E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel piyasalarda gözler ABD datalarına çevrildi---

Küresel piyasalarda gözler ABD datalarına çevrildi

Küresel piyasalarda gözler ABD datalarına çevrildi
25 Kasım 2020 - 09:02 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bugün hafif alıcılı açılış yapması öngörülüyor.

BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,51 yükselişle 1.320 puandan kapattı. Toplam işlem hacmi 37,2 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 0,60 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,23 değer kaybettiği günde, sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,82 ile metal eşya makine, en çok kaybettiren ise yüzde 1,16 ile spor olduğu görüldü.

Avrupa borsaları haftanın ikinci işlem gününü yükselişle tamamladı.

İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,55, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,26, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,21 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,04'lük değer kazanımı ile günü tamamladı.

New York Borsası'nda endeksler salgına dair artan aşısı beklentileri ve ABD seçimlerinin yarattığı siyasi belirsizliğin geride kaldığına ilişkin gelişmeler ile haftanın ikinci işlem gününü yükselişle kapandı.

Dow Jones Endeksi % 1.56, Nasdaq Endeksi % 1.29 ve S&P 500 Endeksi % 1.61 değer kazandı.
Bugün, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken Global piyasalarda ABD’de açıklanacak olan yoğun data seti izlenecek. Ayrıca, Fed’in 04-05 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirdiği toplantısına dair tutanaklar yayımlanacak.

Yeni işlem gününde, yaşanan global salgına dair aşı çalışmalarının hız kazanmasının risk iştahını desteklemesine rağmen Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri fiyatlama davranışlarında kısa vadede ayrışmaların devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerine göre; 2020 yılı Kasım ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 4,2 puan azalarak 103,9 seviyesinde gerçekleşti.
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı verilerine göre; 2020 yılı Kasım ayında İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,4 puan artarak yüzde 75,8 seviyesinde gerçekleşti.
• Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan Duyuruda; Aktif Rasyosu (AR) hesaplanmasına son verilmesine ve buna ilişkin verilen tüm Kurul Kararlarının 31.12.2020 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılmasına karar verilmiştir.
• Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Sektörel Güven Endeksleri verilerine göre; Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %2,8 ve inşaat sektöründe %5,7 azalırken perakende ticaret sektöründe aynı düzeyde kaldı.
• Almanya’da açıklanan GSYH verisine göre, Almanya ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre % 8,5 büyürken, bir önceki yılın aynı dönemine göre % 3,9 daraldı.
• Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; Hazine ve Maliye Bakanlığı 2020 yılı dış finansman programı çerçevesinde Dolar cinsinden 2031 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere 24.11.2020 tarihinde Goldman Sachs, HSBC ve Morgan Stanley’e yetki vermiştir.
• Hazine'nin 10 yıl vadeli tahvil ihracında net satış yaklaşık 1,5 milyar TL olurken, ihalede ortalama yıllık bileşik faiz yüzde 12,32 olarak kaydedildi. 7 yıllık değişken faizli tahvil ihalesinde dönemsel faiz yüzde 6,86’da oluştuğu görüldü.
• Almanya’da açıklanan Ifo Enstitüsü'nün iş dünyası beklentileri göstergesi Kasım'da 91.5 değerine geriledi.
• ABD'de Tüketici Güveni Endeksi Ekim ayında yukarı revize edilmiş 101,4 seviyesinden 96,1'e geriledi.
• Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptığı değerlendirmede, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında, ülke genelinde 15 Aralık'tan itibaren sokağa çıkma kısıtlamasının, tam gün kaldırılacağını, 21.00-07.00 saatlerinde uygulanacağını belirtti.
• New York Fed Başkanı John Williams, Fed'in baharda piyasaları istikrara kavuşturmak için kurdukları acil kredi olanaklarının başarılı olduğunu ve gerekirse daha sonra yeniden başlatılabileceğini açıkladı. (Kaynak: WSJ)
• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-Rusya arasındaki ticaret hacminin artırılması başta olmak üzere iki ülke ilişkilerini geliştirecek adımlar ile Dağlık Karabağ, Suriye ve Libya'daki gelişmeler ele alındığı bildirildi.
• Avrupa Birliği dış politika şefi Josep Borrell, Avrupa Parlamentosu’ndaki konuşmasında Türkiye ile ilişkilerde kritik bir döneme girildiğini belirtirken “Liderlerin daha fazla yaptırım getirip getirmeyeceği konusunda bir karar vermesi gerekecek” dedi. (Kaynak: Bloomberght)
• Resmi olmayan haber akışlarına göre, Trump'ın ülkenin yeni başkanı seçilen Biden'ın ekibinin günlük istihbarat brifingleri alması için gerekli onayı verdiğini ve ilk brifingin verildiği basında yer aldı.
• Haftanın üçüncü işlem gününde, global piyasalarda işlem gören endekslerde risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün hafif alıcılı açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

Pozitif risk iştahı korunuyor

Endekste dengeli bir seyir bekleniyor

Endekste hafif alıcılı açılış bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)