E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalardaki yükseliş yalancı bahar mı?---

Küresel borsalardaki yükseliş yalancı bahar mı?

Küresel borsalardaki yükseliş yalancı bahar mı?
24 Mayıs 2022 - 13:07 borsagundem.com

Haftanın ilk işlem gününde küresel borsalarda sert yükselişler gözlemlenmişti. Ancak uzmanlar Dow Jones’taki 633 puanlık artışa rağmen yatırımcılarda ayı piyasası algısının değişmediğine dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsaların Pazartesi günkü yükselişiyle birlikte geçtiğimiz Cuma günü kısa süreliğine ayı piyasası sınırları içerisine giren S&P 500 Endeksi bu bölgeden bir miktar uzaklaştı. ABD’nin en büyük bankası JPMorgan hisselerinin sert yükselişi endekslerdeki şaşırtıcı ralliye öncülük etti. Ancak ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımları konusundaki belirsizlik hisse senetleri için büyük bir risk oluşturmayı sürdürüyor. Borsa yatırımcıları halen rahat bir nefes alabilmiş değil.

S&P 500'ün ayı piyasası bölgesine kısa süreli düşüşünden yeni çıkan finansal hisse senetleri, ülkenin en büyük borç vereninden gelen yükseliş haberlerinin ardından Pazartesi günü şaşırtıcı bir piyasa rallisine öncülük etti, ancak faiz artırımları konusundaki belirsizlik hala hisse senetleri için bir risk oluştururken, uzmanlar henüz rahat bir nefes almıyorlar.

Geçtiğimiz gün Dow Jones Endeksi 633 puanla %2 yükselerek 31.896 puana ulaştı. Aynı işlem gününde S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %1,85 ve %1,4 oranında yükselerek haftaya yükselişle başladı.

ABD borsalarındaki yükselişlerde bankacılık devi JPMorgan Chase’in hisselerindeki %7’lik artış etkili oldu. Forbes’un haberine göre banka bu yıl için öngörülerini geliştirerek Ocak ayında 50 milyar dolar olarak öngördüğü net faiz getirisi beklentilerini 56 milyar dolara yükseltti. Bankanın pozitif öngörülerinde FED’in faizleri bu yıl %3’e kadar yükselteceği beklentisi etkili oldu.

JPMorgan’ın yatırımcı gününde konuşan CEO Jamie Dimon’sa ekonominin içerisinde bulunduğu karamsar görünüme dikkat çekti. “Güçlü ekonomi, dev kara bulutlar” ifadeleri ile ekonominin halihazırdaki konumunu özetleyen Dimon, uzun süreli enflasyonun yarattığı benzeri görülmemiş riskler, jeopolitik gerilimler ve aynı dönemde FED’in teşvik önlemlerinin kaldırılması nedeniyle ABD’de bir resesyonun mümkün olduğunu kabul etti.

Dimon’ın karamsar açıklamalarına rağmen JPMorgan’ın değişen öngörüleri bankacılık sektöründeki hisselerin yükselişe geçmesinde etkili oldu. Citigroup, Bank of America ve Wells Fargo hisseleri sırasıyla %7, %6 ve %5,5 oranında yükseldi.

Ayı piyasası tonunu benimseyen bir diğer açıklama da aynı gün Morgan Stanley’den geldi. Morgan Stanley Analisti Michael Wilson yıllardır borsalara liderlik eden ve bu yıl düşüşe geçen teknoloji hisseleri hakkında uyararak, Pazartesi günü borsalarda görülen sert yükselişlere rağmen, “Boğa piyasası havasına geçmek için çok erken” dedi. Wilson geçen hafta ABD perakende şirket bilançolarının ülke ekonomisindeki “en büyük risk alanlarından birine” işaret ettiğine dikkat çekti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’nin dev perakende şirketleri Walmart ve Target’ın geçtiğimiz hafta paylaştığı zayıf bilançolar Cuma günü S&P 500’ün kısa bir süreliğine ayı piyasası topraklarına inmesine neden olan düşüşün en önemli sebebiydi. Bilanço sonrası işlem günlerinde Walmart ve Target hisseleri sırasıyla %11 ve %25 değer kaybetti. Beklentilerin altında kalan bilanço rakamları şirket performansının da ötesinde ABD tüketicisinin enflasyonun etkilerini hissetmeye başladığına işaret etmişti.

“Hisse senedi müşterileri ayı piyasası eğiliminde” diyen Wilson yatırımcıların, “ayı piyasası rallilerini” riskli hisseleri satmak için fırsat olarak kullanması gerektiğini söyledi. Analist S&P 500’ün ikinci çeyrek sonundaki bilanço sezonda yaklaşık %15 düşeceğini öngörüyor.

Küresel piyasalar 2008 yazını hatırlatıyor

 

Avrupa borsaları güne ekside başladı

 

ABD ve Avrupa vadeli endeksleri geriliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)