E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel ekonomi için iki önemli risk!---

Küresel ekonomi için iki önemli risk!

Küresel ekonomi için iki önemli risk!
25 Temmuz 2021 - 08:11 borsagundem.com

Pandeminin etkisi ile birlikte dünya ekonomisinde görülen yavaşlama sonrası ülkeler toparlanma eğilimine girdi. 2021 yılında pek çok ülkede yüksek büyüme oranları beklenirken, fiyatlardaki artış ve borçlanmalar endişe yaratıyor

Uluslararası yönetim ve danışmanlık şirketi McKinsey&Company'nin analizine göre, enflasyon ve borç riski 2021 ve 2022 yıllarında ülkeler açısından risk yaratıyor. Özellikle sürdürülemez seviyeye ulaşacak borç yükü, ülkelerin büyümelerine de engel olacak.

Pandemi dönemindeki ekonomik durumu ve sonrasında oluşacak olası ortamı irdeleyen analizde, gelişmiş ülkeler ile daha geride kalmış ülkeler arasındaki fark da net bir şekilde görülüyor. Günümüzde gelişmiş ülkeler ekonomiyi toparlarken, bazı az gelişmiş ülkeler ise pandeminin en kötü dönemini yaşıyor. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen, aşının da etkisi ile toparlanmanın yaşandığı vurgulanıyor.

HAREKETE GEÇİLECEK
Henüz tam olarak açılmamış ülkelerin dahi 2021 yılında 2020'ye göre hızlı bir toparlanma içinde olacağına dikkat çekilen raporda, merkez bankalarının hızlı fiyat artışlarının enflasyonist atağa geçmemesi için harekete geçeceği ifade ediliyor.

Küresel çapta Çin büyümede öncü ülke
Kovid-19 ile mücadelede başarılı olan ülkelerin, ekonomik toparlanmada hızlı oldukları görülüyor. McKinsey'in analizinde verilen iki türlü senaryoda, Çin büyümede ilk sırada yer alıyor. İlk senaryoya göre, Çin'in 2021 yılında yüzde 7.7, 2022'de ise yüzde 8.2 büyümesi öngörülüyor. Dünya ortalaması ise bu dönemlerde sırasıyla yüzde 4.5 ve yüzde 5 şeklinde. ABD'de büyüme yüzde 4.1 ve yüzde 3 ile sınırlı olurken, Avrupa'da Euro Bölgesi'nde büyüme yüzde 2.5 ve yüzde 5.3 olarak tespit edildi. İkinci senaryoda ise daha büyük büyüme oranları görülürken, 2022 yılında daha kısmı büyüme olacağı dikkat çekiyor.
(Taylan Büyükşahin /Sözcü)

IMF küresel büyüme tahminini açıkladı

Borsada kredili işlemlerde rekor artış

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)