E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel piyasalarda ikinci dalga endişesiyle satışlar artıyor---

Küresel piyasalarda ikinci dalga endişesiyle satışlar artıyor

Küresel piyasalarda ikinci dalga endişesiyle satışlar artıyor
14 Mayıs 2020 - 09:10 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde hafif satıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiye’de toplam korona virüs vaka sayısı 1.639 kişi artarak 143.114’e, hayatını kaybeden kişi sayısı 58 kişi artarak 3.952’ye yükseldi. İyileşen hasta sayısı ise 101.715.

Dünya Sağlık Örgütü: Korona virüs, HIV gibi hiçbir zaman yok olmayabilir .

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinde korona virüs salgınına rağmen eyalet valilerinin okulları açması gerektiğini söyledi.

Sokağa çıkma kısıtlaması ilan edilen 18 Mayıs Pazartesi günü kamu çalışanları idari izinli sayılacak.

TFF: Süper Lig müsabakaları daha önce de ilan edildiği gibi 12 Haziran 2020'de başlatılacak.

Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre CHP’nin İş Bankası’nda bulunan hisselerinin Hazine’ye devrine ilişkin mini düzenlemenin içeriği netleşti.

Financial Times’ın haberine göre Britanya, ABD ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerinde ciddi bir ilerleme sağlamak üzere ABD'den tarım ürünleri ithalatına uygulanan tarifeleri düşürmeyi planlıyor .

Trump, Huawei'nin ABD pazarında ticaretini engelleyen yasayı bir yıl uzattı. BM, 2020'nin ikinci yarısı kapsayan Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler Raporu'na göre küresel ekonomi korona virüs salgını etkisiyle bu yıl %3,2 daralacak.

BM: ‘’Korona virüs, küresel ekonomiye 8,5 trilyon dolar kaybettirecek’ .

İtalya Hükümeti 55 milyar euroluk yeni teşvik paketini onayladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Ekonomimiz ve toplumumz dikkatli ve kademeli olarak açılacak" dedi.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda, Japonya'nın ekonomik şartlarının giderek ağırlaştığını söyledi .

İçeride Sanayi Üretim Endeksi ve Perakende Satışlar açıklanacakken, Almanya’da TÜFE, ABD’de ise İşsizlik Başvuruları ön planda olacak. Fed Başkanı Jerome Powell ve Hazine Bakanı Steven
Mnuchin 19 Mayıs'ta açıklamalar yapacak. Açıklamalar TSİ 17:00’da başlayacak. Borsa İstanbul’un bu sabah hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Küresel piyasalarda ikinci virüs dalgası endişesi nedeniyle satışlar artarken, Borsa İstanbul'da dün güne yatay bir başlangıç yaptı. Ardından ikinci yarıda korona virüs salgınında vaka ve ölüm sayısındaki artışın ivme kaybetmesine bağlı olarak karantina tedbirlerinin gevşetilmesi ve ekonomi yönetiminin reel sektöre desteklerinin pay piyasalarında alımların kısmen de olsa güçlenmesini sağladı.

MB rezervlerindeki düşüş trendi ile birlikte Türkiye'nin yeni bir dış kaynak sağlayıp sağlamayacağı piyasada yakından takip ediliyor.

Siyasiler IMF'den swap ya da kredi ile sağlanacak bir kaynağı reddederken, ticaret yapılan G-20 ülkeleri kaynaklı swap benzeri adımlarla finansmana ise sıcak bakılması ve bu yönde yeni gelişmelerin beklenmesi ile geçen hafta 7,27 ile rekor tazeleyen Dolar/TL kuru, dün
6,98 seviyesinin altına geriledi. Borsa İstanbul tarafında ise yatay bir başlangıcın ardından 100.000 direncinin kırılmasıyla birlikte hisse sanayi sektörü hisseleri öncülüğünde 101.000’e yaklaşılırken bu seviyeye yaklaşmalarda kar realizasyonlarının ön plana çıktığı dikkat çekti. Günün geri kalanında ise güncel ekonomik gelişmelerle ilgili açıklamalar yapan Fed Başkanı Jerome Powell, ekonomik görünümün yüksek oranda belirsiz ve aşağı yönlü risklerin ciddi olduğunu vurguladı.

Powel, son günlerde Başkan Trump tarafından da dile getirilen negatif faiz için, ABD’de cazip bir politika değil dedi. Powell, pandeminin bir sonraki fazını değerlendirdiği konuşmasında ekonomik faaliyetlerdeki bozulmanın ölçek ve hızının benzersiz olduğunu ve uzun bir süre zayıf büyüme görülebileceğini söyledi. Diğer taraftan ABD'de üretici fiyatları açıklandı, ABD'de ÜFE, nisanda aylık %1,3, yıllık %1,2 azalarak beklentilerin üzerinde bir düşüş kaydetti.

BİST100 endeksinde gün içinde takip edeceğimiz direnç seviyeleri 101.000 – 101.800 – 102.500 olacakken, destek seviyeleri ise 99.500 – 99.000 – 98.300 olacak.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif satıcılı açılış bekliyoruz

VİOP 30 Endeks Haziran kontratı, Çarşamba günü 115,400 - 117,200 fiyat aralığında işlem görerek günü 115,800 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 4.863 adet artarak 467.952 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 115,700 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 118,000’ün üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 120,000 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 114,900 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 116,900 ve 117,600 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 115,600 ve 114,900 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)