E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKüresel petrol talebi 2021'de günlük 5,5 milyon varil artacak---

Küresel petrol talebi 2021'de günlük 5,5 milyon varil artacak

Küresel petrol talebi 2021'de günlük 5,5 milyon varil artacak
19 Ocak 2021 - 13:12 borsagundem.com

Küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla göre günlük yaklaşık 5,5 milyon varil artacağı tahmin ediliyor.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) aralık ayına ilişkin petrol piyasası raporuna göre, talepteki bu toparlanma, temel olarak mali ve parasal destek paketlerinin etkisinin yanı sıra yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınıyla mücadeleye yönelik ekonomik adımların etkinliğini yansıtıyor.

Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısındaki artış, ekonomik toparlanmayı yavaşlatsa da aşılama çalışmalarının yaygınlaşması ve ekonomik hareketlilikteki canlanmanın, yılın ikinci yarısında daha güçlü bir büyümeyi teşvik edeceği bekleniyor.

96 MİLYON 600 BİN VARİL SEVİYESİNE ÇIKACAK

Bu kapsamda, küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla göre yaklaşık 5,5 milyon varil/gün (yüzde 6) artışla günlük 96 milyon 600 bin varil seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor. Petrol talebinde 2021'de günlük 35 milyon 900 bin varille Asya Pasifik Bölgesi'nin başı çekmesi beklenirken bu bölgeyi 30 milyon varille Amerika kıtası ve 14 milyon varille Avrupa'nın izleyeceği kaydedildi.

PETROL ARZI ARALIKTA ARTTI

Rapora göre, küresel petrol arzı geçen ay bir önceki aya göre 30 bin varil/gün artışla günlük yaklaşık 92 milyon 770 bin varil oldu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretimi ise Aralık 2020'de bir önceki aya göre 150 bin varil/gün artışla günlük 25 milyon 200 bin varile ulaştı. Bu dönemde ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan OPEC üretimi ise günlük 5 milyon 210 bin varil olarak kayıtlara geçti. Böylece, OPEC'in toplam petrol üretimi geçen ay günlük yaklaşık 30 milyon 410 bin varil olarak gerçekleşti.

OPEC dışı ülkelerin petrol üretimi ise söz konusu dönemde 130 bin varil/gün azalışla günlük yaklaşık 62 milyon 360 bin varil oldu.

Hazine'den ihaleler öncesi 2.5 milyar TL ROT satışı

 

TCMB piyasayı 43 milyar TL fonladı

 

Sağlık çalışanlarına getirilen kısıtlamalar kaldırıldı

 

Almanya'da enflasyonu düşüren sebepler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Enerji19 Ocak 2021 15:09

    Her enerji kaybağının ekektrik enerisşne dönüştürülerek elektrik enerjisinı olarak yğkrtilmeli artık. Dünya yeni enerji kaynaklarıda bulmalı, özelikle güneş teknolojisi gelişmeli. Hareket eden arabalar makineler kendi hareketlerinden ekektrik üretme teknolojisi geliştirilmeli. Ve petrol doğalgaz kömür bor ve büyün enerji kaynakları ekektrik enerjisine çevrilmeli. Arabalarda, evlerde ısınmada bşr çok akanda ekektrik enerjisi olarak tüketilmeli

  • Berber Bekri 19 Ocak 2021 15:00

    Kesinlikle artmaz düşer zira alternatiflerin pazar payı her geçen gün artıyor araplar dünyanın en fakir ülkeleri konumuna gelecek bu yüzyıl bitmeden ahaada buraya yazıyorum yüzyılın sonunda gelir okursunuz tabi editör yayınlar ve silmezse yorumu RTÜK mübarek