E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKüresel döviz piyasalarında FED paniği---

Küresel döviz piyasalarında FED paniği

Küresel döviz piyasalarında FED paniği
28 Ocak 2022 - 13:30 borsagundem.com

ABD Doları geçtiğimiz gün küresel piyasalarda 2020’den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Uzmanlar FED toplantısının ardından kur artışı sayısındaki belirsizliğin piyasalarda spekülasyonlara neden olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları Perşembe günü yaklaşık 18 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Financial Times’ın haberine göre küresel piyasalarda döviz yatırımcıları ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jay Powell'ın bu yıl agresif bir faiz artışı ihtimalini dışlamayı reddetmesine reaksiyon gösterdiler.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Powell, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, FED’in yükselen enflasyon karşısında para politikasını sıkılaştırma kararlarında "mütevazı ve hızlı" olacağını söyledi. Bu tabir yatırımcılar tarafından daha önce tahmin edilenden daha hızlı bir kur artışının sinyali olarak yorumlandı. Dolar rakip para birimleri sepeti karşısında yüzde 0,6 yükselerek Kasım ayındaki en son zirveyi gölgede bıraktı ve Temmuz 2020'den bu yana görülmeyen bir seviyeye ulaştı.

Dolardaki artış piyasaların bu yılın sonuna kadar FED’den beş kez çeyrek puanlık faiz artışı yapması ihtimalini fiyatlandırmasıyla gerçekleşti. FED ile diğer büyük ekonomilerin arasındaki kur beklentisi farkları genişledi ve doların yükselişi desteklendi.

ING’nin Döviz Stratejisti Francesco Pesole konuyla ilgili açıklamasında, “Powell’dan kademeli kur artışının nasıl olacağına dair bir açıklama gelmedi. Bu durum spekülasyonlar için alan açıyor ve piyasalarda kur artışlarının daha agresif olabileceği yönünde spekülasyonlar yapılıyor” ifadelerine yer verdi.

BNP Paribas analistleri, FED Başkanı’nın şahin mesajları sonrasında bu yıl altı kez kur artışı gerçekleştirmesini beklediklerini açıkladı. BNP Paribas Küresel Baş Ekonomisti Luigi Speranza, “Powell'ın bu döngünün bir öncekinden farklı olduğu yorumunu değerlendirdik. Bu yorum FED’in eğiliminin bizim ve piyasaların beklediğinden daha dik bir sıkılaştırma olacağı yönünde bir gösterge” ifadelerine yer verdi.

Deutsche Bank'ın Küresel Döviz Araştırma Başkanı George Saravelos'a göre, piyasalar bu yıl gerçekleşmesi beklenen Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) kur artışı ihtimalini fiyatlandırmaya başlasa da Euro Bölgesi’ndeki işgücü piyasalarının zayıf durumu göz önüne alındığında yatırımcılar fazla ileri gitmiş olabilir.

Saravelos, “Evet, Avrupa ücretler artıyor olabilir ve ECB önümüzdeki iki yıl içinde faizleri artıracak olabilir. Ancak ABD ile karşılaştırıldığında Avrupa'da bunu gerçekleştirme baskısı ve aciliyeti tamamen farklıdır” dedi. Euro Perşembe günü 1,124 dolara düşerek 18 ayın en düşük seviyesine geriledi. Saravelos euronun 1,10 doların altına inmesini bekliyor.

Çarşamba günkü FED toplantısı aynı zamanda bu yıl piyasaları sarsan borç piyasasındaki satışlara benzin dökerek küresel tahvilleri Eylül ayından bu yana en kötü seviyesine çekti. Tahvil piyasalarını izleyen Bloomberg Küresel Toplam Getiri Endeksi Ocak ayında yüzde 1,6 oranında düştü.

Kur beklentilerine karşı oldukça hassas olan iki yıllık ABD devlet tahvili getirileri Çarşamba günü, Mart 2020'deki küresel piyasa krizinden bu yana en büyük bir günlük düşüşünü yaşadı. Satışlar, diğer önemli tahvil piyasalarına yayıldı. Alman 10 yıllık devlet tahvili getirilerini bu ayın başınlarında üç yıl sonra zirveye ulaşmasının ardından yeniden sıfırın altına geriledi.

FED kaynaklı son sarsıntıyı takip eden yatırımcılar ufukta öngördükleri daha büyük zorluklar için hazırlanıyor.

Varlık yönetimi şirketi Aegon Asset Management’ın Yatırım Yöneticisi Nick Chatters Perşembe günkü açıklamasında, “Powell’ın dün söylediklerine dayanarak bu yıl her toplantıda bir kez olmak üzere yedi kez faiz artışı bekleme olasılığı makul. Bu yatırımcıların adeta küçük dilini yutmasına neden olabilir” ifadelerine yer verdi.

Dolarda yükseliş beklentileri

 

Borsa yatırımlarında ‘FED Modeli’ yatırımcıyı üzebilir

 

Alman ekonomisi beklentilerin üzerinde daraldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hüseyin ÇAKIR28 Ocak 2022 19:22

    Sayın Bernanke gibi Sayın Powell'ı da memleketimiz Kütahyaya bekliyoruz.

  • Fortune Teller28 Ocak 2022 14:42

    Sözlü manipülasyonları düşük gösterdikleri. enflasyon rakamları bastıkları trilyonlarca karşılıksız dolarla global enflasyonun baş mimarları abd nin ve doların sonunu 2030 -33 de getirecek abd 30 yıl içinde üçe bölünecek