E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar Fed'e tepki verdi---

Küresel piyasalar Fed'e tepki verdi

Küresel piyasalar Fed'e tepki verdi
14 Haziran 2018 - 08:41 borsagundem.com

Fed'in faizi beklendiği gibi artırması ve yıl içinde yeni faiz artışlarının olabileceği sinyalini vermesi hisse piyasalarına negatif yansıdı

Asya borsaları Fed'in faiz artırması ve yılın geri kalanında bir miktar daha hızlı faiz artıracağını belirtmesinin ardından gerilerken, ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi yatırımcılarda endişe yaratıyor.
Bunlara ek olarak Çin'de perakende satış ve kent yatırımları verilerinin beklentilerden zayıf gelmesi ve Çin Merkez Bankası'nın beklentilerin aksine Fed'in faiz artırımını takip etmeyerek kısa vadeli bankalar arası faizleri sabit bırakması ülke ekonomisi hakkında endişe yaratarak risk iştahını zedeledi. 
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.8 geriledi.
ABD Merkez Bankası (Fed) dün politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1.75-2 aralığına yükseltti. Ekonomiyi desteklemek amacıyla faizleri "bir süre" düşük tutma taahhütünü politika metninden çıkaran Fed, yılın kalanında iki kere daha, gelecek yıl ise üç faiz artırımı öngörüyor. Önceki tahminlere göre Fed bu yılın kalanında sadece bir artırım öngörüyordu.
Borçlanma maliyetlerinin artmasının ardından dün yükselen ABD Hazine tahvil getirileri ve dolar daha sonra kazanımlarını geri verdi. Dün yüzde 3.010'a kadar yükselen ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi yüzde 2.953'e geriledi.
ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi ise yakından izleniyor. Trump yönetiminden üst düzey bir kaynak, daha önce duyurulan gümrük vergisi getirilecek 50 milyar dolar tutarındaki Çin menşei ürün listesinde değişiklik olabileceğini ve gümrük vergisini başlatıp başlatmama kararının bugün ele alınacağını söyledi.

DÖVİZ

Dolar yılın geri kalanında iki kere daha faiz artırılacağına, yani daha hızlı sıkılaşmaya işaret eden dünkü Fed tahminlerinin ardından kaydettiği kazanımları geri verirken yen karşısında da üç haftanın zirvelerinden geriledi.
İşlemciler Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugünkü para politikası kararı öncesinde kâr realizasyonu görüldüğünü ifade ediyorlar. ECB'nin sonuçları öğleden sonra açıklanacak olan toplantıda 2.55 trilyon euroluk tahvil alım programının ne zaman sona ereceği konusunu ele aldıkları düşünülüyor.
Siyasi risk dönemlerinde talep gören yen de ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi nedeniyle dolar karşısında değer kazandı. Dün Fed kararının ardından 110.85 yen ile üç haftanın zirvesini gören dolar, bugün yüzde 0.15 ekside 110.19 yende bulunuyor.
Euro ise dün Fed kararı sonrası gerilediği 1.1725 dolar düzeyinden toparlanarak bugün yüzde 0.1 artıda 1.1802 dolarda bulunuyor. Euro/dolar paritsi geçen hafta 1.1840'ı görmüştü. Dolar endkesi ise dün 94.028'e kadar yükseldikten sonra bugün yüzde 0.2 ekside 93.525'te bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)