E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar Brexit sonrası geriledi---

Küresel piyasalar Brexit sonrası geriledi

Küresel piyasalar Brexit sonrası geriledi
16 Ocak 2019 - 08:16 borsagundem.com

Asya borsaları dün Çin'in yavaşlayan ekonomisini destekleyeceği sinyalini vermesiyle yükseldikten sonra İngiltere parlamentosunun Avrupa Birliği'nden ayrılma tasarısını büyük farkla reddetmesinin ardından bugün soluklandı

İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brüksel ile birlikte oluşturduğu tasarının reddedilmesi İngiltere'nin 29 Mart'ta AB'den karmaşık bir biçimde ayrılma ihtimalini gündeme getirdiği gibi 2016 yılında referandumda alınan ayrılma kararının (Brexit) iptaline de yol açabilir.

Dün gece yapılan oylamanın ardından yatırımcılar bugün TSİ 2200'da yapılacak İngiltere hükümeti hakkındaki güven oylamasına odaklandı. Analistler güven oylaması sonuçlanana kadar sterlinin oynak seyir izleyeceğini düşünüyorlar.

Sterlin Brexit tasarısının parlamentoda 230 oy farkla reddedilmesinin ardından bir sentin üzerinde değer kazandıktan sonra bugün yüzde 0.1 ekside 1.2841 dolardan işlem görüyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün yüzde 1.5 yükseldikten sonra bugün hafif geriledi.

Çin hisse senedi piyasası bugün yüzde 0.1 geriledi ancak dün kaydettiği yüzde 2'ye yakın kazanımları büyük ölçüde korudu. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 0.6 geriledi.

Çin Merkez Bankası bugün ters repo işlemleriyle piyasaya 51.6 milyar dolar ile şu ana kadar görülen en yüksek tutarda likidite sağladı. Merkez bankasının bu adımı ekonomideki yavaşlama belirtilerine karşı adım attığı şeklinde değerlendirildi.

ABD borsaları  dün yüzde 1'in üzerinde kazanımlarla kapandı. Çin'in ekonomisini destekleme adımları ve Kansas City Fed başkanının faiz artırımlarında sabırlı olunması çağrısı ABD hisse piyasalarını destekledi.

DÖVİZ

Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit tasarısının parlamentoda büyük farkla reddedilmesinin ardından dün volatil seyir izledikten sonra bugün istikrar kazanmaya çalışıyor.

İngiltere parlamentosu dün ülkenin Brexit sonrası AB ile ilişkilerini düzenleyen tasarıyı 202 lehte oya karşılık 432 aleyhte oyla reddetti. Parlamento yakın tarihte hiçbir tasarıyı bu kadar büyük farkla reddetmemişti.

Yatırımcılar şimdi TSİ 2200'da yapılacak olan güven oylamasını izliyorlar. Sterlin dün akşamki oylama öncesinde dolar karşısında yüzde 1'den fazla değer yitirdikten sonra kayıplarını telafi etti. Oylama İngiltere hükümetini hazırlık yaptığından farklı seçenekler üzerinde düşünmek zorunda bırakacak. Brexit tasarısının reddi İngiltere'nin AB'den çerçevesi belirli düzenlemeler olmadan başıbozuk şekilde ayrılmasına yol açabilecek siyasi bir kriz de yaratabilir.

Dün 1.2670 ile 1.2917 dolar arasında gidip gelen sterlin bugün yüzde 0.1 ekside 1.2846 dolardan işlem görüyor. Euro, dolar karşısında dün yüzde 0.5 değer yitirdikten sonra bugün yüzde 0.1 kayıpla
1.1398'den işlem görürken Dolar endeksi <.DXY> dün yüzde 0.5 yükselerek 11 günün zirvesi
96.261 test ettikten sonra bugün 96.017'de yatay seyrediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)