E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel ekonomide sinirler yeterince gerilmedi---

Küresel ekonomide sinirler yeterince gerilmedi

Küresel ekonomide sinirler yeterince gerilmedi
06 Ekim 2022 - 12:14 borsagundem.com

Ünlü ekonomist Steven Blitz, karamsar yatırımcı algısına rağmen ekonominin henüz ‘çileden çıkacak’ seviyeye gelmediğini söyledi. Blitz, FED’in faiz artışı hedefini %4,5’ten %5,5 yükseltmesi gerektiğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu yıl hisse senetlerinde görülen sert satış dalgası özellikle eylül ayında yatırımcıları oldukça zor durumda bıraktı. Ancak ABD borsalarında S&P 500 Endeksi halen 2019 yılının yıl sonu seviyesinden %17,1 yukarıda işlem görüyor.

MarketWatch’un haberine göre Londra merkezli makroekonomik araştırmalar firması TS Lombard’ın ABD Baş Ekonomisti Steven Blitz endeksin şu anki seviyesinin yeterince düşük olmadığına dikkat çekiyor. Blitz’in söz konusu yorumları ABD Merkez Bankası’nın (FED) yıllık enflasyonu %2 seviyesine çekmek için daha fazla hamle yapması gerektiği öngörüsünden kaynaklanıyor.

Blitz müşterileriyle paylaştığında, “Evet, piyasalar gerçekten de bozguna uğratıldı. Ancak çok uzun süredir devam eden FED politikalarının yarattığı çok yüksek fiyat seviyelerinden sıfırlanıyorlar. Sonuç olarak finansal koşullar sıkılaşıyor. Ancak ekonominin çileden çıkmak üzere olduğu endişelerini haklı çıkaracak şiddette değil” ifadelerine yer verdi.

FED’in %4,5 hedefi yeterli değil

Baş ekonomist FED’in politika faizlerini piyasa beklentilerinden daha fazla yükseltmesi gerektiğini savunuyor. Blitz bu düşüncelerini desteklemek için eski resesyon dönemlerinde piyasaların ne denli sıkılaştırıldığına işaret etti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsaları hafta başında kaydedilen sert yükselişlerin ardından çarşamba gününü düşüşle noktaladı. S&P 500 Endeksi %0,20, Dow Jones Endeksi ise %0,14 geriledi.

Blitz içinse asıl sorun, 1974-75 ve 2008-2009 resesyonlarında hisse senetlerinin kabaca %50’lik düşüşler kaydetmesi ve söz konusu tablo ile bugünkü piyasalar karşılaştırıldığında bu yılki borsa krizinde hisse senetlerinin “neredeyse hiç” sarsılmaması.

Baş ekonomist, “Daha da önemlisi, piyasalar FED’in %4,5'lik çözümünü (%4,5 enflasyon, %4,5 işsizlik, %4,5 faiz oranı) fiyatlandırarak bu noktaya geldi ve herkes bu oranın enflasyon üzerinde maksimum aşağı yönlü baskı oluşturmak için yeterli olacağına inanıyor. Ancak bu böyle olmayacak” açıklamasında bulundu.

Yatırımcılar, FED’in agresif faiz artırımlarını devam ettirip ettiremeyeceğine dair ipuçlarına ulaşmak için cuma günü açıklanacak eylül ayı ABD istihdam verilerine odaklandı. Zira istihdamın güçlü kalması ücret artışları üzerinden enflasyonu körükleyebilir ve FED’e istihdam krizi endişesi olmadan faiz artışları için daha fazla alan sağlayabilir.

Blitz %4,5 oranı yerine FED’in %5,5 çözümüne odaklanması gerektiğini savunuyor. Baş ekonomist hane halkı bilançolarının şu ana kadar sağlam kaldığına dikkat çekti. ABD’de faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte 30 yıllık sabit mortgage faizleri %7 yaklaşmış ve konut piyasası yavaşlamıştı.

Petrol fiyatlarında gerilim artıyor

Enflasyonun önemli bir bileşeni olan enerji maliyetleri çarşamba günü tekrar piyasaların gündemine oturdu. Büyük petrol üreticilerinin önümüzdeki aydan itibaren toplu ham petrol üretim seviyelerini günde 2 milyon varil azaltmayı kabul etmesinin ardından ham petrol fiyatları yeniden yükselişe geçti.

Kararın ardından ABD Batı Teksas ham petrolü varil başına 87,8 dolardan Brent ham petrolün varil fiyatı ise 93,5 dolardan işlem görüyor. FactSet verilerine göre, ABD ham petrol fiyatları Mart ayında varil başına yaklaşık 130 dolar olan gün içi zirvesinden düşmüştü.

Petrol fiyatlarında 2023 beklentisi yukarı yönlü

 

ABD, OPEC+ grubu Rusya ile aynı safta

 

Petrolde OPEC+ etkisi: Yukarı yönlü hareket sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)