E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel ekonominin kâbus senaryosu---

Küresel ekonominin kâbus senaryosu

Küresel ekonominin kâbus senaryosu
04 Mayıs 2020 - 18:58 borsagundem.com

Salgının etkileriyle uğraşan küresel ekonomide ABD ile Çin arasında iplerin gerilmesi piyasalarda kâbus senaryolarını gündeme getirdi. Analistler daha büyük bir krize hazırlıklı olunmasını tavsiye ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerika Birleşik Devletleri’nde ekonominin tekrar başlaması iyi haber olarak algılansa da bu haber piyasalarda yükselişin mayıs ayında da devam etmesine yetmedi. Çin’le ABD arasında ilişkilerin gerilmesiyle zaten kötü durumda olan küresel ekonomi için yeni bir risk daha oluştu. Kıdemli analistler ise gelecek için oldukça karamsar ifadelerde bulunuyor.

Eski Goldman Sachs Analisti Will Meade Marketwatch’a verdiği röportajda yılın geri kalanının hisse senetleri için daha da kötü göründüğünü ve 2020 yılının geri kalanında %40’lık bir düşüş tahmin ettiğini söyledi.

Meade gerçekleşmekte olan ekonomik krizin 2000 yılındaki dot-com balonuna bire bir benzediğini ifade etti. Will Meade iki kriz arasındaki benzerlikleri, “Nasdaq 2000 yılındaki ayı piyasasında benzer bir sıçrama yapmıştı. %40 düştü ardından dipten %42 oranında yükselerek kayıplarının %61,8’ini toparladı. Fakat 4 ay sonra %43 oranında düşerek yeni dip seviyesini belirledi” ifadelirini kullanarak gösteriyor.

Eski Goldman Sachs analisti 2000 yılında da ABD Başkanlık seçiminin ufukta olduğuna, bunun daha ciddi riskler belirsizlikler yarattığına dikkat çekiyor. Analiste göre 2000 yılında gerçekleşen dot-com balonundaki perakende katılı ve kaldıraç seviyesiyle bugünkü piyasa da benzerlikler gösteriyor.

Son olarak Meade’ye göre Warren Buffett’in 2000 yılında yaptığı gibi rekor miktarda nakit istiflemesi, karşılaşılabilecek olumsuz sürecin bir başka göstergesi.

Will Meade’nin en önemli tavsiyesi ise iş kaybı ya da gelirlerdeki azalma ihtimaline karşın olabildiğince yüksek miktarda nakit biriktirmek oldu. “Yapabiliyorsanız evinizi küçültün. Rekor seviyelerde azalan mortgage oranları varken ve önümüzde geçilmeyi bekleyen yaz ayı beklerken ev piyasası köşeye sıkışmış kedi gibi üzerimize sıçrayabilir.”

Analist korkutucu tavsiyelerini şu şekilde sürdürüyor, “Para yerine geçecek ve değeri olan ne varsa şimdi satın; sanat, obje, çanta, pul, ekstra araba…” Meade insanların mümkünse emeklilik hesaplarındaki nakit paraya yönelmelerini ve dışarıda yemek gibi elzem olmayan harcamaları azaltmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

New York borsası düşüşle açıldı

 

Borsaların geri dönüşü sürecek

 

Borsaların bir sonraki rallisi öncesinde düşüş bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Huso05 Mayıs 2020 00:44

    Kim bilmiş krizinde si, bileceksini,.hangi krizi tahmin ettinizki.ytd

  • Eee napacaz05 Mayıs 2020 00:34

    Borsa biraz düşse ayı piyasası öldük bittik felaket diyorlar. Yükselmeye başlasa boğa uçtuk düşmeyiz en kötü bitti diyorlar. Herkesin kafa bir milyon

  • Yaser arafat04 Mayıs 2020 21:42

    Her sene ayni terane olduk bittik resasyon kriz konusmalari ama bi halt oldugu da yok

  • Emrah05 Mayıs 2020 08:59

    Aynen btc bende senin gibi düşünüyorum

  • Btc04 Mayıs 2020 23:46

    Öldük bittik haberleri sıklaşmaya başladığına göre hisse alma zamanları yaklaşmış demekki..

  • Akıl yok 04 Mayıs 2020 21:25

    Burdaki haberin tam tersi çıkar hep

  • Titaniğin kaptanı04 Mayıs 2020 19:23

    Analistler herhalde nakit ile bekleyip herşeyi ucuza kapmak istiyor, kıvılcımı biraz daha yelleyinki yangın biraz daha büyüsün taş devrine geri dönelim.