E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda yalancı bahar---

Küresel borsalarda yalancı bahar

Küresel borsalarda yalancı bahar
17 Kasım 2022 - 10:42 borsagundem.com

Enflasyonun düşmeye başladığına dair işaretlerin ardından ABD borsaları ralli havasına girdi. Ancak Wells Fargo’dan Scott Wren bu rallinin sonunun yakın olduğu konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde enflasyonun yavaşlama belirtileri göstermesinin ardından hisse senetlerinde güçlü bir ralli başladı. Ancak Wells Fargo Yatırım Enstitüsü’nün Kıdemli Küresel Piyasalar Stratejisti Scott Wren’e göre bu ralli sürdürülebilir değil.

MarketWatch’un haberine göre, Wren enflasyonun düşmesine sebep olan göstergelerin büyük bir kısmının etkisini yitirmeye başlayacağını öngörüyor. Enflasyondaki düşüş sinyalleri piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikasını değiştireceğine veya faiz artışlarını durduracağına yönelik beklentileri artırmış ve borsalardaki yükselişin yolunu açmıştı.

Wren çarşamba günü müşterileriyle paylaştığı notta, “Son birkaç ayda ekonomik verilerin açıklanmasıyla birlikte bu gibi gelişmeleri sayısız kez gördük” dedi. Ancak Wren’in strateji ekibi ekim ayı tüketici fiyat endeksinin "genel tahminlerin onda ikisi (hatta onda biri) üzerinde gelmesi" halinde piyasa tepkisi bu kadar hoş olamayacağını söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında S&P 500 Endeksi iki haftadır art arda gelen yüksek kapanışların ardından geçtiğimiz günü düşüşle bitirdi. FactSet verilerine göre endeks halen bir hafta öncesine göre yaklaşık %6 yükselişle işlem görüyor. Endeks bir ay öncesine göreyse %10,6 yükseldi. Aynı dönemde Dow Jones Endeksi’nde de %13,2’lik bir artış görüldü.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri de ekim ayında %4,2’lik zirveye ulaşmasının ardından çarşamba günü %3,7 seviyesine kadar düştü. Tahvil faizleri fiyatlarla zıt yönde hareket eder.

Wren’in strateji ekibi ralliyle ilgili açıklamasında, “Bizim görüşümüze göre faiz politikasının değişmesi için enflasyonun daha hızlı düşmesi gerekiyor ve bu büyük ihtimalle bir resesyon sırasında gerçekleşir. Kâr marjlarının daralmasının ve işten çıkarmaların daha henüz yeni başladığına inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yakından izlenen bir enflasyon göstergesi olan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ABD’deki yaşam maliyetlerinin yıllık bazda %7,7 olduğunu gösterdi. Bu oran yaz aylarında %9’un üzerine çıkmıştı.

İşten çıkarmalar son dönemde en fazla büyük teknoloji şirketlerinde görünür hale geldi. Facebook’un çatı şirketi Meta Platforms ve Elon Musk’ın 44 milyar dolara satın aldığı Twitter’da gerçekleşen işten çıkarmalar son dönemde küresel ekonominin gündemindeydi.

Wells Fargo Yatırım Enstitüsü ekibi, ABD ekonomisinin bu yılın sonuna kadar veya 2023'ün başlarında bir resesyona girmesini ve bu resesyonun kabaca yıl ortasına kadar sürmesini beklediklerini söyledi. Açıklamada, “Yatırımcıların bu mevcut hisse senedi rallisini kovalamamalarını tavsiye ediyoruz” denildi.

ABD'nin ticari ham petrol stokları azaldı

 

Küresel risk iştahı zayıfladı

 

Piyasalarda iyimser hava tersine döndü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİLEN17 Kasım 2022 14:27

    Kıskanmayın bizi.bizim borsada daha çok gidecek yer var.6500 yılsonu aracı kurumların hedefleri ne haberrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.