E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda iyimserlik çabası korundu---

Küresel piyasalarda iyimserlik çabası korundu

Küresel piyasalarda iyimserlik çabası korundu
11 Haziran 2014 - 09:20 borsagundem.com

Küresel piyasalar, dün veri takviminin zayıf olmasının da etkisiyle pozitif görünümü korumaya çalışarak yatay bir seyir izledi

Küresel piyasalar, yatay bir seyir izlerken yurt içi piyasalar yükseliş isteğini sürdürdü.
ABD'de Dow Jones endeksi sınırlı da olsa günü yükselişle tamamlayarak, tarihinin en yüksek kapanış rekorunu üst üste beş gün genişletmiş oldu. Dow Jones endeki dün yüzde 0,02 yükseliş kaydederek kapanış rekorunu 16.946 puana taşırken, S&P 500 endeksi ise yüzde 0,01 düşüş kaydetti. Analistler, bugün de veri takviminin zayıf olduğunu, dolayısıyla başta ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri olmak üzere piyasaların iç dinamiklerinin öne çıkacağını kaydediyor. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri son bir ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 2,65'leri test ederken, Avro Bölgesindeki düşük faizler doların da değer kazanmasına neden oluyor.

Faizlerin etkisi ile avro/dolar paritesi analistlerin kritik destek seviyesi olarak nitelendirdikleri 1,3580'in altına çekilerek 1,35 sınırına kadar geriledi. Analistler Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirim kararının ardından düşmemekte direnen paritenin ABD faizlerindeki yükseliş ile güç kaybettiğini ifade ediyor. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,20, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,13 değer kazanırken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,01 düşüş kaydetti.

Yurt içi piyasalarda ise özellikle BIST 100 endeksinin yükseliş isteği öne çıkarken, küresel piyasalarda güçlenen dolara karşın dolar/TL'deki düşüş dikkati çekti. BIST 100 endeksi yüzde 1,14 yükseliş kaydederek 81.672 puan ile son bir yılın en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, dolar/TL ise 2,09'un üzerinden 2,08'in altına geriledi. Analistler, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin takip edilmesi gerektiğini belirterek, burada yükseliş eğiliminin devam etmesi durumunda hisse senedi piyasalarında satış baskılarının artabileceğine dikkati çekiyor.

BIST 100 endeksinde 81.000 puanın üzerinde kalınması durumunda 82.500 seviyesinin ilk hedef olacağını belirten analistler, olası düşüşlerde ise kısa vadede ilk kritik desteğin 79.900 seviyesinde olduğunu tahmin ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)