E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar 2008 yazını hatırlatıyor---

Küresel piyasalar 2008 yazını hatırlatıyor

Küresel piyasalar 2008 yazını hatırlatıyor
24 Mayıs 2022 - 11:23 borsagundem.com

Ekonomi çevrelerinin büyük çoğunluğu yüksek enflasyondan endişeleniyor. Buna karşın ünlü borsa uzmanı David Rosenberg FED’in yoğun sıkılaştırma politikalarının enflasyondan daha büyük bir kriz yarattığını öne sürdü

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda hafta başında yakalanan yükselişlere rağmen yatırımcılar arasında ayı piyasası sesleri yankılanmaya devam ediyor. Borsa araştırmaları şirketi Rosenberg Research’ün Kurucu Başkanı David Rosenberg ise piyasaların nihayet olması gereken noktaya geri döndüğünü belirtiyor. Ünlü borsa uzmanı son iki yıldır devam eden boğa piyasasının “beton değil kum üzerine inşa edildiğinin” altını çizdi.

Borsa uzmanı MarketWatch’taki yazısında enflasyon korkularının çok yakında yok olacağını söyledi. Ancak bu piyasalardaki endişelerin sonu anlamına gelmiyor. Rosenberg piyasalardaki dolar fazlasına dikkat çekerek boğa piyasasından beslenen ekonomistleri, stratejistleri, uzmanları ve medyayı “burnunun ucunu görememekle” suçladı. Rosenberg, “Aşırı yüklenen ABD Doları’ndan kaynaklanan gecikmeli etkilerin, ithal malların maliyeti üzerindeki yansıması çok büyük. Eksik olan stoklar aşırı hale geldi ve fiyat indirimleriyle telafi edilmeleri gerekecek” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre son 40 yılın en yüksek seviyelerinde dolaşan ABD enflasyonu ekonomi çevreleri için en önemli endişe kaynaklarından birini oluşturuyor. Enflasyonu kontrol altına almayı hedefleyen ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri yükselterek para politikasını sıkılaştırması da borsalarda son dönemde görülen düşüşlerin en önemli nedenleri arasında.

Rosenberg FED politikaları ile ilgili açıklamasında, “Para arzındaki büyüme kelimenin tam anlamıyla çöktü ve para hızında bir nabız yok” dedi. 

ABD maliye politikasında bir yıl içerisindeki sert geri dönüşe dikkat çeken borsa uzmanı, “FED Başkanı Jay Powell miyop bir şekilde çok zayıf bir veri noktası olan ‘açık iş pozisyonu’ verilerine odaklanırken işten çıkarmalardaki yükselişi ve şirketlerin işe alım planlarından geri çekilmesini gözden kaçırıyor. Enflasyon önümüzdeki yıl eriyecek ve çok az kişi buna hazırlıklı” ifadelerine yer verdi. Küresel Finans Krizi’ni hatırlatan ünlü borsa uzmanı, “2008 yazını yeniden yaşıyormuşum gibi hissediyorum. Borsa resesyona yatkın ayı piyasasının tanıdık bir modelini takip ediyor” dedi.

Rosenberg borsalardaki ilk %20’lik düşüşün fiyat kazanç (P/E) katlarındaki likidite kaynaklı düşüşlerle oluştuğunu belirtiyor. Borsa uzmanına göre P/E katlarındaki dört yüzdelik puan düşüş ise genellikle resesyonlu bir ayı piyasası anlamına geliyor. 2022 yılının başlarında ise sıkılaştırma politikaları ile P/E katlarında 5 puanlık bir düşüş yaşandı.

Ünlü borsa uzmanı ekonomideki tüm resesyonların bilançolarda henüz gerçekleşmemiş bir daralmayı da içeriğinde taşıdığını söyledi. Rosenberg gayrisafi yurtiçi hasılada ne kadar hafif ya da güçlü olursa olsun herhangi bir da düşüşün şirket kârlarında son zirveye göre %20’nin üzerinde bir düşüşü tetikleyeceğini belirtiyor. Borsa uzmanına göre piyasalarda bir sonraki süreçte görülecek olan bu.

Rosenberg analistlerin gerçeklikle karşılaşacağı ve beklentilerini düşüreceği dönemin de söz konusu bilanço düşüşleriyle başlayacağını öngörüyor. Değerlemelerin yeterince düştüğüne inanan ve piyasalara girmeye başlayan yatırımcılarsa, borsa uzmanına göre, bu süreçte hiçbir varlığın yeterince ucuz olmadığı gerçeğiyle karşı karşıya kalacak.

Borsalarda dipleri veya zirveleri tam olarak işaretleyebilmek neredeyse imkansızdır. Ancak borsa uzmanı temel verilere göre dipleri hesaplayan iyi kurgulanmış modellerin olduğunu belirtiyor. Rosenberg, “İlk olarak resesyon öngörüsü ana akım haline gelmeli. Analistler aşağı yönlü bilanço tahminlerini abartmak zorundalar. FED sıkılaştırma politikalarını tamamlayana kadar burada piyasalar için bir dip yoktur. Bununla birlikte likidite kaynaklı bir düşüşün aksine (2018'in sonlarında olduğu gibi) bir esesyon ayı piyasasında, piyasayı düşük seviyelerden geri çekmek için gerçek bir politika yumuşaması gerekir” dedi.

Rosenberg S&P 500 Endeksi temettü verimliliği ile ABD Hazinesi tahvil getirileri birbirine yaklaşmadan genellikle ayı piyasalarının sona ermediğini söyledi. Buna göre, S&P 500 Endeksi’nin dibe ulaşması için 3.300 puan civarına gerilemesi gerekecek.

Piyasalarda 'enflasyon ve Fed' korkusu azalmakta mı?

 

Pandemi sonrası 573 kişi milyarder oldu

 

Piyasalarda toparlanma çabası etkili oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Davut Dut24 Mayıs 2022 22:27

    Kriz mıriz yok, tellalrarı var.Elinizdekini alacaklar, malınıza sahip çikın.

  • mtu24 Mayıs 2022 19:34

    Dünyada para bolluğu mu var? Basit, en güzel yöntemi buldular zaten. coin ler. Topla paraları coinlerde sonra yak o kadar dolar gitti işte piyasadan bundan güzel enstruman mı olur.

  • china town24 Mayıs 2022 12:25

    usa sınırsız bastığı dolarla dünyayı salak yerine koyarak 15 yıldır açık soyguna başlamıştı. çin buna izin vermedi ve mal akışını covid bahanesiyle kesti, abd tahvillerinden çıkmaya altın alımını hızlandırmaya başladı. çinden mal akışının kesilmesi usa ve avrupada enflasyona neden oldu. usa mecburen dolar basımını durdurdu faizleri artırdı. usa çine karşı konulan gümrükleri kaldırırsa ve çinin ticari yayılmasına engel olmazsa  çinden mal akışı başlar. olan borçlu para dilencisi ülkelerin halklarına olacak. çin usa arasında kaçınılmaz pasifik savaşında ise  geri sayım devam ediyor.