E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel çapta dolarda değerlenme devam ediyor---

Küresel çapta dolarda değerlenme devam ediyor

Küresel çapta dolarda değerlenme devam ediyor
19 Şubat 2020 - 09:07 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende bugünkü TCMB toplantısından indirim bekleniyor.

Yurt içinde bugün TCMB faiz kararı takip edilecek…

TCMB'nin 50 baz puan faiz indirimi yapması bekleniyor

Dün Almanya ekonomik beklenti verileri göreli zayıf açıklandı

Küresel çapta dolarda değerlenme eğilimi devam ediyor

Almanya'da dün açıklanan verilerde, Zew ekonomik beklenti endeksi Ocak ayındaki 26,7 seviyesinden 8,7'ye geriledi. Mevcut koşullar endeksi de, eksi 9,5'ten eksi 15,7'ye düşüş gösterdi. Veriler Alman ekonomisinin, son dönemde Çin'de ortaya çıkan Korona virüsü gelişmelerinden olumsuz etkilendiğine işaret ediyor. Zew Başkanı Ambach, ihracata duyarlı sektörlerde virüs kaynaklı kötüleşme olduğunu belirtti. ABD'de ise New York bölgesel imalat endeksi 12,9 ile geçtiğimiz yılın Mayıs ayından bu yana en yüksek düzeyine ulaştı ancak benzer görünümün ülkenin geneline yansıması beklenmiyor. Fed
Dallas şubesi başkanı Kaplan, ülkede bu yıl faiz oranlarında değişim beklemediğini belirtirken, ülke ekonomisine yönelik görüşüne dayanarak, %1,5-%1,75 aralığındaki politika faizinin genel itibariyle uygun olduğunu düşündüğünü belirtti.

Küresel piyasalar ise Çin'de ortaya çıkan yeni tip Korona virüsünün olası ekonomik etkilerini fiyatlama çabasında. ABD'li teknoloji şirketi Apple'ın, virüs nedeniyle, yılın ilk çeyreğinde satış hedefine ulaşamayacağını açıklamasının ardından, dün S&P500 hisse senedi endeksi günlük bazda %0,3 düşüş gösterirken, Nasdaq endeksi göreli yatay kapanış gösterdi. Bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında ise, göreli alıcılı bir seyir söz konusu. Küresel belirsizliklerle ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri %1,56 düzeylerinde göreli düşük seyrini korurken, dolar endeksi de güçlenme eğilimini sürdürüyor, 99,4 düzeylerinde. Yurt dışında bugün ABD'de Fed Ocak ayı toplantısının tutanakları ile Euro Bölgesi Aralık cari denge verileri takip edilecek.

Yurt içinde ise bugünün en önemli gündem maddesi, 14:00'te açıklanacak olan TCMB Para Politikası Kurulu kararı olacak. Medyan piyasa beklentisi, TCMB'nin politika faizini 50 baz puan düşüreceği yönünde. Bunun yanında TCMB'nin, karar metninde, son dönem küresel gelişmelere ve yurt içi enflasyon gelişmelerine nasıl yer vereceği, yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek. Yurt içinde dün açıklanan veride ise konut fiyat endeksi Aralık ayında, bir önceki aya göre %1,41 artışla 118,75 oldu. Bu gerçekleşme ile endeksin yıllık artışı da %9,92 oldu.

Yurt içi piyasalarda $/TL güne 6,06 düzeylerinden başlıyor.

Tahvil piyasasında gösterge faiz dün 20 baz puan artışla günü %11,26'dan, 10 yıl vadeli tahvil getirileri ise 8 baz puan artışla %11,41'den tamamladı. 5 yıllık CDS'ler 262 baz puan seviyelerinde.
BIST100 endeksi dün günü %1,0 düşüşle kapattı.

¬/$, 1,08'in altına geldi. Ekonomik verilerin Euro Bölgesi'nde zayıf, ABD'de ise güçlü gelmesiyle paritede düşüş hızlandı ve 1,0786 ile Nisan 2017'den bu yana (Fransa'da Macron'un Cumhurbaşkanı olacağının kesinleşmesinden bu yana) en düşük seviyesini gördü.

GBP/USD, 1,30'larda. USD/JPY, bu sabah hafif yükselişle 110,1'lerde.

Çin yuanında bu sabah değer kaybı görülürken, diğer gelişmekte olan ülke para birimleri hafif toparlanma eğiliminde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)