E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel hisse senetleri Brexit ve teşvik paketiyle yükseldi---

Küresel hisse senetleri Brexit ve teşvik paketiyle yükseldi

Küresel hisse senetleri Brexit ve teşvik paketiyle yükseldi
18 Aralık 2020 - 10:36 borsagundem.com

Dünya borsalarının gündemini Brexit anlaşmasına ilişkin olumlu haberler ve ABD hane halkını destekleyecek teşvik paketi konusundaki ilerleme belirledi. Küresel yatırımcılar boğa piyasasının tadını çıkarıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel hisse senetleri Perşembe günü Kovid-19 aşısının kullanıma sunulması, ABD Merkez Bankası’nın vaatleri ve Atlantik'in her iki yakasındaki siyasi çekişmelere son verme umutlarının oluşturduğu pozitif hava ile yükseldi.

S&P 500 kapanışta elde ettiği yüzde 0,6 artışla üst üste üçüncü kez yükselişle kapanırken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi ise yüzde 0,8 yükseldi. Söz konusu yükselişler, geçen hafta analistlerin tahmin ettiğinden daha yüksek bir artışla 23 bin ila 885 bine ulaşan işsizlik başvurularındaki yeni artışa rağmen geldi.

Financial Times’ın haberine göre BMO Capital Markets'in ABD Faiz Stratejisi Başkanı Ian Lyngen, yatırımcıların hayal kırıklığı yaratan istihdam rakamlarını geride bırakıp "yıl sonuna kadar yeni bir teşvik turu ve her türlü aşı açıklamasına yeniden odaklanma" görüşünü benimseyeceğini söyledi.

Wall Street günlüğü! Dışarıda kar içeride rekor fırtınası

ABD Kongresi liderlerinin hane halklarına doğrudan ödemeleri de içeren 900 milyar dolar değerindeki yeni ekonomik teşvik paketinin mevzuatı konusunda anlaşmaya yakın olduklarını belirtiliyor.

Boğa piyasasının genişleyen etkisine karşın kriz zamanlarının aranan para birimi olan ABD Doları küresel piyasalarda zayıflamaya devam etti. Doların altı büyük rakibi karşısındaki değerini ölçen küresel dolar endeksine göre dolar %0,6 değer kaybederek Nisan 2018’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Avrupa'da, STOXX 600 Endeksi geçtiğimiz günü yüzde 0,3 oranında yükselişle kapandı. Kıta çapındaki endeks 2020'ye başladığı noktanın sadece yüzde 4 aşağısında seyrediyor. Alman DAX Endeksi yüzde 0,8 yükselmesine karşın, İngiltere’de güçlenen sterline karşı çok uluslu şirketlerin pozisyon almasıyla Londra'daki FTSE 100 Endeksi yüzde 0,3'lük düşüş gösterdi.

Sterlin, İngiltere'nin yıl sonundan önce AB ile bir ticaret anlaşması yapılacağı yönündeki iyimserliğin artmasıyla birlikte yüzde 0,7 yükselerek dolar karşısında iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Avrupa borsaları İngiltere hariç yükselişle kapandı

İngiltere Hükümeti parlamento milletvekillerine anlaşmayı onaylamak için Noel tatilinden geri çağrılmaya hazır olmalarını bildirirken, AB’nin Brexit Baş Müzakerecesi Michel Barnier perşembe günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada taraflar arasında bazı engellerin devam etmesine karşın başarılı bir ilerleme kaydedildiğini belirtti.

Lombard Odier'in Çoklu Varlıklar Stratejisti Sophie Chardon, İngiltere hisse senetleri piyasalarının yıl boyunca negatif seviyede bulunduğunu vurgulayarak, İngiltere borsalarını, “Brexit Anlaşması sayesinde düzenleyici ortam etrafındaki belirsizliklerin ortadan kalkması durumunda, ileriye yönelik güçlü bir geri dönüş görebileceğimiz yerlerden biri” olarak gösterdi.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) faiz oranlarını yüzde 0,1'de ve varlık alım programı hedefini de beklentiler doğrultusunda sabit tuttu. Açıklama sonrasında İngiltere tahvillerinde hareket yaşanmadı.

BOE, yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmada "önemli ilerleme" kaydedildiğine dair göstergelere ulaşılana kadar para politikasını sıkılaştırmayı planlamıyor.

BOE açıklamaları, çarşamba günü ülkenin ekonomik toparlanmasında "önemli ilerleme kaydedilene kadar" her ay en az 120 milyar dolarlık tahvil satın almaya devam edeceğini söyleyen ABD Merkez Bankası'nın (FED) mesajıyla benzerlikler taşıyor.

Fidelity’nin Portföy Yöneticisi Ayesha Akbar, FED'in oldukça uzun bir süre için yumuşak bir politika yürüteceğini öngörüyor. Akbar, "Enflasyon çok daha yüksek seviyelere gelene kadar hiçbir şeyin değişeceğini zannetmiyorum" dedi.

Asya-Pasifik bölgesi hisse senetlerinde Kovid-19 aşılarının kullanılma sunulmasıyla birlikte normale dönme umutlarıyla yükselirken, Çin borsası CSI 300 yüzde 1,3 ve Hong Kong borsası Hang Seng yüzde 0,8 yükseldi.

Petrol de yükselen değerler arasındaydı. Brent ham petrolün varil başı fiyatı %0,9 oranında artışla 51,55 dolardan alıcı bularak dokuz ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Petrol fiyatları 9 ayın zirvesinden geri geldi

 

Borsa İstanbul'da iyimserlik sürüyor

 

Küresel piyasalar, haftanın son işlem gününde karışık seyirde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)