E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel piyasalarda enflasyonist satış dalgası---

Küresel piyasalarda enflasyonist satış dalgası

Küresel piyasalarda enflasyonist satış dalgası
05 Ekim 2021 - 08:31 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasaların merkezindeki başlıkları ve bu gelişmelerin haftaya olan etkileri aktarılıyor.

TÜFE, Eylül’de aylık bazda %1,25 oranında artış kaydederek yıllık %19,58’e yükselirken, Çekirdek B (işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE) aylık %1,50 ile yıllık %18,63’e

Çekirdek C (enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ve altın hariç TÜFE) aylık %1,51 artışla %16,98 seviyesine yerleşti. Ana etmeni ; dayanıklı mal grubundaki %2,0 , diğer temel mallar grubundaki %1,5 ve hizmetler grubundaki %1,6'lık aylık artış.

Yıllık Yİ-ÜFE enflasyonu ise Eylül’de %43,96’ya geriledi. ÜFE’deki en yüksek fiyat artışları diğer ulaşım araçları ile kömür ve linyit sektörlerinde olurken , en fazla katkıda bulunan sektörler ise gıda ürünleri, kok ve rafine petrol ürünleri oldu.

Dünde belirtiğimiz gibi TCMB faiz konusunda C endeksine baktığından Manşet üzerinde pek durmadık. Manşetteki reel faizde negatiflik devam ediyor. Hizmetler sektöründe KDV indiriminin uzatılmaması , Emtia fiyatlarında (doğalgaz, petrol, gıda) artış, tütün ve telekomünikasyon fiyatlarındaki artış , yurtiçi güçlü talep manşetin yüksek kalmasına imkan sağlayacaklar. Ama bizim odak noktamız çekirdek ve orada faiz indirimi için alan var. Yıl sonu enflasyon tahminimizi değiştirmedik %17,15 .

Dün global piyasalarda biraz teknik biraz enflasyonist bir satış dalgası vardı. Enerji hariç sektörlerin tamamında bir süreci gözlemledik. Teknik çünkü; S&P 100 günlük hareketli ortalamasının altına sarktı. Enflasyonist çünkü ;enerji emtialarında durmayan artış kalıcı enflasyona işaret istihdamda istenildiği gelmezse yoksa stagflasyon mu! Opec’ın plus’ı da hazır fiyatlar yüksek geçmiş dönmelerin acısını alayım dercesine üretim artışını planlanan(400K) miktarda yapacağını açıklayınca brentte 2014 yılından beri en yüksek değeri 82 usd’yı görüyor doğalgaz fiyatları da tekrar dan yükselişe geçiyordu. ( doğalgaz fiyatlarındaki sıçramanın yarattığı ekstra petrol talebi 500k).

4Ç21 döneminde petrol talebinde büyümenin kademeli olarak normalleşmesini ve arzda toparlanmanın fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı yaratması bekleniyor ama işler o yönde pek ilerlemiyor.

Kömür fiyatları da aldı başını gidiyor. Hindistanın Elektrik ihtiyacının %70'i kömür kaynaklı, stokları geçen yılın %24'üne düşmüş, Elektrik fiyatı %63 artmış. Çin, Kazakistan'dan deniz yoluyla 30 gğn sürecek yolculuğa razı olarak kömür ithal ediyor, Baltık Kuru yük Endeksi 5260'larda, Capesize gemi kirası 77 bine çıktı. Çin; Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu, kömürle çalışan enerji şirketleri, kömür madencileri, çelik üreticileri ve demir dışı metal şirketleri için makul finansmanın garanti edilmesi gerektiğini açıkladı. Garip döngü.

Dünya’nın çip üretim merkezi Tayvan’da neler oluyor. Çin'in egemen toprakları olduğunu iddia ettiği Tayvan, dört günlük bir süre boyunca 148 Çin hava kuvvetleri uçağının Tayvan'ın hava savunma bölgesine uçmasıyla Cuma gününden bu yana Pekin'den gelen büyük bir baskı artışıyla karşı karşıya kaldı.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Asya hisse senetleri Salı günü sert kayıplar kaydediyor. Çin ana karasında Borsalar Golden Week tatili nedeniyle işleme kapalı. Güney Kore Kospi Endeksi de yüzde 2 civarında geriliyor. Japonya'da Nikkei 225 bu sabah yüzde 3 varan kayıplar kaydetti. Bu düşüşle birlikte endeks Eylül zirvesinden yüzde 10 geriledi ve düzeltme bölgesine girdi. Avustralya borsası da düşerken, Hong Kong bölge genelindeki trendi takip etmeyerek hafif yükseldi.

ABD Başkanı Joe Biden Pazartesi günü Cumhuriyetçiler borç limitini yükseltmek için yapılacak oylamada Demokratlar’a katılmadıkça, hükümetin 28,4 trilyon dolarlık borç sınırını aşmayacağını garanti edemeyeceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yaptığı görüşmede, uluslararası vergi sistemini adil bir rekabet ortamı yaratmasının önemine vurgu yaptı.

Avustralya Merkez Bankası(RBA), gösterge faiz oranında beklendiği gibi değişikliğe gitmedi ve yüzde 0,10 olan faiz oranını korudu.

Fed, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 2020 yılında gerçekleştirilen menkul kıymet işlemlerinin ifşasının ardından, kurumun iç denetçisinin bankanın kıdemli yetkililerinin gerçekleştirdiği işlem faaliyetleri hakkında bir soruşturma açmayı planladığını duyurdu.

Euro Bölgesi maliye bakanları dün yaptıkları Eurogroup toplantısında, Euro Bölgesi enflasyonunda hızlanmanın büyük ölçüde geçici olduğuna ve fiyat artışlarının ECB ve AB Komisyonu'nun öngördüğü gibi gelecek yıl yavaşlayacağına inandıklarını ifade ettiler.

Japonya'da hizmet sektörü aktivitesi, koronavirüs salgınının devam eden etkileri ile Eylül ayında da geriledi.

Japonya'nın yeni Ekonomi Bakanı Daishiro Yamagiva, hükümetin koronavirüs salgınından ağır darbe alan ekonomiyi desteklemek için gerekli tüm tedbirleri alacaklarını söyledi.

Sosyal medya platformları Whatsapp, Instagram ve Facebook'a dünya genelinde yaşanan erişim sorununun etkisiyle Facebook'un hisseleri yüzde 5'in üzerinde düştü.

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, Kovid-19 salgınından çıkarken, ekonomik toparlamayı desteklemek için ülkede vergilerin artırılabileceğini söyledi.

AC Asia ex, Japan % -0,45 satıcılı

S&P 500 % 0,15 alıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,39 alıcılı

Günün önemli şirket haberleri 05/10/2021

Evergrande krizi ciddiyetini koruyor

ABD'de harcama paketini indirebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)