E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar 3.5 haftanın zirvesinde---

Küresel piyasalar 3.5 haftanın zirvesinde

Küresel piyasalar 3.5 haftanın zirvesinde
09 Ocak 2019 - 08:25 borsagundem.com

Asya borsaları ABD ile Çin'in ticaret görüşmelerinde uzlaşma sağlayacağı ve küresel ekonomiyi aksatacak bir ticaret geriliminin yaşanmayacağı beklentilerinden destek bularak üç buçuk haftanın en yüksek seviyesine çıktı

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  yüzde 1.5 yükselerek 14 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Japonya'nın Nikkei endeksi  yüzde 1.3, Çin'in Shanghai bileşik endeksi  yüzde 1.5 yükseldi. ABD'nin S&P 500 vadeli işlemleri de yüzde 0.5 artıda seyretti.

S&P 500 endeksi dün yüzde 1'e yakın yükseldi ve Noel tatili civarında gördüğü 20 ayın dip seviyelerinden bu yana yüzde 9'un üzerinde toparlanmış oldu.

ABD ve Çin bu hafta Beijing'de yürüttükleri ticaret görüşmelerini bir gün uzatarak Çarşamba gününe uzatma kararı aldı. Konuya ykaın kaynaklar hem Çin'in ABD'den tarım ürünleri ve enerji kaynakları alımı ile Çin pazarına erişimin kolaylaştırılması konularında ilerleme sağlandığını söylediler.

ABD Başkanı Donald Trump, dün Twitter'da "Çin ile görüşmeler çok iyi gidiyor!" dedi ancak herhangi bir ayrıntı vermedi. Bloomberg ajansında yer alan Beyaz Saray'daki istişarelere yakın kaynaklara dayandırılan haberde ise Trump'ın ticaret savaşı endişeleriyle gerileyen ABD hisse piyasalarını destek vermek için Çin ile anlaşma sağlamayı giderek daha fazla istediği belirtildi.

Küresel piyasalardaki risk iştahı Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen hafta Cuma günü ekonomiye yönelik risklerin farkında olduğunu belirtmesi ve bu yıl para politikası kararlarında hem sabırlı hem de esnek olunacağını ifade etmesinden bu yana güçlendi.

DÖVİZ

Avustralya ve Kanada doları gibi emtia ihracatçısı ülkelerin para birimleri hem petrol fiyatlarındaki yükseliş hem de Çin ile ABD'nin ticaret anlaşmazlıklarını giderecek bir anlaşmaya giderek yaklaştığı beklentileriyle değer kazandı.

ABD ve Çin'in Beijing'de yapılan ticaret müzakerelerini daha önce planlanandan bir gün uzattığı haberleri Petrol fiyatlarını yükseltti. ABD ham petrolünün varil fiyatı bu yıl ilk defa 50 doları aştı. Buna paralel olarak risk iştahı arttı ve emtia fiyatları ile bağlantılı para birimleri değer kazandı.

Ekonomisi Çin'e ihracata dayalı olduğu için küresel risk iştahının bir göstergesi olarak kabul edilen Avustralya doları yüzde 0.3 değer kazandı. Dolar endeksi ise yüzde 0.1 yükselerek 95.803'e çıksa da hafta başında gördüğü 11 haftanın dip seviyesi olan 95.683'e yakın seyretti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)