E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel çapta destekleyici adımlar devam ediyor---

Küresel çapta destekleyici adımlar devam ediyor

Küresel çapta destekleyici adımlar devam ediyor
05 Mart 2020 - 09:23 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende küresel riskli varlıkların belirgin toparlanma eğiliminde olduğu belirtiliyor

Kanada Merkez Bankası, 50 baz puan faiz indirimi gerçekleştirdi

IMF virüsle mücadele için, 50 milyar $ tutarında program açıkladı

ABD Kongresi de, virüse karşı, 7,8 milyar $ harcama paketi açıkladı

ABD'de, dün açıklanan verilerde özel sektör istihdamı Şubat ayında 183 bin ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Şubat ayı ISM hizmet sektörü beklenti endeksi ise, 57,3'e yükseldi. Öte yandan Fed yayımladığı Şubat ayı Bej Kitap raporunda, Korona virüsünün ülkede seyahat ve turizm sektörlerini olumsuz etkilediği belirtildi. Ayrıca imalat sanayinin gelişme göstermesine karşın, virüs nedeniyle bazı tedarik zinciri gecikmelerinin de gözlendiği belirtildi. Euro Bölgesi'nde ise, hizmet sektörü beklenti endeksi Şubat ayında 52,8'den 52,6'ya geriledi.

Diğer taraftan küresel çapta destekleyici merkez bankası adımları da devam ediyor. Kanada Merkez Bankası, gösterge faizi beklentilerin üzerinde, 50 baz puan indirerek %1,25'e çekti. ABD Kongresi ise
Korona virüsüne karşı tedavi geliştirilmesi ve ek sağlık hizmetleri için 7,8 milyar $ tutarında ek bütçe ayrılması konusunda anlaşmaya vardı. IMF de korona virüsü ile mücadele için, düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkelere yönelik 50 milyar $ tutarında program açıkladı.

Küresel riskli varlıklar ise belirgin toparlanma eğiliminde. Dün ABD temel hisse senedi endekslerinin günü %3,8 ilâ %4,6 aralığında, güçlü yükselişlerle kapatmasının ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarının çoğu da alıcılı eğilimde. Virüsün ABD'de de gözlenmeye başlamasıyla son günlerde gerileme eğiliminde olan dolar endeksi, ülkede göreli olumlu ekonomik veri akışından destek buldu, bu sabah 97,3 düzeylerinde. Buna bağlı olarak ¬/$ da dün sabah işlem gördüğü
1,1150 üzeri düzeylerden bir miktar geriledi bu sabah 1,1130 seviyelerinde. ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri de küresel riskli varlıklarda gözlenen toparlanmayla %1,02'ye yükseldi, ancak genel düşük seyri de devam ediyor. Yurt dışında bugün ise ABD Ocak ayı dayanıklı mal siparişleri takip edilecek. Bugün ayrıca Viyana'da OPEC toplantısı takip edilecek.Yurt içinde ise TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi , Şubat'ta 0,49 puan azalışla 75,16'ya geriledi. Endeks, 2019 yılı ikinci yarısından itibaren 75-78 bandında göreli yatay bir seyir izliyor.

Yurt içi piyasalarda ise $/TL güne 6,08'ler ile dün sabahki düzeylerine göre daha düşük düzeylerden başlıyor. Tahvil piyasasında getiriler gerilemeye devam etti. Gösterge faiz dün 68 baz puan azalırken, günü %10,97 ile son üç haftanın en düşük seviyesinden tamamladı. 10 yıl vadeli tahvil getirileri de 62 baz puan azalışla günü %11,56'dan kapattı. Geçtiğimiz Cuma günü 382 baz puan seviyesinde olan 5 yıllık CDS'ler kademeli düşüşle dün 324 baz puana geriledi.

BIST-100 endeksi ise dün günü sınırlı düşüşle tamamladı.

Avrupa borsalarında yükseliş ikinci gününde. Eurostoxx-600 endeksi son iki günde toplam %2,7 değer kazandı. Bankacılık endeksinde ise düşüş sürüyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)