E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalardaki yükseliş balon mu?---

Küresel borsalardaki yükseliş balon mu?

Küresel borsalardaki yükseliş balon mu?
10 Ağustos 2020 - 14:05 borsagundem.com

Salgının en fazla yayıldığı ülke olan ABD’de S&P 500 tüm zamanların en iyi seviyesinin %1 aşağısında. Mart ayı dibinden güçlü geri dönüş bekleyen piyasa uzmanları dahi borsaların en az %5 fazla değerlendiğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları mart ayı dip seviyesinin ardından güçlü bir yükseliş gösterdi. Bu agresif yükselişi tahmin eden isimlerden birisi de S&P 500 23 Mart tarihinde dibe ulaşmadan önce geri dönüş çağrısında bulunan ABD merkezli yatırım bankacılığı şirketi Stifel’in Kurumsal Varlıklar Baş Stratejisti Barry Bannister oldu. Fakat Bannister likidite ve düşük tahvil verimleri ile beslenen borsaların şu anda aşırı değerlendiğini belirtiyor. Baş stratejist boğa piyasasının aşırı fiyat kazanç oranları liderliğinde oluştuğunu belirtiyor.

Fiyat kazanç oranlarındaki bu değerlenme baş stratejiste göre büyük oranda teknoloji bağlantılı hisselerde oluştu ve bu fiyatlandırma biçimi 1990’lı yılların sonunda oluşan teknoloji-medya-telekomünikasyon balonuyla (dot-com balonu) paralellikler gösteriyor.

Marketwatch’un haberine göre Bannister, “Haziran aynın başından itibaren virüsün iş piyasası ve büyümede oluşturacağı hasar, çok daha düşük 2021 yılı hisse başı kazanç oranları gibi genel algının aksine oluşabilecek riskleri gördük. Bu da S&P 500’ün %5 ila %10 arasında fazla değerlenmiş bir şekilde 2020 yılı yaz sonu ve sonbahar dönemine girdiğini düşünmemize neden oluyor” dedi.

Baş stratejist haziran ayının ortasında S&P 500 için ağustos ayında öngördükleri 3.250 puan hedefini geri çekerek yıl sonu için 3.100 puan hedefini belirlemişti. Bannister 17 Haziran tarihinde hisse senetlerinin yakın bir gelecekte düşeceğini ardından bir dengelenme sürecine gireceğini öngörmüştü. Fakat S&P 500 baş stratejistin beklentilerinin aksine %7,5 yükselişle geçtiğimiz haftayı bitirdi. S&P 500 tüm zamanların en yüksek seviyesinin sadece %1 oranında aşağısında seyrediyor.

Rallinin itiş gücü FED'in şişirdiği balon mu? 

Bannister S&P 500’deki beklemediği yükselişin teknoloji hisseleri önderliğindeki rallinin itiş gücüyle devam ettiğini belirtiyor. Baş stratejiste göre bu durum fiyat kazanç oranını alışılmadık biçimde bastırılması 10 yıllık tahvil verimleriyle birlikte Wall Street borsalarını patlamaya hazır bir balona çevirebilir.

Sermaye risk primi yatırımcıların hisse senetleri gibi daha riskli yatırımlarla ABD Hazinesi karşısında kazandığı ek miktar olarak adlandırılıyor ve bu prim şu sıralarda risksiz gibi görünüyor. Reel verim ise varlığın nominal veriminden gelecek ayın enflasyon beklentilerinin çıkarılmasıyla bulunuyor. Eğer bu senaryo gerçekleşirse Bannister’a göre ABD Merkez Bankası oldukça büyük bir balon piyasasının oluşmasında direkt sorumlu olabilir.

Balon piyasasında yürümenin iki altın kuralı

 

Doktor Kıyamet uyardı: Tesla hisseleri sıfır dolar olacak

 

Borsa İstanbul'da oynaklık durulacak mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)