E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel para politikaları TCMB ile kutuplaştı---

Küresel para politikaları TCMB ile kutuplaştı

Küresel para politikaları TCMB ile kutuplaştı
24 Eylül 2021 - 08:33 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, dün gerçekleşmiş olan TCMB faiz kararı ve kararın piyasalara olası etkisi açıklanıyor.

Dün TCMB beklentimiz doğrultusunda Politika faizi 100 baz puan indirdi. TCMB başkanının 2 hafya önce Perşembe ardından geçen hafta çekirdek enflasyondan bahsetmesi, enflasyon üzerinde faizden bahsetmemesi dikkatimizi C endeksine yoğunlaştırmamıza neden olmuş ve bu endeks üzerinde 100 baz puanlık indirimi rahatlıkla yapabileceğini 2 haftadır yazıyorduk ve beklentimiz gerçekleşti. Kur ve borsanın hareketleri de beklendiğimiz şekilde gelişti. CDS’imiz 400 -420-410 hareketinde bulundu.

JP Morgan Enflasyonu aşağı getirmek için para politikasının gevşetilmesine erken başlanmasının bir politika önceliği olmadığını belirtip, "Bunun sonucu olarak enflasyon tahminlerimizde ciddi yukarı yönlü revizyonlar yaptık, 2021 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 15,5'ten yüzde 16,7'ye yükselttik ve 2022 sonu tahminimizi daha keskin bir şekilde revize ederek yüzde 11,5'ten yüzde 14,5'e çıkardık. Ne kadar hızlı ve hiddetli bir gevşeme olacağına bağlı olarak, bu tahminlerimiz için riskler yukarı yönlü olabilir" ifadelerini de kullandı. Güncellenmiş 2021 tahminleri TCMB’nin son Piyasa Katılımcıları Anketi sonucu ile aynı. Eylüldeki bu faiz indiriminde sonra yıllık enflasyonun yüzde 20'ye yaklaşacağı Ekim'de yeni bir faiz indirimi yapmasının zor olacağını hala düşünmekte olduklarını da vurgulamasını da TCMB’nin çekirdek C üzerinde değerlendirmeye geçtiğini kabullenmeme olarak görmekteyiz.

Daha fazla risk iştahı Wall Street ve ABD gösterge Hazine tahvillerinin kazançlarını artırsa da, Asya piyasalarında Evergrande'nin akıbeti konusundaki süregelen belirsizlik tedirginliğim ana kaynağı olmaya devam ediyor. Yuan cinsinden tahvilinin kupon ödemesini bu hafta çözen Evergrande'nin 83,5 milyon dolar tutarındaki offshore faiz ödemesi ve gelecek hafta yapılması gereken 47,5 milyon dolar ödeme konusunda bir çözüm ortaya koymaması tahvil yatırımcılarını arafta bırakıyor.

Ama yine Asya'nın üçüncü en büyük ekonomisi Hindistan’daki hafifleyen salgının endişeleri ile şirketlerin kazançlarının hızlı artıcak beklentileri ile birlikte S&P BSE Sensex Cuma günü ilk kez 60.000 seviyesini aştı ve NSE Nifty 50 Endeksi 18.000 seviyesine yaklaştı.

Diğer taraftan hani büyük resim olayı vardır ya işte orada ; Büyük gelişmiş ekonomilerdeki büyüme trendin üzerinde, muhtemelen trendin üzerinde kalacak ve para politikası muhtemelen gelecek yılın ortasına kadar varlık fiyatlarını çok destekliyor olacak algısı da piyasaları güçlü tutan ana etmen. Arada bir sisteme gelen şoklar bize bir düzeltme imkanı veriyor.

Geçen hafta’da bankacılık sektörüne destek veren açıklamalarda bulunan Fitch bügünde, , Türkiye'nin yedi büyük bankasının, finansman piyasalarının kısa süre için kapanmaları halinde döviz cinsinden borçlarını geri ödemek için yeterli kısa vadeli döviz likiditesine sahip olduklarını açıklayarak desteklemeye devam etti.

Öne çıkanlar

SPK, Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 51 internet sitesine erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılması kararı aldı. 

