E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda endişeler azaldı---

Küresel piyasalarda endişeler azaldı

Küresel piyasalarda endişeler azaldı
21 Mart 2022 - 13:34 borsagundem.com

FED’in faiz kararı sonrasında para politikasına ilişkin netlik kazanan yatırımcılar borsa yatırımlarında daha az endişeli gözüküyor. VIX Endeksi’ndeki ani düşüşler yatırımcıların cesaret kazandığına işaret ediyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası bir süredir dehşet seviyelerine tırmanan piyasa göstergeleri şoku atlatmış gibi gözüküyor. Yatırımcıların koruma yatırımları tercihleri de yavaşlama gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, vadeli işlem fiyatlarını takip eden ve korku endeksi olarak da bilinen volatilite endeksi yatırımcıların dikkatinde. Geçtiğimiz ay Rusya'nın işgali ile birlikte mart ayı VIX vadeli fiyatları nisan ile kasım ayı aralığında vadesi bitecek olan sözleşmelerin fiyatının üzerine çıktı. Financial Times’ın haberine göre söz konusu durum geçtiğimiz ay birçok yatırımcının piyasalardaki ani düşüşe karşı savunma pozisyonuna geçtiğine dair bir işaret niteliği taşıyor.

VIX vadeli işlemler eğrisinin terse dönmesi olarak da adlandırılan bu durum yatırımcıların mart ayındaki volatilitenin gelecektekine göre çok daha yüksek olmasını beklediğini de gösteriyor. Yatırımcıların genellikle bundan aylar sonra ne olacağı konusunda daha az netliğe sahiptir. Gelecekteki risklerden korunma eğiminde olan yatırımcıların bu hamlesi FT’nin haberinde nispeten olağandışı bir durum olarak nitelendiriliyor.

Rus güçlerinin Ukrayna'ya girmesi ve yatırımcıların 2018'den bu yana ilk kez ABD Merkez Bankası’ndan (FED) kur artışı beklemesinden dolayı Mart ayında piyasalardaki endişeler ciddi biçimde arttı. Hisse senedi, tahvil ve emtia piyasalarında şiddetli dalgalanmalar yaşandı. ABD borsalarında S&P 500 Endeksi zirveden yaklaşık yüzde 15 düşerken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi ise tüm zamanların en yüksek seviyesinden yüzde 20'den fazla düştü.

Son günlerde ise Mart VIX vadeli işlem sözleşmelerinin fiyatının bu yıl sona erecek sözleşmelerin aşağısına gerilemesiyle borsalardaki korku eğilimi tersine döndü. Borsa uzmanları, bunun finansal piyasaların daha ne kadar düşebileceğine dair aşırı tedirginliklerinin bir kısmının dağıldığını gösterdiğini belirtiyor.

Yatırımcılar volatilite endeksindeki bu olağandışı hareketi mart ayında kendilerini korumak için vadeli ve opsiyon piyasalarını kullanan bazı fonların borsalardaki son düşüşler sırasında pozisyonlarını kapatması, kâr satışı yapması gibi bazı gelişmelere bağlıyorlar.

Nomura Türev Ticareti Birimi Stratejisti Charli McElligott korku endeksindeki ters yönlü hareketin vadeli işlemlerdeki panik havasının sona erdiği anlamına gelebileceğini söyledi. Stratejist VIX Endeksi’nin ters yönlü hareketi sonrasında bazı fonların piyasalara yeniden giriş yapabileceğini dile getirdi.

McElligott borsalardaki volatiliteyi ölçen VIX Endeksi’ndeki sert düşüşün, borsalardaki takip risklerine karşı savunma talebinin de “çöktüğünün” sinyalini verdiğini kaydetti.

Ukrayna'daki savaş tüm şiddetiyle devam etse de yatırımcılar savunması zor olan diğer takip risklerinin artık endişe verici seviyede olmadığını belirtiyor. Borsa uzmanları FED yönetiminin geçen hafta faiz oranlarını yükseltme planlarını açıklamasıyla birlikte ABD Merkez Bankası’nın para politikasını ne kadar agresif bir şekilde sıkılaştıracağına dair bazı belirsizlikleri ortadan kalktığına işaret etti.

Hedge fonu şirketi Man Group’ın Savunma Yatırımları Uzmanı Peter van Dooijeweert, “FED sonrası olay ufkumuz bir miktar değişti. FED’in bir sonraki toplantıda yeni bir bilgi vereceğini düşünüyor musunuz? Belki de böyle olmayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Van Dooijeweert önümüzdeki üç ila 12 ay boyunca enflasyon ve istihdam verilerinin FED'in nasıl tepki vereceğini şekillendireceğini söyledi. Borsa uzmanına göre piyasalar da FED’in hamlelerine göre yönünü belirleyecek.

Borsa uzmanı, “Şu anda önümüzdeki üç ay için daha çok endişeleniyorum. Üç hafta öncesinde ise sadece yarın için endişeliydim” ifadelerine yer verdi.

 

Fed sıkı işgücü piyasasından endişe duyuyor

 

Borsalarda sinyaller yüksek volatiliteyi gösteriyor

 

Yurtdışı vadeli endeksleri yeni haftada negatif

 

Piyasalar yeni haftada negatif seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)