E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalara Sıfır Kovid darbesi---

Küresel piyasalara Sıfır Kovid darbesi

Küresel piyasalara Sıfır Kovid darbesi
16 Mayıs 2022 - 18:03 borsagundem.com

Çin’de Sıfır Kovid stratejisi sonucu oluşan zayıf ekonomik veriler küresel borsalarda dalgalar halinde düşüşlere yol açtı. Asya borsalarında başlayan düşüşler önce Avrupa’ya ardından da Wall Street’e sıçradı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin’deki sıfır Kovid politikasının ülke ekonomisi üzerindeki dramatik etkisini gösteren raporlar, veri yoğunluğuyla geçecek bir hafta öncesinde yatırımcıların endişelerine bir yenisini ekledi. Küresel çapta yükselen enflasyon nedeniyle halihazırda haftalardır düşmekte olan borsalar dünyanın en büyük ikinci ekonomisinden gelen zayıf ekonomik verilerden olumsuz etkileniyor.

Çin hükümetinin gün içerisinde açıkladığı rakamlar Nisan ayında ülkedeki perakende satışların %11 düştüğünü gösterdi. Söz konusu rakamlar son iki yıl içerisindeki en sert düşüşü ifade ediyor. Bir başka raporda ise ülkedeki sanayi üretiminin %0,4’lük büyüme tahminlerine karşın geçtiğimiz ay %2,9 küçüldüğü görüldü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Çin hükümetinin pandemiyle mücadele için uyguladığı ‘Sıfır Kovid’ stratejisi kapanmalar sebebiyle ülkedeki işletmecilerin müşterilere ulaşmasını zorlaştırıyor ve hem yerel hem de küresel ekonominin yavaşlamasına sebep oluyor. Yavaşlayan ekonomi ile birlikte enflasyonun yüksek kalması ihtimali ise aynı zamanda stagflasyon anlamına geliyor.

Insider’ın haberine göre CMC Markets Baş Stratejisti Michael Hewson konuyla ilgili açıklamasında, “Çin’in sağlık hizmetlerinin çok fazla vaka sayısına karşı savunmasızlığı göz önünde bulundurulduğunda, bu rakamlar gelecek aylarda önemli ölçüde toparlanacak gibi görünmüyor. Bu aynı zamanda birinci ve ikinci çeyrek raporlarının çok daha zayıf dahi olabileceğini ifade ediyor” dedi.

Hewson açıklamasında, “Rakamların zayıflığı ve Çin’in Sıfır Kovid politikası göz önüne alındığında ne kadar iyileşme beklenebileceği olasılığı Asya piyasaları için karışık bir hafta başlangıcına sebep oldu. Bu da Avrupa’daki pazarlar için daha düşük bir başlangıca dönüşecek” ifadelerine yer verdi. Baş stratejistin açıklamalarının ardından akşam saatlerinde Avrupa borsaları İngiltere hariç düşüşle işlem görürken ABD borsaları ise güne düşüşle başladı.

Hafta içerisinde küresel piyasaları ilgilendiren birkaç önemli ekonomik veri de paylaşılacak. İngiltere istihdam ve perakende satış rakamları, ABD tüketici harcamaları, Euro Bölgesi enflasyonu ve Japon Yeni’nin dolar karşısında 20 yılın en düşük seviyesine ulaştığı bir dönemde açıklanacak Japonya gayrisafi yurtiçi hasıla rakamları piyasaların gündemini oluşturacak.

ABD borsaları düşüşle açıldı

 

Ayı piyasası yaklaşırken yatırımcıları neler bekliyor?

 

Emtia piyasasındaki satış baskısı devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)