Bültende ayrıca, SPK'nin Aksa Enerji Üretim AŞ'nin 613 milyon 169 bin 118 lira bedelsiz sermaye artırımını, Ostim Endüstriyel Yatırımlar ve İşletme AŞ'nin 14 milyon 707 bin 51 lira iç kaynaklardan, 9 milyon 305 bin 92 lira kar payından bedelsiz sermaye artırımını onayladığı duyuruldu. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin yedi büyük bankasının, finansman piyasalarının kısa süre için kapanmaları halinde döviz cinsinden borçlarını geri ödemek için yeterli kısa vadeli döviz likiditesine sahip olduklarını bildirdi.

JPMorgan, Türkiye için enflasyon tahminlerini yükseltti. Enflasyonu aşağı getirmek için para politikasının gevşetilmesine erken başlanmasının bir politika önceliği olmadığını belirten JPMorgan, "Bunun sonucu olarak enflasyon tahminlerimizde ciddi yukarı yönlü revizyonlar yaptık, 2021 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 15,5'ten yüzde 16,7'ye yükselttik ve 2022 sonu tahminimizi daha keskin bir şekilde revize ederek yüzde 11,5'ten yüzde 14,5'e çıkardık. Ne kadar hızlı ve hiddetli bir gevşeme olacağına bağlı olarak, bu tahminlerimiz için riskler yukarı yönlü olabilir" ifadelerini de kullandı. 

Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş.’nin yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Margün Enerji, halka arz büyüklüğünün 830 milyon TL olduğunu açıkladı. 

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo Perşembe günü yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin yarı iletken tedarik zincirindeki firmaları çip stokları ve satışları konusunda bilgi vermeye zorlamak için Soğuk Savaş dönemi ulusal güvenlik yasasını yürürlüğe koymayı düşündüğünü kaydetti. 

ABD'de Demokrat liderler Nancy Pelosi ve Chuck Schumer, Başkan Joe Biden'in 3,5 trilyon dolarlık harcama paketinin finansmanının nasıl sağlanacağı konusunda bir anlaşmaya vardı. 

Avrupa Birliği'nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Kovid-19'a karşı mRNA teknolojisiyle geliştirilen aşıların üçüncü dozunun uygulanması hakkındaki kararını Ekim başında vereceğini açıkladı. 

Fed Başkanı Jerome Powell ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 28 Eylül'de Senato Bankacılık Komitesi'ne sunum yapacak. 

İngiltere'de tüketicilerin ekonomiye güveni, yüksek enflasyonun ve hükümet desteğinin sona ereceğine yönelik endişelerin etkisi ile Eylül ayında son 5 ayın en düşük seviyesine indi. 

ABD Senato Demokrat Parti Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, borçlanma tavanını ertelemek üzere hazırlanan ve Temsilciler Meclisi tarafından halihazırda kabul edilmiş olan düzenlemenin Pazartesi günü oylanacağını duyurdu. 

ABD'de otomotiv, teknoloji şirketleri ile çip üreticileri Beyaz Saray'da Biden yönetiminden yetkililer ile bir araya geldi ve global çip tedarik sıkıntılarını ele aldı. 

AC Asia ex, Japan % 0,17 alıcılı 

S&P 500 % 0,03 alıcılı 

Euro Stoxx 50 % -0,08 satıcılı

Günün önemli şirket haberleri 24/09/2021

Makro verileri piyasalar nasıl yorumladı?

Altında Evergrande ve Fed hareketi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Uzay26 Eylül 2021 23:18

    Türkiye bu darboğazdan illaki kurtulacak.Fakat bu vatandaşın bilinçli duruşu doğru ülke yönetimi ve zaman ile mümkün olacaktır.Enseyi karartmayalım.Allah büyük kullar küçüktür.Bu ülke ne badireler atlattı.Bunu da atlatacaktır.Biraz stresi ve sıkıntısı bir süre daha olacaktır.Herşeyin başı akıl ve sabır.

  • ....24 Eylül 2021 09:49

    Su Ahmet koyununu gören varmı,yaladiklarindan zehirlendi mi ne ortalıkta gözükmüyor

  • Dolar24 Eylül 2021 09:45

    100 baz indirdiniz de enflasyon düştümü? Dolar düştü mü? Herşeyi tekram zamladınız.sizin yüzünüzden kiralar artacak elektrik su doğalgaz gıda artacak. Tebrikler. İstikrarlı fakirleştiriyorsunuz

  • Tolga24 Eylül 2021 09:06

    Eee tek kişi yönetirse olacağı buydu. İş işten geçti artık. Hala Uyanmayan varsa kafaaını kuma gömsün.