E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKüresel emtia piyasalarını sarsan hayali ihracat skandalı---

Küresel emtia piyasalarını sarsan hayali ihracat skandalı

Küresel emtia piyasalarını sarsan hayali ihracat skandalı
10 Şubat 2023 - 12:11 borsagundem.com

Emtia ticareti devi Trafigura, satın aldığı nikel kargolarının boş çıkmasıyla sarsıldı. Firma 577 milyon dolarlık zarara uğradı. Firmanın nikel ticareti başkanı istifa ediyor.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel emtia ticareti Trafigura skandalıyla çalkalanıyor. Singapur merkezli emtia şirketi Trafigura’nın hayali nikel ihracat sebebiyle yarım milyar dolarlık kayıpla karşı karşıya kaldı. Firma "sistematik bir dolandırıcılığın" kurbanı olduğunu iddia ediyor.

Financial Times’ın haberine göre, Trafigura perşembe günü yaptığı açıklamada, sahtekarlığı yakın zamanda fark ettiklerini açıkladı. Emtia devi, Dubai merkezli metal tüccarı Prateek Gupta ile "bağlantılı” olan ve “denetime tabi tutuluyormuş gibi gözüken" bir grup şirkete karşı yasal işlem başlattığını açıkladı. Dava edilen şirketler arasında TMT Metals ve UD Trading Group da bulunuyor.

Trafigura açıklamasında aralık ayından bu yana söz konusu şirketlerden satın alınan konteynerlerin küçük bir kısmının denetlendiği ve konteynerlerin nikel içermediği belirtildi. Firma gönderilerin çoğunun transit halinde olduğunu ve "daha fazla inceleme yapılması için beklendiğini" de açıklamaya ekledi.

Dünyanın en büyük emtia tüccarlarından biri olan özel şirket Trafigura, günlük operasyonlarını desteklemeye yardımcı olan düzinelerce bankayla yakın ilişki içerisinde. Firma bankalardan milyarlarca dolarlık finansman sağlıyor.

Emtia devi nikel içermesi gereken kargoların boş çıkması nedeniyle 2023’ün ilk yarısında 577 milyon dolar kayıp verecek. Firma, skandalın şirketler tarafından sunulan "yanlış beyan ve çeşitli sahte belgelerden" kaynaklandığını söyledi.

Emtia devinin eleştiri oklarını yönelttiği TMT Metals kendisini demir dışı metaller, minör metaller ve ferroalaşımlar tüccarı olarak tanımlıyor. Eleştirilerin odağındaki bir diğer firma olan UD Trading Group'un internet sitesi şirketin metal ticareti, rüzgar enerjisi üretimi ve madencilik alanlarında faaliyet gösterdiğini belirtiyor. UD Trading 4,5 milyar doları aşan gelirleri ve dokuz ülkede varlığı olan UD Group’un da bir parçası.

İngiltere Şirketler Evi (UK Companies House) verilerine göre, TMT Metals Holding Hindistan menşeili ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden ikamet eden Prateek Gupta tarafından yönetiliyor. TMT Metals, Gupta ve UD Trading konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dünyanın en değerli baz metallerinden birisi olan nikelin fiyatı perşembe günü %6 yükselerek ton başına 29 bin doları aştı. Karşılaştırmak gerekirse bakırın ton başına fiyatı kabaca 9 bin dolar seviyesinde.

Gupta'nın şirketleri ve Trafigura, yaklaşık 25 bin ton nikel ticareti gerçekleştirdi. Ancak iddialara göre, bazı kargolarda nikelden çok daha düşük değerde metaller bulunuyordu.

Nikel piyasası, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından geçen yıl kontrolden çıktı. Yükselen fiyatlar Londra Metal Borsası'nın işlemleri askıya almasına ve iptal etmesine neden oldu.

Metal ticareti son yıllarda bir dizi dolandırıcılık iddialarıyla çalkalanıyordu. Geçtiğimiz yıl yalnızca Çin’de 500 milyon dolar değerinde bakır stoku kayboldu. Ülkenin en büyük bakır tüccarı olan Maike, gayrimenkule yatırılan finansmanı artırmak için metal yatırımlarını kullanmasının ardından likidite sıkışıklığından etkilendi.

Skandalın Trafigura bilançosuna önemli bir darbe vurması bekleniyor. 577 milyon dolarlık kayıp şirketin 2022 mali yılından elde ettiği 7 milyar dolarlık net kârın yüzde yedisinden fazlasına işaret ediyor.

Ancak Trafigura, 2023 için ilk yarı kârının hâlâ bir yıl önceki aynı dönemi aşmasının beklendiğini ve şirketin güçlü bir bilanço yılı için hazırlandığını öne sürdü.

Trafigura tüccarlarından herhangi birinin ortağı olduğunu gösteren hiçbir kanıt bulunmadığını da sözlerine ekledi.

İddialara göre Trafigura’nın Kobalt ve Nikel Ticareti Başkanı Socrates Economou şirketten ayrılıyor. Economou konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Trafigura, son yıllarda giderek daha volatil hale gelen enerji piyasalarının ardından bilançosunu önemli ölçüde artırmıştı.

Doğalgaz zirvesi ertelendi

 

Bakır düştü, nikel fırladı

 

Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakında yeni sayfa

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)