E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalardaki düşüş çöküş anlamına gelmiyor---

Küresel borsalardaki düşüş çöküş anlamına gelmiyor

Küresel borsalardaki düşüş çöküş anlamına gelmiyor
05 Mart 2021 - 10:37 borsagundem.com

FED Başkanı Powell’ın yaptığı açıklamaların ardından tahvil verimlerinin yükselmesiyle ABD borsaları sert bir düşüş gerçekleştirdi. Ancak bu sert düşüşle kriz beklentisine girmek pek doğru bir öngörü olmayabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Mart ayındaki pandemi krizinin neden olduğu satış dalgasını, 2008 Küresel Finans Krizi’ni, 2000 yılındaki Dot-com balonunun patlamasını ve 1987 Ekim krizini hatırlayan herhangi bir yatırımcı borsaların “çöküş” bölgesinden çok uzakta olduğunu söyleyecektir.

Ancak Marketwatch’un haberine göre tahvil getirilerindeki ani sıçramadan güç alan piyasanın pandemi döneminde lider olan hisselerden uzak bir rotasyon sürecinde olduğu kesin bir şekilde görünüyor ve volatilite bazı yatırımcıları tedirgin edebilir.

Bu endişe nedeniyle yatırımcıların piyasa dalgalanmalarına aşırı tepki vermesine neden oluyor. Dow Jones ve S&P 500 endekslerindeki düşüşün bırakın bir çöküşü, yakın zamandaki zirveden %10'luk bir geri çekilme olarak tanımlanan piyasa düzeltmesi tabirinden dahi uzak kalınmasına rağmen, #stockmarketcrash tabiri Perşembe günü Twitter'da ‘trend topic’ haline geldi.

Ancak finansal hizmetler şirketi Commonwealth Financial Network'ün Baş Yatırım Sorumlusu Brad McMillan, MarketWatch'a verdiği röportajında, yatırımcıların alarm zillerine takılmadan önce kendilerine sormaları gereken asıl şeyin “fiyat hareketliliği şaşırtıcı mı ya da olağan dışı mı” sorgulanması olduğunu söyledi.

McMillan’a göre tahvil getirilerindeki artışın giderek artan ekonomik beklentileri büyük yansıttığı göz önüne alındığında fiyat hareketliliğinde şaşırtıcı ya da olağan dışı bir durum söz konusu değil.

Perşembe günü teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi düzeltme bölgesine girerek, son zirve noktasından %10'luk bir düşüş kaydetti. Dow Jones Endüstriyel Endeksi hala geçen ay tüm zamanların en yüksek setinin sadece %3,4 altında. S&P 500 Endeksi ise son rekor seviyesinden %5'ten daha az düşüş gösterdi.

Perşembe günkü düşüş geçen hafta gerçekleşen piyasa depremini tekrarladı. Her iki satış da Hazine tahvil piyasasındaki satışlardan kaynaklandı ve bu da getirileri yükseltti. Geçen hafta %1,6 ile bir yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıkan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirisi Perşembe günü yeniden yüzde 1,5'in üzerini zorladı. ABD Merkez Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları, ekonominin hızlanmasına izin verme sözüne rağmen, enflasyondaki potansiyel bir toparlanmanın merkez bankasının parasal teşvikleri beklenenden daha erken sınırlandırmaya başlamasının görebileceği yönündeki endişeleri yatıştıracak gibi algılanmadı.

Powell'ın konuşması piyasaları salladı

McMillan, tahvil verimlerinin artmaya başlamasıyla hisse senetlerinin geri çekilmeye başlamasının alışılmadık bir durum olmadığını kaydetti. Salgın sonrası rallide değerlemelerin gerildiğini görülen yüksek sermayeli büyüme hisselerinin satış baskısının yükünü taşıması da şaşırtıcı değil.

Yatırımcılar bu yüksek sermayeli teknoloji hisselerinden kâr elde ediyorlar ve gelirleri ekonomik döngüye daha duyarlı sektörlerdeki şirketlerin hisse senetlerini satın almak için kullanıyorlar gibi gözüküyor.

Borsalarda 2021 getirileri tehdit altında

 

Küresel risk iştahı zayıflama kaydetti

 

Küresel piyasalar Powell sonrası negatif seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)