E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel jeopolitik belirsizlikler gündemde---

Küresel jeopolitik belirsizlikler gündemde

Küresel jeopolitik belirsizlikler gündemde
27 Ocak 2020 - 09:23 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende öncelikli mesaj ülkemizde yaşanan üzücü Elazığ depremi ile alakalı oluyor.

Yaşanan deprem dolayısıyla, tüm ülkemize geçmiş olsun diliyoruz…

Çin’de beliren virüsle ilgili endişeler, küresel piyasaları baskılıyor

Yurt içinde bugün Ocak ayı reel kesim güven endeksi açıklanacak

$/TL haftaya 5,95’e yakın düzeylerden başlıyor

Küresel jeopolitik belirsizlikler gündemde kalmaya devam ediyor.

ABD Başkanı Trump İran Dışişleri Bakanı Zarifi’nin, yaptırımların kalkması durumunda müzakerelere açık olduklarını belirten açıklamasına, Twitter hesabı üzerinden olumsuz cevap verdi. Diğer taraftan Irak’ta ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ne füze isabet ettiği belirtiliyor.

Küresel piyasalarda ise risk algısı Çin’de ortaya çıkan virüsle ilgili devam eden kaygılarla, zayıf seyrediyor. Yeni tip virüs kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısının 80, vaka sayısının ise 2744 olduğu belirtiliyor. Virüsün etkilerini göstermeden önce iki haftalık bir kuluçka süresinin olduğunun belirlenmesi, belirsizlik algısını yüksek tutuyor.

Gelişmelerle Cuma günü ABD temel hisse senedi endekslerinin günlük bazda %0,5 ilâ %1 aralığında satıcılı kapatmasının ardından bu sabah Asya hisse senedi piyasalarının birçoğunda da satıcılı bir seyir söz konusu. Güvenli liman niteliğindeki finansal varlıklara yönelik talep de güçlü seyrediyor. ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri günlük bazda 10 baz puan gerilemeyle bu sabah %1,64 düzeylerinde dolar endeksi ise 97,8 seviyelerinde ılımlı değerlenme eğiliminde.

Yurt dışında hafta boyunca bugün Almanya Ocak ayı Ifo iş dünyası güven endeksi, yarın ABD Aralık ayı dayanıklı mal siparişleri ile Ocak ayı tüketici güven endeksi, Çarşamba günü Fed para politikası kararı, Perşembe günü Euro Bölgesi Ocak ayı ekonomik güven endeksi ile İngiltere Merkez Bankası faiz kararı, Cuma günü ise Çin imalat sanayi beklenti endeksi ile Euro Bölgesi 4. çeyrek milli gelir ve Ocak ayı enflasyon verileri takip edilecek.

Yurt içinde ise Hazine bugün 2 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili, yarın 2 yıl vadeli TLREF’e endeksli devlet tahvili ve 2 yıl vadeli kira sertifikası ihracı gerçekleştirecek. Hazine ayrıca 3
Şubat valörlü altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı gerçekleştirecek. Bugün ayrıca TCMB Ocak ayı reel kesim güven endeksi ile kapasite kullanım oranını TÜİK ise sektörel güven endekslerini açıklayacak. Reel kesim güven endeksinde 2018 son çeyreğinde itibaren orta vadeli bir toparlanma eğilimi gözlenirken, kapasite kullanım oranında ılımlı artış eğiliminde. Hafta boyunca yurt içinde ayrıca, Çarşamba günü Ocak ayı ekonomik güven endeksi ile Perşembe TCMB enflasyon raporu takip edilecek.

Yurt içi piyasalarda ise $/TL haftaya 5,95’e yakın düzeylerden başlıyor. 2 yıl vadeli gösterge devlet tahvili getirisi Cuma günü, günlük bazda 6 baz puan düşüşle %10,07 düzeyine gerilerken, 10 yıl vadeli devlet tahvili getirisi de %10,30’a geriledi.

Güvenli liman talebiyle altın ve yen değerleniyor. Sabah saatlerinde 1.588 $/ons’u aşan altın, 1.579 $/ons’ta. USD/JPY bu sabah 109 seviyesinin de altına geriledi. Euro ve Sterlin ise değer kaybediyor ¬/$ 1,1025, GBP/USD 1,3055 seviyelerinde.

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde de satışlar hakim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)