E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar risk iştahıyla yükseldi---

Küresel piyasalar risk iştahıyla yükseldi

Küresel piyasalar risk iştahıyla yükseldi
14 Eylül 2018 - 07:57 borsagundem.com

ABD ile Çin'in ticaret görüşmelerine başlamaları beklentisi piyasalara pozitif etki yarattı

Asya hisse senedi piyasaları ABD ve Çin'in yeni ticaret görüşmeleri başlatabileceği beklentileri ve Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini beklenmedik sert şekilde artırmasının TL ve küresel risk iştahını desteklemesiyle yükseldi. Ancak Çin hisseleri ticaret görünümüne ilişkin devam eden belirsizlikle geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.8,
Avustralya borsası yüzde 0.6 ve Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 1.3 yükseldi.
Bu yükselişler Wall Street'deki kazanımları izledi. Dow Jones endeksi yüzde 0.57,
S&P 500 endeksi yüzde 0.53 ve Nasdaq Composite yüzde 0.75 artıda kapandı. Ancak, Çin hisseleri, beklentilerin üzerinde gelen Ağustos ayı sanayi üretimi ve perakende satış verilerinin kısa süreli destek vermesine rağmen geriledi.
Çin'in Şangay Composite endeksi yüzde 0.3, lokomotif hisseleri yüzde 0.2 düştü. Her iki endeks de sabah seansında kazanımlar ve kayıplar arasında dalgalandı. 

DÖVİZ

ABD ve Çin arasında ticaret geriliminin azalma işaretleriyle zaten değer kaybeden dolar ABD'de enflasyon verisinin beklentilerin altında gelmesiyle geriledi. Güney Afrika randı ve Meksika pesosu gibi gelişmekte olan ülke para birimleri, TCMB'nin fiyat istikrarını desteklemek amacıyla politika faizini 625 baz puan artırarak yüzde 24'e yükseltmesinin ardından gelişmekte olan piyasa yatırımcılarının rahatlamasıyla yükseldikten sonra kazanımlarını korudular.
Dolar dün ABD tüketici fiyatları enflasyonunun yüzde 0.3 olan beklentilerin altında kalarak yüzde 0.2 yükselmesinin ardından değer kaybetti. Dolar endeksi <.DXY> dün yüzde 0.3 düşüşle 94.428 ile 31 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra 94.491'de bulunuyor.
Euro dün yüzde 0.5'ten fazla artışla iki haftanın zirvesi olan 1.1701 doları gördükten sonra bugün yüzde 0.05 artışla 1.1695 dolar seviyesinde. ECB beklendiği gibi para politikasını değiştirmeyerek tahvil alımlarını yıl sonunda sona erdirme ve faiz oranlarını gelecek sonbaharda artırma yolunda kaldı.

PETROL

Petrol arz endişelerinin gelişmekte olan piyasa krizlerinin ve ticaret gerilimlerinin talebi azaltabileceği endişelerine karşı koymasıyla dünkü kayıplarının bir kısmını toparladı. Brent ham petrolünün varil fiyatı dün yüzde 2 geriledikten sonra bugün yüzde 0.1 artışla 78.26 dolara yükseldi. 

ALTIN

Altın doların gerilemesiyle yükseldi. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.4 artışla 1,205.18 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)