E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar Çin endişesiyle düştü---

Küresel piyasalar Çin endişesiyle düştü

Küresel piyasalar Çin endişesiyle düştü
17 Ocak 2019 - 08:27 borsagundem.com

Asya borsaları Çin ekonomisinin görünümüne dair endişelerle eksiye geçti

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  dar hacimli işlemlerde yüzde 0.1 gerilerken, S&P 500 endeksi vadeli işlemleri yüzde 0.3 geriledi.

Çin'deki 300 büyük şirketi izleyen endeks kâr büyümesinde yavaşlama uyarısında bulunan ülkenin ikinci büyük ev aletleri üreticisi Gree Electric'teki kayıpların öncülüğünde yüzde 0.3 geriledi.

İşlemciler risk iştahının azalmaya neden başladığını belirli bir sebebe bağlayamadı. Ancak Çin Merkez Bankası'nın bu hafta finans sistemine 168.7 milyar dolar ile rekor tutarda likidite enjekte ettiğine dikkat çekerek bu durumun piyasada nakit sıkıntısına işaret ettiğini belirtti. ABD'de tüm partilerin desteğini alarak Kongre'ye gönderilen yasa tasarısı da yatırımcıların temkinli olmasına yol açtı. Tasarı Huawei'nin de aralarında bulunduğu Çinli şirketlerin ABD ihracat kısıtlamalarını ihlali halinde ABD'de üretilen parçaların bu şirketlere satışının sınırlanmasını öngörüyor.

Ayrıca Wall Street Journal gazetesi ABD'de savcıların Huawei'nin ABD'li şirketlerin ticari sırlarını çaldığı iddiasını incelediklerini bildirdi.

Bu gelişmeler Çin ile ABD arasındaki gerilimi artırarak ticaret görüşmelerinde anlaşma sağlanmasını daha zor hale getirebilir.

Ayrıca ABD'de federal hizmetler için hâlâ ödenek bulunamadı. Kamu hizmetlerinin durması ekonomiyi de etkilemeye başladı.

Beyaz Saray ekonomi danışmanı Kevin Hassett, kamu hizmetlerinin yapılamadığı her ilave haftanın üç aylık ekonomik büyümeyi 0.13 yüzde puan azaltacağını belirtti.

DÖVİZ

Dolar başlıca para birimlerine karşı değer kazandıktan sonra soluklanırken, sterlin İngiliz hükümetinin güven oylamasını kazanmasının ardından istikrar buldu. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks geçen beş seansta yaklaşık yüzde 1 değer kazandıktan sonra bugün 0.1 artıda 96.133'te bulunuyor. Dolar endeksi 10 Ocak'ta 200 günlük hareketli ortalamasının altını test ederek üç ayın dip seviyesi olan 95.029'u gördü. Ancak bunun ardından toparlanarak hareketli ortalamanın üzerinde tutundu.

Dolar ayrıca euro bölgesi ekonomisinde yavaşlama endişeleri nedeniyle euro karşısındaki kazanımlarını da korudu.

TAHVİL PİYASASI

ABD 10 yıllık Hazine tahvil faizi : -0.014% 2.715%
Almanya 10 yıllık tahvil faizi : -0.010% 0.163%

Türkiye 2027 vadeli dolar eurobond : -0.010% 7.075%
Türkiye 2047 vadeli dolar eurobond : -0.026% 7.408%
Türkiye 5 yıl CDS , bp: -18.79 349.50
CDX EM 17 V1 5Y , bp: 0.09 177.07

PETROL

Ham perol fiyatları ABD'nin petrol üretiminin yeni bir rekor kırarak 12 milyon varil/gün seviyesine yaklaşmasıyla birlikte geriledi. Küresel talebin azalacağı endişeleri de fiyatlarda baskı yarattı.

ABD ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0.6 gerileyerek 52 dolara düştü. Brent de yüzde 0.6 gerileyerek 60.98 dolara indi. ABD'nin ham petrol üretimi EIA verilerine göre 11 Ocak'ta sona eren haftada bir önceki haftaya göre 0.2 milyon varil/gün artışla 11.9 milyon varile çıkarak rekor kırdı. Dünyanın en büyük petrol üreticisi haline gelen ABD'nin geçen yıl Ocak ayından bu yana üretimini 2.4 milyon varil/gün artarak küresel arz fazlası endişelerini tetikliyor.

Brent petrolü (değişim; son işlem): -0.44% 61.05
ABD hafif petrolü (değişim, son işlem): -0.52% 52.04

ALTIN

Altın Fed'in faiz artırımlarına ara vereceği beklentisinden bulduğu desteğe karşılık doların değer kazanmasına paralel olarak yatay seyir izlerken, otomobil katalizörlerinde kullanılan paladyumun fiyatı talepteki artışla birlikte rekor kırdı.

Geçen yıl Ağustos ayında dip yapan paladyumun fiyatı, bu tarihten beri yüzde 60'ın üzerinde artarken Aralık ayında 16 yıldır ilk defa altını geçti. Bugün 1,366.5 dolara çıkarak rekor kıran paladyum yüzde 0.1 artıda 1,360 dolardan işlem gördü. Altının spot piyasadaki ons fiyatı ise 1,292.76 dolar ile yatay seyretti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)