E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda hisse senetleri siyasi rahatlama ile ralli yaptı---

Küresel piyasalarda hisse senetleri siyasi rahatlama ile ralli yaptı

Küresel piyasalarda hisse senetleri siyasi rahatlama ile ralli yaptı
04 Eylül 2019 - 17:50 borsagundem.com

Uluslararası piyasalarda, hisse senetleri, İtalya, Hong Kong ve İngiltere'de siyasi tansiyonun azalması ile güçlü yükselirken, dolar değer kaybetti.

ABD endeks vadeli kontratları yanında Asya ve Avrupa'da işlem gören hisse senetleri Çarşamba günü, traderların Roma'dan Londra ve Hong Kong'a azalan siyasi tansiyonun coşkusunu yaşaması ile birlikte ralli yaptı. ABD Hazine tahvilleri ve altın geri çekilirken, dolar hafifçe geriledi.

Stnadard & Poor 500 (S&P 500), Dow Jones ve Nasdaq vadeli kontratları sert yükseldi ve Salı günkü düşüşlerin ardından ABD hisse senetlerinin güne yükselişle başlayacağını işaret etti. Stoxx Europe 600 Endeksi'nin tüm alt grupları yükseldi ve endeks Ağustos ayındaki kaybının neredeyse tümünü sildi. Richemont ve Swatch gibi Hong Kong satışlarına bağımlı lüks ürün üreticileri değer kazanırken, İtalya hisse senetleri, Avrupa Birliği ile uzlaşmaya eğilimli yeni bir koalisyon hükümetinin şekillenmesi ile birlikte değer kazandı.

Hong Kong'da işlem gören hisse senetleri, protestolardan dolayı zor durumdaki Hong Kong lideri Carrie Lam'in üç aydır şiddet olaylarına da dönüşen protesto gösterilerini tetikleyen suçluların Çin'e iadesine imkan tanıyan yasa tasarısını geri çekmesinin ardından 2018'den bu yana en sert yükselişini gerçekleştirdive aynı zamdan diğer Asya Borsalarını da destekledi. İngiltere'de, sterlin, Parlamento'nın anlaşmasız Brexit'i bloke etmeye yönelik önemli bir ilk adımı onaylamasının ardından sert yükselirken, hisse senetleri değer kazandı ve tahviller düştü.

Traderlar, Çin'in Hong Kong'daki olaylara olası müdahalesi ve Avrupa Birliği'nin iki önemi ortağı ile arasındaki sorunlar gibi öneli risk olaylarının zayıflıyor görünmesi ile birlikte riskli varlıklara akın ediyor. Aynı zamanda, yatırımcılar, Washington'ın Pekin'in haftasonu yürürlüğe giren tarife artışlarını geri çekmesi talebini reddetmesinin ardından iki ülke yetkililerinin bu ay yapılması planlanan görüşmenin programını belirlemekte zorluk çekmesinin ardından ABD-Çin ticaret savaşına ilişkin gelişmeleri de yakından izliyor.

Diğer taraftan, petrol vadelileri yükselirken, onshore yuan dolar karşısında Çin Merkez Bankası'nın gnlük fiksingini beklenenden yukarıda belirlemesinin ardından değer kazandı. ABD'de, Florida'daki portakal bahçeleri Dorian Kasırgası'nın yaratabileceği hasardan kurtulmuş görünürken, fırtınanın kuzeye yönelmesi ile birlikte, dikkatler Georgia ve Kuzey ve Güney Carolina eyaletlerindeki soya fasülyesi, mısır ve pamuk tarlalarına ve aynı zamanda canlı hayvan yetiştiriciliğine çevrilmiş durumda.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney ve onun yanında çalışma arkadaşları Andy Haldane, Jonathan Haskel ve Gertjan Vlieghe Çarşamba günü Parlamento Hazine Komitesi'nde bankanın Ağustos ayı Enflasyon Raporu'nu sunacak. Carney daha sonra İngiltere'nin AB ile ekonomik ilişkileri konusunda bilgi verecek.

*New York Fed Başkanı John Williams Çarşamba günü ve Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü konuşma yapacak.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak istihdam verilerinin, önceki ay 164,000 artan tarım dışı istihdamın Ağustos ayında 158,000 arttığını, işsizlik oranının yüzde 3.7'de kaldığını ve ortalama saatlik kazançlardaki artışın ise yıllık yüzde 3.0'e yavaşladığını göstermesi bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 08:27'de yüzde 0.9 yukarıda seyrediyordu.

*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.9 yükseldi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.4 tırmandı.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 1.5 sıçradı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar SPot Endeksi yüzde 0.4 düştü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 1.1018 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 1 değer kazanarak 1.2198 seviyesine ulaştı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 106.26 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 4 baz puan yükselerek yüzde 1.50 seviyesine çıktı.

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan tırmanarak yüzde 1.47 seviyesine yükseldi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 10 baz puan sıçrayarak yüzde 0.504 seviyesine ulaştı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 6 baz puan yükselerek eksi yüzde 0.65 seviyesine çıktı.

*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan tırmanarak eksi yüzde 0.277 seviyesine yükseldi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 2.4 yükselerek varil başına 55.21 dolara çıktı.

*Altın yüzde 0.6 düşerek ons başına 1,538.59 dolara indi.

*Demir cevheri yüzde 2.8 yükselerek ton başına 88.15 dolara ulaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)