E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda tehlike çanları çalıyor---

Küresel borsalarda tehlike çanları çalıyor

Küresel borsalarda tehlike çanları çalıyor
23 Şubat 2021 - 13:52 borsagundem.com

Kovid sürecinde güçlü bir boğa piyasası yakalayan küresel borsalarda %5 ila %10’luk düzeltme beklentileri artmaya başladı. Baş Stratejist Sam Stovall bu düzeltmenin gerçekleşeceğine kesin gözüyle bakıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım danışmanlığı firması CFRA’in Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall Pazartesi günü paylaştığı notta, “Borsalarda ciddi bir düşüşün yaşanması, ihtimalle değil ne zaman gerçekleşeceğiyle alakalı bir soru” ifadelerine yer verdi.

Stovall’ın söz konusu açıklamayı yapmasındaki en önemli sebep küresel borsalara ilişkin geri çekilme sinyallerinin artıyor olması. Fortune’un haberine göre yatırım danışmanlığı firması Ally Invest’in Baş Yatırım Stratejisti Lindsey Bell “Ayı piyasası destekçilerinin sesleri yükseliyor” ifadelerini kullanarak benzeri bir noktaya dikkat çekiyor. Bell S&P 500’ün 200 günlük ortalamalarına bakıldığında Eylül 2020 zirvesine göre bile daha fazla gerildiğini ifadelerine ekledi.

Ancak küresel borsalarda gerçekleşmesi muhtemel bu geri çekilme mutlaka kötü bir anlam taşımak zorunda değil. Bell, “Kısa vadede geri çekilmeler piyasa aktivitesinin sağlıklı bileşenleridir. Bu nedenle korkunç bir şey yaşanacağını düşünmüyorum” sözleriyle %5 ila %10’luk bir geri çekilmenin makul olabileceğini belirtti.

Stovall notunda Wall Street’te gözlerin “beklenen düzeltmeyi” harekete geçirmesi konusunda beklenenden güçlü gelen perakende verileri ve üretici fiyat endeksi okumalarına odaklandığını belirtiyor. Pazartesi günü Wall Street’teki düşüşle birlikte 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil verimlerinin %1,3’ün üzerine çıkması da bunun bir göstergesi olarak anlaşılıyor.

Goldman Sachs analistleri 12 Şubat tarihli bir raporda, verilerin iyileştirilmesi ekonomi ve genel toparlanma için iyi olduğunu belirtmekle birlikte bu durumun hisse senetlerine zarar verebileceğini açıklamıştı. Analistler tahvil ve nakit gelirlerinde artış görülmesi halinde hisse senedi değerlemeleri için yüksek fiyatları haklı kılan gerekçenin azalacağını belirttiler. Goldman Sachs analistleri yine de kurlardaki artış düzenli olduğu ve büyüme tarafından yönlendirildiği bir süreçte Hisse senetlerinin daha yüksek faiz oranlarıyla birlikte yükselebileceğini öngörüyorlar.

Önümüzdeki 12 aylık fiyat/kazanç oranları tarihsel ortalamaların çok üzerinde seyrederken yatırımcılarınsa yüksek değerlemelere sabitlendiği görülüyor. Stovall, “S&P 500’deki sağlık sektörü hariç tüm sektörlerde gelecek 12 ayın fiyat kazanç oranlarının 20 aylık ortalaması iki haneli primlerle işlem görüyor” ifadelerine yer verdi. Bu rakamlar aslına bakılırsa dördüncü çeyrekteki güçlü bilançolar sayesinde geçen yıla göre bir miktar azaldı. Ancak yine de standartlara göre fazla pahalı görünüyor.

Morgan Stanley Baş Yatırım Sorumlusu Lisa Shalett Pazartesi günkü notunda, “Takip ettiğimiz her varlık sınıfı endeksi şu anda son 20 yılın en yüksek %5’lik diliminde değerleniyor. ABD borsa kapitalizasyonunun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı olan Buffett Göstergesi şimdilerde %147’ye ulaşarak 1999 yılındaki %127’lik zirvesini geride bıraktı” açıklamasına yer verdi.

Son dönemdeki tüm yükselişler ve yüksek değerlemeler, bazı stratejistleri balon piyasası ve borç seviyeleri konusunda endişelendirdi. Yatırımcılar hisse senedi satın almak veya açık işlemler gerçekleştirmek için kredi yoluna başvurdu. Stovall, kredi marjlarıyla ilgili "ister S&P 500 ister nominal GSYİH ile karşılaştırılsın tüm zamanların en yüksek seviyesinde" görüşlerine yer verdi.

Commonwealth Financial Network’ün Baş Yatırım Sorumlusu Brad McMillan geçtiğimiz hafta konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, “İnsanlar sonuçları konusunda kendilerinden emin oldukları sürece yatırım yapmak konusunda çok daha istekli hale geldiler. Bana kalırsa bu iyimser beklentilerin sağlıksız bir yansımasını gösteriyor” demişti.

Küresel borsalardaki yeni tehdit yeşil balon

 

Milyarder yatırımcıdan balon uyarısı

 

Boğa piyasasının görülmeyen işareti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ADEM23 Şubat 2021 22:50

    KORKMAYIN MERKEŞİN 95MİLYAR REZERVİ VARMIŞYA...  :D 

  • veznedar rıfkı23 Şubat 2021 20:55

    mart kapıdan baktırır,kazma kürek yaktırır,martta borsadan uzak durun.

  • nedo23 Şubat 2021 20:54

    nisana kadar hisse almak yok,%100 nakitteyiz,,,%10-15 düşerse borsa 1200 lere gelir.

  • fafa23 Şubat 2021 17:56

    Borsa Gündem ,Amerikan borsalarının halini bizi borsalarımızdan daha iyi yansıtıyor.Ama bizim borsalarımıza zarar veriyor.Her gün Amerikan borsaları gündemimizde.Oranın uzmanları bizim borsaya da yön veriyor.

  • Yani23 Şubat 2021 18:27

    Kardeşim bizim içimizden geçen zaten yerli değil ki,bugün ne oldu mesela ? Bir aracı ( yabancı kurum) normalde satar diğeri karşılar top çevirilerdi ama bugün ne oldu ? Amerikadan talimat gelmiş demek ki verin gitsin diye onlar daha kapalıyken verdiler elimize sazı çalıyoruz hep beraber kısası,normal ordan haber vermesi nerden verecek mars borsasından mı ?

  • Ziermen23 Şubat 2021 15:10

    Bu zik zok ekonomistlerde yokmu hergün blompert e çıkan uluslar arsı piyasa söyle bilmem kim böyle her zamanda bir kılıfınız var düşüşe yiyorsa önceden söyleyinde görelim olduktan sonra bıdı bıdı bıs bi zittorun gidin

  • ALEVİ DİNİNDENİM23 Şubat 2021 14:56

    Borsada düzeltmenin olması sağlıklı yükseliş için gerekli.Gerçi kimi hisseler sağlıklı emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor.Bankalardan çıktım iki önemli şirketten alış yaptım. 

  • kamil23 Şubat 2021 14:40

    yavaş yavaş yolu sonu görünüyor galiba,,çıkamayan borsa düşer.