E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel güç yarışında ekonomik kriz sürpriz değil---

Küresel güç yarışında ekonomik kriz sürpriz değil

Küresel güç yarışında ekonomik kriz sürpriz değil
19 Şubat 2020 - 10:55 borsagundem.com

Uluslararası politikalardaki derin çıkar çatışmaları küresel piyasalardaki beklenmedik riskler olarak gösterilen ekonomik krizleri beklenir hale getiriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonominin ticaret anlaşması sonrası boğa piyasası beklentileri geçmişte kalmış gibi gözüküyor. Beklenmedik krizlere karşı hazır olmanın öğütlendiği piyasalarda adeta “beklenmedik krizler bekleniyor”.

Amerika Birleşik Devletleri’nin stratejik rakipleri Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore. ABD tarafından yönetilen küresel ekonomi bu dört ülkenin ulusal çıkarları açısından kabul edilebilir değil. ABD Başkan seçimlerine de sahne olacak 2020 yılı bu perspektiften bakıldığında yeni krizlere gebe olduğu gözüküyor.

ABD Başkanı Donald Trump döneminde ABD, ekonomik yaptırımlar ve diğer yollarla bu dört ülkede rejim değişikliğini kontrol altına almaya ve hatta tetiklemeye çalışıyor. Benzer şekilde, bu dört revizyonist devlet de asimetrik savaş yoluyla ABD içinden istikrarsızlaştırarak yurtdışında Amerikan sert ve yumuşak gücünü kesmek istiyor. Küresel piyasaları derinden etkilemesi muhtemel olaylar silsilesi ise bu çıkar çatışmalarının derinleşmesi.

Çin’in iç sorunları ve ABD – Çin Ticaret Anlaşması’nın ilk adımının imzalanmasından sonra Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı pek çok uzmana göre ertelenmiş olarak gösteriliyordu. Fakat bu erteleme devletlerin ekonomi üzerinden tekrar çıkar çatışması içerisine girmeyeceği anlamına gelmiyor.

ABD’nin kullandığı inanılmaz ekonomik güce karşın diğer kutup daha çok asimetrik tehditler oluşturmaya çalışıyorlar. Bunun için birkaç bariz hedef var. Çinli hackerlar (ve onların Rus, Kuzey Kore ve İranlı meslektaşları) Amerikalı seçmenler için yaratacakları yanlış bilgi havuzu ve yalan haberlerle ABD seçimlerine müdahale edebilme ihtimali mevcut. Seçmenler zaten bu kadar kutuplaşmışken, silahlı grupların sonuçlara itiraz ederek ciddi şiddet olaylarına ve kaosa yol açmak üzere sokaklara döküldüğünü hayal etmek zor değil.

Bu asimetrik saldırılara karşı ise Amerika Birleşik Devletleri’nin ticarî kısıtlamalarını arttırması ve bu dört ülkedeki lider değişiklikleri tetikleyecek çıkar odaklarını desteklemesi beklenebilir. Bu durumsa yine küresel piyasalara kriz olarak geri dönecek gibi gözüküyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)