E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar Fed'e odaklandı---

Küresel piyasalar Fed'e odaklandı

Küresel piyasalar Fed'e odaklandı
13 Haziran 2018 - 09:09 borsagundem.com

Fed'in faiz kararı öncesinde küresel piyasalar yatay seyretti

Asya borsaları yatırımcıların bu akşam açıklanacak olan Fed'in para politikası kararına ve bundan sonraki faiz artırımlarının boyutu hakkında gelebilecek ipuçlarına odaklanmalarıyla birlikte geriledi.
Dün ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasındaki görüşme ile
yükselen Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi bugün yüzde 0.5 düşüş kaydetti.
ABD yönetiminin yüzde 25 gümrük vergisi almaya başlayacağını daha önce açıkladığı 50 milyar
dolar tutarındaki Çin menşei ürünün ayrıntılarını Cuma'ya kadar yayımlayacak olması da yatırımcıların risk iştahında dış ticaret politikası kaynaklı endişelerin tekrar etkili olmasına yol açıyor.
ABD borsalarına bakıldığında teknoloji şirketleri öncülüğündeki yükselişin sürdüğü görülüyor. Nasdaq endeksi yüzde 0.57 yükselişle yeni bir tarihi zirveyi gördü. 

DÖVİZ

Dolar Fed'in bu yılın geri kalanında kaç defa faiz artıracağı hakkında ipuçları verecek olan bu akşamki para politikası kararı öncesinde yen karşısında üç haftanın zirvesini görürken, euro karşısında da gücünü koruyor.
Dolar endeksi dün yüzde 0.25 yükseldikten sonra bugün yüzde 0.1 artıda 93.888'de bulunuyor.
Dolar yen karşısında ise 110.68 yene kadar yükselerek 23 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyeyi
gördükten sonra yüzde 0.25 artıda 110.66'dan işlem görüyor.
Euro ise 1.1745 dolarla dünkü yüzde 0.35 değer kaybının ardından yatay seyrediyor.
Fed'in bugün açıklayacağı para politikası kararında politika faizini 25 baz puan yükselteceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Ancak yatırımcılar Mart ayından sonra yapılacak olan yılın bu ikinci faiz indiriminden ziyade ABD ekonomisinin büyümeye devam etmesi beklenen önümüzdeki dönemde para politikasındaki sıkılaştırmanın nasıl bir şekil alacağı hakkında ipuçlarına odaklanıyorlar.
Uzmanlar Fed'in bu yıl faizleri kaç defa artıracağı ve ekonomik büyümeyle uyumlu uzun vadeli faiz oranı hakkında Fed yetkililerinin yapacağı tahminlerin yakından izleneceğini ifade ediyorlar.
Fed yetkilileri tarafından yapılan Mart ayı tahminlerine göre politika faizinin yıl sonunda yüzde 2.1 olması öngörülüyor. Yani şu anki tahminler bu yıl üç defa faiz artırımı yapılacağına işaret ediyor.
Euronun yönünü ise Perşembe günü açıklanacak olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası kararı çizecek. Ortak para birimi ECB'nin varlık alım programını durduracağını açıklayacağı spekülasyonlarıyla birlikte geçen hafta 1.1840 doları görmüştü.

PETROL

Petrol fiyatları ABD'de artan üretimin yanı sıra OPEC'in üretim kısıntısını hafifleteceği beklentisiyle geriledi. Brent petrolünün en yakın vadeli fiyatı yüzde 0.3 düşüşle 75.65 dolarda bulunuyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Rusya öncülüğünde üye olmayan diğer petrol üreticileriyle birlikte geçen yılın başından bu yana üretim azalttı. Üretimdeki kısıntı petrol piyasasındaki arz ve stok fazlasının azaltarak fiyatları yükseltmek için başlatıldı. OPEC dün yayımladığı raporda yılın ikinci yarısına dair pazar tahminleri üzerinde ciddi belirsizlik belirterek talebi düşürebilecek risklere dikkat çekti. OPEC üretim politikasını görüşmek üzere 22 Haziran'da Viyana'da toplanacak. 

ALTIN

Altın dün bir haftanın en düşük seviyesini gördükten sonra bugün yatay seyrederken yatırımcılar Fed toplantısının sonucunu bekliyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 1,292.6 doları gördükten sonra bugün 1,295.3 dolarda yatay seyrediyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie13 Haziran 2018 11:05

    Bugün FED'den 500 baz puan artış bekliyorum. Doların da gece 5 TL olmasını bekliyorum.

  • POLAT ALEMDAR13 Haziran 2018 10:43

    BENCE FED İN FAİZ ARTIŞI SATIŞI GÜNLER ÖNCE SATIN ALINDI DÖVİZDE İKİ AY RAHATLAMA BEKLEMEKTEYİM.BENCE GİDİP DÖVİZ ALMAYIN ELİNİZDE PATLAYABİLİR.YTD.