E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalardaki 4 büyük risk---

Küresel borsalardaki 4 büyük risk

Küresel borsalardaki 4 büyük risk
18 Ocak 2023 - 14:06 borsagundem.com

2023’ün başına küresel borsaların güçlü rallisi damgasını vurdu. Ancak rallinin sürdürülebilirliğine ilişkin soru işaretleri var. Ünlü ekonomist El-Erian borsalardaki yükselişi durdurabilecek 4 büyük riske işaret etti.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 2023 yılına nefes kesici bir ralliyle başladı. Ancak ünlü ekonomist Mohamed El-Erian bu güçlü rallinin havasının tersine dönebileceği konusunda uyarıyor.

Cambridge Üniversitesi Finans Profesörü ve Allianz Baş Ekonomi Danışmanı El-Erian Bloomberg’deki yazısında, “Finansal piyasalar yeni yıla daha güçlü küresel büyüme beklentilerinin, düşen enflasyonun ve daha az şahin politikalar yürütecek merkez bankalarının aynı anda gelmesi beklentisiyle desteklenen canlı bir ruh haliyle başladı” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de aralık ayı enflasyonunun yıllık bazda %6,5’e gerilemesiyle ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı politikasını yavaşlatacağı beklentileri yükseldi. FED geçtiğimiz yılın mart ayından bu yana faiz oranlarını 425 baz puan yükseltti. Hisse senetlerini olumsuz etkileyen faiz artışları S&P 500 Endeksi’nin 2022’deki %20’lik düşüşünün en önemli etkenlerden biriydi. Piyasalar FED’in şubat ayı toplantısından da 25 baz puanlık faiz artışı kararının çıkmasını bekliyor. Bu hamle Amerikan merkez bankasının 2022’deki sıkı para politikasından bir adım daha geri atması niteliğini taşıyor.

2023’te beklenen daha yavaş faiz artışları ve faiz indirimi ihtimalleri ABD borsalarında etkileyici bir ralliyi ateşledi. S&P 500 Endeksi yılın başından bu yana %4 yükseldi. Yatırımcıların risk iştahı arttı ve piyasalara daha fazla para girdi.

Ancak El-Erian bu momentumun devam etmesinin kesin olmadığını belirtiyor. Ünlü ekonomiste göre borsaların önünde daha fazla volatilite getirmesi mümkün 4 büyük risk var.

1. Çin’in yeniden açılması

Çin’in ‘Sıfır Kovid’ politikasından kurtularak yeniden açılması küresel piyasalarda arzın ve talebin yükselmesine destek olması bekleniyor. Ancak El-Erian’a göre Çin’de oluşabilecek yeni bir Kovid-19 salgını küresel büyümeyi risk altına alabilir. Ünlü ekonomist yüksek aşılanma oranı olmadan dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki ölümlerin ciddi sayılara ulaşabileceğini ve bunun piyasalara da etkisinin olacağını söyledi.

El-Erian, “Mevcut politika yaklaşımının sürdürülebilirliği hakkındaki soru işaretlerinin yanı sıra, yeniden açılma süreci aynı zamanda virüsün Çin'den yayılan yeni mutasyonları konusundaki riskleri de artırıyor” ifadelerine yer verdi.

 

2. ABD tasarruflarında azalma

Pandemi sırasında ABD hükümetinin hane halklarına yaptığı yardımlar büyük ölçüde ortadan kalktı. Ülkede birçok hane daha yüksek borçlarla boğuşuyor. El-Erian bu durumun ABD’nin büyümesinde sorun yaratabileceğini, işgücü piyasasındaki gücün zayıflayabileceğini söyledi.

FED yetkilileri, merkez bankasının faiz oranlarını yüksek tutması gerekliliğinin nedenleri arasında defalarca yüksek istihdam artışını ve düşük işsizliği işaret etti. Yetkililer şu anda işsizliğin 2023'te %4,6'ya yükselmesini bekliyor. Bu oran şu anki %3,5'lik işsizlik oranına göre çok daha fazla.

3. Enflasyon %4’te kalıcı olabilir

ABD’de enflasyon düşmeye devam ediyor. Fakat fiyatlar nihayetinde FED’in %2’lik hedefinin üzerinde kalabilir. El-Erian tedarik zinciri sorunlarının ekonomiyi sarsmaya devam etmesi durumunda fiyat artışlarının %4 seviyesinde sıkışacağını tahmin ediyor.

Ünlü ekonomist, enflasyonun temelini oluşturan verilerin hâlâ endişe verici olduğunu, fiyat baskılarının ekonominin hizmet sektörüne kaydığını ve bu sebeple ekonominin FED’in faiz artırımlarına daha az tepki gösterdiğini söyledi. El-Erian uzunca bir süredir 1970’lere benzer bir stagflasyon tehlikesi konusunda uyarıyor. Bu tür bir ekonomi yüksek işsizliğin, düşük büyüme oranlarının ve resesyonun aynı anda gerçekleştiği bir kâbus senaryosu niteliğini taşıyor.

4. FED bozulan itibarını onarıyor ve faizleri düşürmeyecek

2021’de FED’in temel söylemi olan enflasyonun ‘geçici’ olduğu öngörüsü merkez bankası yetkililerinin itibarına büyük bir leke düşürdü. Enflasyonun kalıcı olduğunun ortaya çıkmasıyla birlikte FED Mart 2022’den itibaren agresif bir şekilde faiz artırmaya başlamıştı.

Bugün yatırımcılar FED’in faiz artışlarını yavaşlatmasını ve 2023’ün sonlarına doğru faiz indirimine gitmesini bekliyor. Bu beklentinin hisse senetlerindeki ralliyi teşvik etmesine rağmen FED yetkilileri faiz politikasında değişikliğe gitmede tereddütlü davranabilir.

El-Erian konuyla ilgili açıklamasında, “Merkez bankaları bu yılın ilerleyen dönemlerinde gerçekten faiz indirimi yaparsa, bu karardaki itici güç, hane halklarını ve şirketleri de baskı altına alacak bir şey olan resesyon endişeleri olacaktır. FED’in bu yıl finansal koşulları gevşetmek konusunda piyasalar kadar heyecanlı olduğundan şüpheliyim” ifadelerini kullandı.

 

'Hisse senedi piyasalarında dramatik değişiklik yaşanıyor'

 

Goldman Sachs: Yumuşak iniş borsalara geri dönün anlamına gelmiyor

 

Wall Street’in korku endeksi alarm veriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)