E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda enflasyon korkusu---

Küresel piyasalarda enflasyon korkusu

Küresel piyasalarda enflasyon korkusu
11 Mayıs 2022 - 15:25 borsagundem.com

Dünya çapında olağanüstü seviyelere yükselen enflasyon küresel borsalarda sert dalgalanmalara sebep oluyor. Yatırımcılar riskli yatırımlardan tahvil yatırımlarına yönelmeyi tercih ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senetleri Salı günü dalgalı bir işlem gününün ardından sınırlı bir yükseliş kaydetti. Yatırımcılarsa merkez bankalarının sıkı para politikası ve küresel ekonominin giderek daha karmaşık hale gelen görünümü arasında yollarını bulmaya çalışıyor.

Pazartesi gününü %3,2’lik düşüşle kapatan S&P 500 Endeksi geçtiğimiz günse yükseliş ve düşüş arasında dalgalanarak günü %0,25’lik yükselişle kapattı.

Bir önceki seansta %4’ün üzerinde düşen teknoloji odaklı Nasdaq Endeksi Salı günü %1 yükseldi. Avrupa borsaları endeksi STOXX 600 Pazartesi günkü %2,9’luk düşüşün ardından Salı günü %0,7 yükseldi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre endeks Çarşamba günü öğle saatleri itibariyle %1,5’e yakın yükselişle işlem görüyor.

Küresel hisse senetleri haftanın ilk gününde Haziran 2020’den bu yana en kötü performansını gösterdi. Salı günkü dalgalanmalar, piyasa düşüşünü satın almak isteyen yatırımcılar arasındaki gerginliği ve piyasalara ilişkin artan temkinliliği yansıttı.

ABD Merkez Bankası (FED) geçen hafta faiz oranını 2000 yılından bu yana ilk kez yarım puan artırırken, İngiltere, Avustralya ve Hindistan da borçlanma maliyetlerini yükseltti.

Financial Times’ın haberine göre İsviçre merkezli sermaye piyasaları şirketi Unigestion’ın Portföy Yöneticisi Salman Baig, FED’ın sıkı para politikalarına, ısrarla yükselen küresel enflasyona, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline ve Çin’in uyguladığı sıfır Kovid politikaları sonucu yavaşlayan ekonomisine dikkat çekerek, “Piyasalar için genel görünüm iyi değil” yorumunda bulundu.

Baig hisse senetleri piyasalarında “düşüşlerin daha derin ve zirvelerin daha sınırlı olmaya devam edeceği ve genel olarak daha düşük eğilimin görüleceği” bir piyasa ortamını beklediğini sözlerine ekledi.

Tahvil piyasalarında sabit gelirli yatırımcılarının, durgunluk korkularını yansıtmak için düşük riskli varlıklara yönelmesiyle 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %0,05 düşerek %2,99’a geriledi. (Tahvil piyasasında fiyatların yükselmesiyle birlikte getiriler düşüşe geçer.)

Alman tahvil muadillerinin getirileri %0,10 düşerek %1’e gerilerken İtalyan tahvil getirileri ise 0,15 yüzdelik puan düşerek %3’e dayandı.

Salı günü New York FED Başkanı John Williams ABD Merkez Bankası’nın asıl zorluğunun “güçlü bir ekonomiyi korurken aynı zamanda enflasyonu düşürmek” olduğunu söyledi.

Küresel yatırım danışmanlığı şirketi State Street’in Yatırım Stratejisti Altaf Kassam piyasalarda kötümser havanın devam ettiği konusunda uyardı.

Kassam açıklamasında, “Kısa vadede gerçek anlamda iyi bir çıktı yok. Merkez bankaları çok fazla güvercin politikaları benimserse enflasyon kontrolden çıkar. Ancak enflasyona odaklanırlarsa ve sahip oldukları birkaç araçtan biri olarak faiz oranlarını yükseltirlerse bunun büyüme üzerinde büyük bir etkisi olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Gün içerisinde açıklanacak olan ABD enflasyon verileri Mart ayında %8,5’lik son kırk yılın yıllık bazdaki en sert yükselişinin ardından Nisan ayında yıllık bazda %8,1 artması bekleniyor.

Wall Street çevrelerinde ‘korku endeksi’ olarak da bilinen volatilite endeksi VIX Salı günü 34,75’ten 33,08’e düştü. Ancak uzun vadeli ortalaması olan 20 puanın hala çok üzerinde. Söz konusu rakamlar borsalarda daha fazla volatilite beklentisinin sinyallerini veriyor.

Borsalardaki yüksek volatilitenin etkileri ise özellikle Nasdaq Endeksi’nde net bir biçimde gözlemlenebiliyor. Endeks geçtiğimiz ay süresince 12 işlem gününde yüzde 2’nin üzerindeki yükselişler veya düşüşlerle kapandı.

Kripto para piyasasında deprem

 

Goldman Sachs: Hisse senetleri uzun vadede kazandıracak

 

Küresel borsalar resesyonu fiyatlandırmadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)