle raporlar ve açıklamaları izlemekte fayda var. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)