E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar geriledi---

Küresel piyasalar geriledi

Küresel piyasalar geriledi
12 Temmuz 2018 - 08:25 borsagundem.com

ABD-Çin arasındaki ticaret savaşı küresel piyasaları vurmaya devam ediyor

Asya borsaları ve emtialar dün ABD-Çin ticaret savaşının tırmanacağı endişelerinin yatırımcıların iştahını sarsması nedeniyle sert düşüş kaydettikten sonra bugün hafif toparlandı.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.06 yükseldi. Endeks dün ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal edilen 200 milyar dolar tutarında ürüne ek gümrük vergisi getirme tehdidinde bulunarak dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret gerilimini artırmasının ardından küresel hisselerdeki düşüşle birlikte yüzde 1 gerilemişti.
Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 1, Şanghay Composite yüzde 2.2 yükseldi.
Avustralya borsası yüzde 1, Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.6 ve Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.3 artış kaydetti.
S&P 500 endeksi vadeli işlemleri ve Dow Jones vadeli işlemleri yüzde 0.3 yükselerek günün ilerleyen saatlerinde Wall Street'in hafif yükselişle açılacağına işaret etti.
Dikkatler, ticarete geriliminde bir sonraki potansiyel adımlara çevrildi. Çin, ABD'yi zorbalıkla suçladı ve nasıl misilleme yapacağı belli olmasa da, karşılık vereceği uyarısında bulundu. 

DÖVİZ

Dolar ABD'de dün açıklanan üretici fiyatları endeksinin Fed'in bu yıl iki kez daha faiz artıracağı beklentilerini tekrar teyit etmesinin ardından yen karşısında altı ayın zirvesine yükseldi ve diğer başlıca para birimleri karşısında değer kazandı.
Finansal piyasalar, ABD-Çin ticaret savaşı konusunda endişelenmeye devam ederken, yatırımcıların dikkati dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD ekonomisine olan güveni artıran ve beklentilerin hafif üzerinde gelen üretici fiyatları verisine çevrildi. Dolar yen karşısında dün 1.3 kadar yükseldikten sonra bugün 10 Haziran'dan bu yana ilk kez 112 seviyesini yüzde 0.3 artışla kırarak 112.29'a yükseldi.
Doların başlıca para birimleri karşısındaki seyrini izleyen endeks dün gördüğü bir haftanın zirvesi olan 94.769 seviyesine yaklaşarak 95.753 seviyesinde işlem görüyor. Yatırımcılar Fed'in faizleri ne zaman ve ne kadar hızlı artıracağına ilişkin daha fazla ipucu için TSİ 1530'da açıklanacak ABD tüketici fiyatları verisini bekliyorlar.

PETROL

Brent ham petrol dün Libya'nın petrol ihracatına yeniden başlayabileceği haberleri ve ABD-Çin ticaret geriliminin etkisiyle iki yılın en büyük günlük düşüşünü kaydettikten sonra biraz toparlanarak 1 dolardan fazla yükseldi. Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı dün yüzde 6.9 geriledikten sonra
bugün yüzde 1.8 artışla 74.71 dolara yükseldi.

ALTIN

Altın fiyatları doların yen karşısında güçlenmesiyle dün gördüğü bir haftanın dip seviyesine yakın konumda yatay seyir izliyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1,241.20 dolar ile yatay seyrediyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)