E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel ekonomi ipte yürüyor---

Küresel ekonomi ipte yürüyor

Küresel ekonomi ipte yürüyor
13 Ocak 2023 - 15:30 borsagundem.com

Ekonomik göstergelerdeki tüm olumlu işaretlere rağmen 2023’ün devamı için resesyon korkuları henüz bitmiş değil. Uzmanlar yine de olumlu haberler sayesinde küresel resesyon olasılığının azaldığını kabul ediyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya ekonomisi yeni yıla daha iyimser bir havada başladı. Ancak 2023'ün bu şekilde biteceğinin herhangi bir garantisi yok.

Çin ekonomisinin beklenenden daha erken açılması, normalden daha sıcak geçen bir kışın enerji sıkıntısı çeken Avrupa’yı rahatlatması ve ABD enflasyondaki sürekli düşüş bu iyimser havaya sebep olan en önemli faktörlerdi. 2022’nin kasvetli ortamından kurtulan dünya ekonomilerinde resesyondan kaçabilme umutları körüklendi.

Ancak ABD Merkez Bankası (FED), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve diğer Batılı merkez bankaları halen yüksek faiz oranları için bastırmayı sürdürüyor. Bloomberg’ün haberine göre yılın ilerleyen dönemlerinde bir çöküş riski göz ardı edilemeyecek boyutta. Özellikle de enflasyonun kalıcı olduğu kanıtlanırsa ve merkez bankalarının istediği kadar geri çekilmezse...

Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius 11 Ocak’ta yaptığı bir açıklamasında, “Yumuşak iniş için dar bir yol var. Para politikası yöneticilerinin bu hedefe ulaşmak için kısıtlama politikalarını kalibre etmeleri zor olacak” ifadelerine yer verdi.

Hatzius ve diğer yatırımcılar bu yolun başarıyla geçilebileceği konusunda bahse giriyor. Gelişmekte olan piyasalardaki hisse senetleri harekete geçerken şirket tahvili fiyatları da dünya ekonomisinin korkunç bir ekonomik gerileme yaşamadan bu zorlu süreçten kurtulacağı umuduyla yükseliyor.

Ekonomideki bu iyimser havanın bazı nedenleri var. Fiyat baskıları tüm dünyada yavaşladı. Bunun önemli sebebi küresel büyümenin yavaşlaması. Ancak aynı zamanda pandemi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle düğümlenen tedarik zincirlerinin çözülmeye başlaması da önemli bir sebep. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD tüketici fiyatlar aralık ayında yıllık bazda %6,5 oranında yükseldi. Haziran ayında ise bu oran %9,1’di.

Enflasyonun düşmesi geçen yılın büyük bir kısmında özellikle enerji, gıda ve kira gibi temel ihtiyaçlarda fiyatların sıkışmasını sağlayarak tüketicilerin satın alma gücünü destekleyebilir. Bu tablo aynı zamanda merkez bankalarının faiz artışlarını azaltmalarına da izin verecek ve yatırımcılar arasında merkez bankalarının aşırı ileri gideceği ve piyasalarda "bir şeyleri kıracağı" yönündeki korkuları azaltacaktır.

FED Başkanı Jerome Powell ve ekibinin 31 Ocak-1 Şubat arasında gerçekleşecek para politikası toplantısında çeyrek puanlık bir faiz artışına geçmesi bekleniyor. Bu hamle aralık ayında yapılan yarım puanlık artışı ve bundan önceki dört toplantıda gerçekleştirilen 75 baz puanlık artışı takip edecek.

FED’in attığı geri adım doların olağanüstü yükselişinin tersine dönmesine yol açtı ve ABD ekonomisini yavaşlatan faiz artışları nedeniyle üzerinde hissettiği baskıyı hafifletti.

Kroll Enstitüsü Küresel Baş Ekonomisti Megan Greene, “Dolarda zirveyi gördük” açıklamasında bulunuyor.

Enerji fiyatlarının özellikle de doğalgaz fiyatının yükselmesiyle geçen yıl Avrupa’da bir resesyon ihtimali tahmin edilen bir sonuç olarak görülüyordu. Ancak Goldman’dan Hatzius Avrupa’nın bu gerilemeden şimdilik kurtulduğunu düşünüyor.

