E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar pozitif seyrediyor---

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor
24 Kasım 2020 - 09:02 borsagundem.com

Küresel piyasalar, ABD'de başkanlık seçiminin, Donald Trump'ın açıklamaları ile tamamen gündemden düşeceği beklentisi ile yeni güne pozitif bir başlangıç yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkenin 46. başkanı Joe Biden yönetimine geçiş için gerekli prosedürlerin verilmesi için tavsiyede bildirisini bildirdi. Açıklama sonrası Asya borsaları yeni güne alıcılı başlarken, vadeli işlemlerde New York ve Avrupa borsası son sözleşmeleri de yükseliş kaydetti.

Borsalardaki pozitif seyirde yeni tip korona virüs (Kovid-19) aşısına güzel haber akışı ve Biden'ın Hazine Bakanı olarak eski ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Başkanı Janet Yellen'ı yönündeki haberler de etkili oldu.

Öte yandan, dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 59 milyonu aşarken, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1,4 milyona yaklaştı. Hükümetler, yeni tedbirleri hayata geçirse de Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un, "Aşı denemelerinden gelen son olumlu haberlerle bu uzun ve karanlık kanalın (tünelin) sonundaki ışık daha da parlaklaşıyor" ifadelerini kullanması, piyasalarda iyimserliğin devam etmesini sağladı.

Söz konusu ve ABD'de Satınalma Yöneticileri'nin (PMI) satınalma yöneticileri'nin (PMI) satın alma tarihinde bir sonraki dün New York borsasında alıcılı bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 1,12, S&P 500 endeksi yüzde 0,56 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,22 değer kazandı.

Avrupa tanı ise PMI, piyasada tahminler piyasasında beklediğimizden fazla oldu. PMI sonrası Avrupa borsaları günü düşüşlerle tamamlarken, avro / dolar paritesi, 1,18 sınırına kadar gerilemesi sonrası 1,1850 eşit dengelendi. 

Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,08, yazı FTSE 100 endeksi yüzde 0,28 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,07 değer kaybetti. Endekslere karşı kontratlar, bugün vadeli işlem ortalama yüzde 0,4 artışla işlem görüyor.

Japonya'da Kovid-19 ölümlerin 2 bini geçmesi ve ülke genelinde günlük vakaların 2 binin üzerinde seyretmesi sonrası iç turizmin canlandırmasına yönelik verilen "Seyahate Çık" ve "Yemeğe Çık" uygulamasının askıya alınacağı açıklamalarına ilişkin küresel risk iştahı ile Asya borsalarında pozitif bir seyir izlenirken, Çin pay piyasaları negatif ayrıştı.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,3 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,4 değer kazandı, Çin Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,3 geriledi.

Yurt içinde, dün gün içinde 1.336,14 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gören BIST 100 endeksi, bu seviyede banka hisselerinde yoğunlaşan kar satışlarıyla düşüşe geçti. BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,73 değer kaybıyla 1.314,25 puandan tamamlarken, dün yüzde 3,2 artışla 7,8872'den kapanış yapan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 7,9080 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde sektörel güven endeksleri ve imalat sanayi kapasite kullanım oranı, yurt dışında ise Almanya'da 3. çeyrek büyüme ve ABD'de tüketici güven endeksi verilerinin yanı sıra Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın konuşmasının takip edileceğini bildirdi.

Kovid-19 aşısına karşı haber akışı ve jeopolitik gelişmelerin de piyasaların odağındaki yerini ifade eden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.340 ve 1.360 seviyelerinin direnç, 1.290 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip veriler aşağıdaki veriler:

10.00 Türkiye, Kasım ayı sektöre güven endeksleri

10.00 Türkiye, kasım ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite oranı

10.00 Almanya, 3. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla

12.00 Almanya, kasım ayı Ifo endeksleri

18.00 ABD, kasım ayı tüketici güven endeksi

18.00 ABD, kasım ayı Richmond Fed sanayi endeksi

Kent Gıda ve İş Girişim sorusu

Önümüzdeki birkaç ay zor geçecek

Biden ve aşı haberi altını baskıladı

Petrol mart ayından bu yana en yüksek seviyede

ABD ve Avrupa vadelilerinde güçlü yükseliş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)