E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel ekonomiler yıllar sonra 2021’de enflasyonla tanışacak---

Küresel ekonomiler yıllar sonra 2021’de enflasyonla tanışacak

Küresel ekonomiler yıllar sonra 2021’de enflasyonla tanışacak
31 Aralık 2020 - 13:41 borsagundem.com

Merkez bankaları ve hükümetlerin politikaları sonucu piyasalara salınan olağanüstü miktardaki para küresel ekonomilerin bir nesildir görmediği enflasyon canavarıyla yeniden karşılaşmasına neden olabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs sürecinde ekonomiyi korumaya yönelik mali yardımlar ve para politikaları piyasalara yüksek miktarda para salınmasına neden oldu. 2021’de ekonominin toparlanması halinde bu politikaların sonucu yüksek enflasyon olarak geri dönebilir.

Borsa araştırmaları şirketi Bianco Research’ün Başkanı Jim Bianco CNBC’ye verdiği röportajda, “Bir kez düzenin oluşmasıyla ekonomik aktivite patlama yapabilir ve nesiller sonra ilk kez yüksek enflasyon görülebilir. Bu benim 2021 için sahip olduğum en büyük endişe” ifadelerine yer verdi.

Bianco yüksek enflasyonun hisse senetlerini de etkileyebileceğini belirtiyor.

Jim Bianco, "Enflasyon faiz oranlarını yükseltilirse, tarihsel verilerde de görüldüğü gibi hisse senedi piyasası gibi riskli piyasalar bunu iyi karşılamayacaktır" dedi.

Bianco'ya göre, enflasyonun bugün ortaya çıkmasına engel olan ezici faktör, zor durumdaki ekonomi. Ancak borsa uzmanı, tüketicilerin iyileşen iş piyasasındaki ek teşviklerden yararlanmaları sayesinde bu durumun geçici olduğuna inanarak, talep tablosunun 2021 yılında toparlanacağını öngörüyor.

Borsa uzmanı röportajında, “Siz, ben ve diğer herkes şu anda dolarla satın alabileceğimizden çok daha azını alabileceğiz ve bu bilançoları etkileyecek. Söz konusu durum mortgage oranlarını arttıracak. Bu yüzden borçlanma maliyetleri yükselecek” uyarısında bulundu.

Bianco'nun beklentisi, enflasyonun ABD Merkez Bankası’nın (FED) %2 hedefinin yarım puan üzerinde seyredeceği yönünde. Borsa uzmanı, “Bu miktar fazla değilmiş gibi görünüyor olabilir. Ancak yine de 28 yılın üzerindeki %2,5 oranındaki çekirdek enflasyon rakamları oluşacak ve böyle bir şeyi şu ana kadar hiç kimse görmedi. Enflasyonu bir jenerasyon boyunca kimse tanık olmadı ve insanlar bunun nasıl bir şey olabileceğini unuttular” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı daha önce ilk kez ekim ayı ortalarında enflasyon uyarısında bulunarak yüksek fiyatların FED’i kolay para politikasından vazgeçmeye ve sıkılaştırmaya yönlendirebileceğini belirtmişti.

Borsalar Ocak ayında nasıl performans gösteriyor?

Borsalarda 2020'ye veda hazırlığı

Rekor halka arz dalgası hız kesmeyecek

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)