Çok soğuk geçmeyen kış ayları ve Rusya’dan kaybedilen ithalatı telafi etmek için tedarikleri artırma ve geliştirme çabaları Avrupa’nın resesyondan kurtuluşunu sağlayan ciddi faktörler olarak öne çıkıyor.

Sonuç olarak Euro Bölgesi ekonomisi beklenenden çok daha iyi bir şekilde ayakta kalabildi. Almanya’daki sanayi üretimi ülkenin Rus enerji kaynaklarına olan yoğun bağımlılığına rağmen kasım ayında yükseldi.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, "Tam bir ekonomik çöküş, Avrupa sanayisinin merkezinden çökebileceğine dair bir tehlike görebildiğimiz kadarıyla önlendi" dedi.

Almanya ayrıca ihracat için önemli bir hedef olan Çin ekonomisinin Sıfır Kovid politikasından kurtularak yeniden açılmasından da yararlanacaktır.

Çin Tahminleri

Wall Street ekonomistleri, Sıfır Kovid’in kaldırılmasının ardından Çin'in büyümesine ilişkin tahminlerini yoğun bir şekilde yükseltiyorlar. Barclays beklenenden daha hızlı bir yeniden açılışın ardından ülkenin gayri safi yurtiçi hasıla büyüme tahminini 2023 için %3,8'den %4,8'e yükseltti. Morgan Stanley %4,4'lük bir önceki tahmin yerine şimdilerde %5,7'lik bir büyüme bekliyor.

Çin'in toparlanması engellerle karşı karşıya kalsa da gayrimenkul piyasasındaki çöküşün yavaşlaması ve daha fazla hükümet destekleri sayesinde dünyanın en büyük ikinci ekonomisine ilişkin görünüm beklenenden daha iyi bir noktaya geliyor.

Goldman'dan Hatzius, Çin'in beklentileri hakkında "Şimdi Kovid nedeniyle kapatılan diğer birçok ekonomide gördüğümüz gibi V şeklinde bir toparlanma bekliyoruz" dedi.

Bununla birlikte, Çin'in yeniden açılması, petrol ve diğer emtialar için talebi ve fiyatları artırarak küresel enflasyon hikayesini karmaşıklaştırabilir. Bunun FED ve diğer büyük merkez bankaları politikalarında etkileri olabilir.

ABD istihdamı

FED’in ekonomiyi resesyona sokmadan yüksek enflasyonu dizginleyebileceğine dair umutlar istihdam raporlarıyla da desteklenmeye devam ediyor. Aralık ayı ABD istihdam raporu işsizliğin son yılların en düşük seviyesine geri döndüğünü gösterirken ücret enflasyonunun azaldığını da işaret etti.

Danışmanlık firması Apollo Global’ın Baş Ekonomisti Torsten Sloki “Bu daha çok bir yumuşak inişe benziyor” öngörüsünde bulundu.

Tüm bu iyimserliğe rağmen, Dünya Bankası bu hafta çoğu ülke ve bölge için büyüme tahminlerini düşürdü ve yeni şokların hala bir resesyona yol açabileceği konusunda uyardı.

JPMorgan Chase Baş Ekonomisti Bruce Kasman'a göre, kısa vadeli bir küresel resesyon riski azalmış olsa da bu yılın ilerleyen zamanlarında veya 2024'te bir ekonomik gerileme olasılığı hala %70. Kasman, FED ve ECB için fiyat ve maliyet baskılarının ısrarcı ve yüksek kalmasının muhtemel olduğunu ve küresel büyümenin nihai olarak sona ermesi için zemin hazırladığını söyledi.

Baş ekonomist, “Yolun devamı için resesyon daha olası bir senaryodur” açıklamasında bulunuyor.

Küresel köy yangın yeri

 

Goldman Sachs'dan ABD hisse senetleri için pozitif beklenti

 

Alman ekonomisi yüzde 1,9 büyüdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YUSUF KALEKAPISI13 Ocak 2023 16:00

    Hiç şeyimde bile değil.ben 15 gün önce üç senedir topladığım asuzu ve sasa dan karımı yapıp şort pozisyonu açtım altın ve döviz almış idim.fiyatlar ucuzlayınca yine alırım.