E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKüresel petrol devinden yenilenebilir enerji yatırımı---

Küresel petrol devinden yenilenebilir enerji yatırımı

Küresel petrol devinden yenilenebilir enerji yatırımı
31 Mart 2021 - 18:09 borsagundem.com

Cenevre merkezli dev petrol ticareti şirketi Gunvor pandemi sürecinde petrol ticaretinden elde ettiği yüksek gelirlere rağmen geleceğin enerjisi olarak belirttiği yenilenebilir enerji kaynaklarına yarım milyar dolar yatırım yapıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük bağımsız petrol ticareti şirketlerinden birisi olan Gunvor, küresel enerji piyasası bir değişime hazırlanırken önümüzdeki üç yıl içinde yenilenebilir enerjiye en az yarım milyar dolar yatırım yapacağını söyledi.

2025 yılına kadar karbon emisyonlarında da yüzde 40'lık bir azalma sözü veren Cenevre merkezli Gunvor'un bu hamlesi, petrol piyasasında büyük kârlar elde eden büyük ticaret evlerinin geleceğin enerji kaynaklarında ne kadar büyük bir rol istediğini gösteriyor.

Gunvor, yenilenebilir enerjinin yanı sıra karbon yakalama ve depolama projelerine ve amonyak ve hidrojen de dahil olmak üzere alternatif yakıtlara odaklanmak için Nyera adında yeni bir yan kuruluş oluşturdu.

Gunvor'un Kurucu Ortağı ve Başkanı Torbjorn Tornqvist ortak yatırımcıları çekebileceği takdirde "önemli ölçüde daha yüksek bir rakam" yatırım yapmayı beklediğini söylemesine karşın, yan kuruluşa ilk etapta yeni projeleri desteklemesi için en az 500 milyon dolar verilecek. Financial Times’ın haberine göre Tornqvist, “Telefonun çalmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Geçen yıl Gunvor petrol ticaretinde rakipleri karşısında en iyi performansını geçirdi. Salgının neden olduğu küresel petrol fiyatlarındaki oynaklıktan büyük kârlar elde eden Gunvor, günde yaklaşık 2,7 milyon varil ham petrol ve petrol ürünü ticareti yapıyor. Elde ettikleri yüksek gelir nedeniyle hidrokarbon ticaretinden vazgeçmek gibi bir planları da bulunmuyor.

Ancak dev petrol taciri, temiz enerjiye ve yenilenebilir projelere yatırım yapmak için yaklaşan değişime hazırlanma ihtiyacının bilincinde. Tornqvist konuyla ilgili açıklamasında, "Petrol ticaretini terk etmeyiz. Hem geleneksel işletmelerimizde büyümenin hem de geleceğe göz kulak olmanın ve sermayemizi bu geleceğe yatırım yapmak için harcamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu sayede geleceğe hazır olacağız" sözlerini kullandı.

Küresel ısınmanın etkilerini arttırmasıyla küresel yatırımcılar arasında çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim odaklı yatırımlar (ESG) giderek daha fazla popülerleşmeye başladı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 8,676 trilyon dolar varlığı yöneten dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi BlackRock, Şubat ayında şirket yöneticilerine küresel ısınmayı durdurma konusundaki yol haritalarını belirlemeleri ve standartlarına uymayan şirketlere karşı harekete geçebilecekleri konusunda uyarmıştı.

BlackRock geleceğin yatırım trendini açıkladı

 

Türkiye’nin yeni enerji devi Esenboğa Elektrik

 

Naturel Enerji'den dev satın alma hamlesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)