E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKüresel ekonomideki gizli tehlike---

Küresel ekonomideki gizli tehlike

Küresel ekonomideki gizli tehlike
29 Eylül 2022 - 10:51 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Jim Chanos küresel ekonominin Ukrayna-Rusya Savaşı’na ve enflasyon krizine odaklanırken Çin’deki gayrimenkul krizinin ciddiyetini görmezden geldiğini açıkladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalardaki açığa satış işlemleriyle ünlenen milyarder yatırımcı Jim Chanos küresel yatırımcıların Rusya-Ukrayna Savaşı’na ve enflasyonu düşürme çabalarına odaklanırken büyük bir krizi atladığını düşünüyor. Chanos CNBC’deki açıklamasında Çin’deki büyük krizin küresel borsaları sarsacak nitelikte olduğuna dikkat çekti.

1,5 milyar dolarlık serveti olan yatırımcı Çin’deki emlak piyasası krizinin, Ukrayna’daki savaş ve enflasyon krizi ile birlikte küresel krizlerin üçte birini oluşturduğunu söyledi.

Chanos özellikle de küresel piyasaların kırılgan bir pozisyonda olduğu bir dönemde Çin’deki büyük bir krizin kapsamlı etkileri olabileceğini savunuyor. Milyarder yatırımcı dünyanın en büyük ikinci ekonomisine karşıt yatırım hamleleriyle de biliyor.

Chanos, “Bana kalırsa, gerek Rusya-Ukrayna olsun, gerek merkez bankalarının kontrolü kaybetmesi olsun, dünyada tüm olup bitenler şu anda gerçekleşiyor olmasaydı, Çin emlak piyasasındaki gelişmeler yatırımcılar için ön planda ve merkezde olacaktı” ifadelerine yer verdi.

Çin ekonomisi birden fazla faktörün neden olduğu ve derinleşmekte olan bir emlak kriziyle karşı karşıya. Söz konusu kriz Çin’in 1990’ların sonlarında özel mülk satışlarına izin verilmeye başlamasından bu yana konut satışlarındaki en sert düşüşe sebep oldu.

Pandemi ve Çin hükümetinin sıfır Kovid politikası ekonomik aktiviteyi vurarak sorunları daha da kötüleştirdi. Çinli yetkililer krizi durdurmak amacıyla, bu haftanın başlarında, inşaat şirketlerinin özel finansman konusundaki sahip oldukları endişeleri gidermek için beş yıllık mortgage oranlarını ve bir yıllık prim oranlarını düşürdüler.

Chanos Çin’deki daire fiyatlarının ABD Hazinesi tahvillerinin ardından dünyanın en önemli varlık sınıfı olduğuna dikkat çekti. Fiyatların düşmekte olduğunu belirten Chanos, “ Son 18 aydır Çin'de hükümetin çözemediği bir gayrimenkul sorunu görüyoruz ve bunun önemli olmasının nedeni, yatırımın hala Çin ekonomisinin neredeyse %50'si olmasıdır” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Çin’in en büyük ikinci konut inşaat şirketi olan Evergrande, finansal işlemleri nedeniyle inceleme altına alınmış ve dolar cinsinden tahvillerde temerrüde düşmüştü. Firma Çin’deki gayrimenkul balonunun sembolü haline gelmişti.

Ancak Chanos sorunun çok daha derin olduğuna dikkat çekti:

“Şunu anlamanız gerekir ki tıpkı Tokyo’da olduğu gibi Çin’de de her büyük şirketin bir gayrimenkul ayağı var. Yani durum sadece konut inşaatlarıyla alakalı değil. Bu oradaki tüm ekonomiyi ilgilendiren bir durum. Ve bence biz başımıza gelecekleri görmezden geliyoruz.”

 

Çin'in küresel etki gücü katlanıyor

 

Çin'de emlak balonu patladı, 40 banka iflas bayrağı çekti

 

Y kuşağının yeni tercihi tahviller

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FİNANS DÜNYASI29 Eylül 2022 17:11

    Ben ne ve kaç tane  krizler gördüm hisse senetlerin  0,14 TL olup ta hiç kimsenin de almadıklarını dahi.çok dikkatli olun kazanayım der iken evdeki burgurlarınızdan olmayın.

  • EXSTRİKS29 Eylül 2022 11:24

    Bizim aracı kurumlar bizim borsamıza bir şey olmaz bizim borsamız yılsonu 5000 2023 sene sonra 10 000 olacakdiyor sen ne diyorsun.