E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar hafif yükseldi---

Küresel piyasalar hafif yükseldi

Küresel piyasalar hafif yükseldi
21 Ocak 2019 - 08:18 borsagundem.com

Asya borsaları, Çin ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde yavaşlamasıyla sakin seyrediyor

Beijing ABD ile ticaret konusunda anlaşmazlık yaşarken, Çin ekonomisindeki bu yavaşlama acilen daha fazla teşvik gerektiğine dikkat çekti.

Yatırımcılar İngiltere Başbakanı Theresa May'in günün ilerleyen saatlerinde parlamentoya sunacağı Brexit konusundaki "B Planını" bekliyorlar. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin ekonomisi dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.4 ile beklentilere paralel büyüdü. Bu seviye en son küresel finansal kriz süresince 2009 başında görülmüştü.

Çin'de sanayi üretimi Aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.7 yükselirken, perakende satışlar yüzde 8.2 yükseldi.

Piyasalar bu verilere hafif tepki verdi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  geçen hafta yüzde 1.6 yükseldikten sonra bugün yüzde 0.2 yükseldi.

Çin lokomotif hisselerinden oluşan endeks  yüzde 0.7 yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi yendeki son dönemdeki düşüşün etkisiyle yüzde 0.3 yükseldi.

DÖVİZ

Dolar Çin'in 2018'deki ekonomik büyümesinin yaklaşık 30 yılın en düşük seviyesine gerilediğine gösteren veriye rağmen yatırımcıların risk iştahının güçlü kalmasıyla başlıca para birimleri karşısında iki haftanın zirvesine yakın seyrediyor. Dolar endeksi Cuma günü 4 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesi olan 96.394'e yükseldikten sonra 96.308 ile yatay seyrediyor.

ABD-Çin ticaret gerilimlerinde yatışma umutları, Fed'in son dönemdeki para politikasını gevşetme yaklaşımı ve İngiltere'nin "Anlaşmasız" Brexit'ten kaçınabileceği konusundaki iyimserlik, yatırımcıların risk iştahının yeniden yükselmesini sağladı. Risk iştahı Aralık ayında küresel hisse senedi piyasalarındaki sert satış baskısıyla oldukça azalmıştı. Çin ekonomisi 2018'de yüzde 6.6 ile 28 yılın en zayıf büyümesini kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)