E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda siyasi riskler baskı oluşturuyor---

Küresel piyasalarda siyasi riskler baskı oluşturuyor

Küresel piyasalarda siyasi riskler baskı oluşturuyor
09 Ocak 2017 - 15:40 borsagundem.com

Uluslararası piyasalarda, siyasi riskler para birimleri üzerinde baskı oluştururken, petrol düştü ve altın yükseldi

Siyasi riskler Döviz piyasalarında etkili olurken, İngiliz sterlini, Türk Lirası ve Güney Kore wonu düşüşlere öncülük ediyor. Altın Çin'den gelen alımlar ve güvenli liman alımlarından destek bulurken, hisse senetleri ve Petrol değer kaybetti.

Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresan May'in Brexit müzakerelerinde öncülüğü göçün kontrolünü yeniden elde etmeye verdiğini göstermesi ile 10 haftanın en düşük seviyesine inerken, Güney ve Kuzey Kore arasında artan tansiyon ve Türkiye'de anayasa değişikliğine ilişkin tartışmalar, gelişen ülke para birimlerini kapsayan endeksini son üç haftanın en keskin düşüşünü göstermeye yöneltti. Telekom ve gayrımenkul şirketlerinin hisse senetleri Avrupa hisseleri arasında en fazla kaybettiren sektörler olurken, Petrol son dört günde ilk kez aşağı yönde hareket etti. Altın, ABD seçimlerinden bu yana ilk kez iki gün üst üste yükseliş göstermeye hazırlanıyor.

Tahvillerden ziyade para birimleri, müdahaleye daha az duyarlı oldukları düşünüldüğünden dolayı, yatırımcılar tarafından, siyasi gelişmelerden kaynaklanan endişeleri yansıtmak için tercih ediliyor. May, Pazar günü yaptığı açıklamada, Brexit konusundaki müzakerelerin "üyeliği korumak için değil doğru ilişkiyi sağlamak için" yapıldığını söyledi. Sert Brexit olarak adlandırılan durum, İngiltere Merkez Bankası'nın faizi daha uzun süre düşük turmasına neden olurken, sterlinin düşmesine ve gösterge hisse senedi endeksindeki yabancı odaklı şirketlerin destek bulmasına neden olabilir.

Londra'da Royal Bank of Canada küresel Döviz strateji müdürü Adam Cole, "Siyaset bu günlerde Döviz piyasaları için geçmişe nazaran çok daja önemli bir faktör," dedi ve "Şimdilerde daha fazla siyasi belireislik var" şeklinde görüş bildirdi.

Para Birimleri

*Sterlin dolar karşısında Londra saati ile 11:04'te 1.2159 ile 31 Ekim'den bu yana en zayıf seviyesine indi.

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi erken saatlerdeki kaybını geri aldı ve yüzde 0.2 yükseldi.

*Offshore yuan Cuma günkü yüzde 0.9'luk kaybın ardından yüzde 0.4 daha düştü. Çin Merkez Bankası referans Döviz kurunu yüzde 0.4 aşağıda belirledi ve bu 15 Aralık'tan bu yana en büyük düşüşü işaret ediyor.

*Yen dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 117.28 seviyesine geriledi ve Kore wonu yüzde 1.3 ile son iki ayın en sert kaybını yaşadı.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 düştü ve yaklaşık dört haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirmeye yöneldi.

*En önemli performanslardan birini İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi gösterdi ve bu endeks, güçlü ekonomik veriler ve zayıf sterlinin alımları getirmöesi ile 10 gün üst üste yukarı yönde hareket etti.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları fazla değişmedi. Spot endeks Cuma günü New York'ta yüzde 0.4 yükselerek 2,276.98 ile tüm zamanların en yüksek seviyesinde kapandı.

Emtia

*Batı Teksas Petrol ü (WTI) yüzde 1.5 düşerek varil başına 53.16 dolara indi ve ABD'de artan aktif Petrol sondaj kuyusu sayısının OPEC'in üretim kısıntısına ağır basmasının etkisi ile yükselişini 54 doların hemen altında durdurdu.

*Altın yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,176.7 dolara çıktı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)