E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda ‘erken Noel’ coşkusu---

Küresel borsalarda ‘erken Noel’ coşkusu

Küresel borsalarda ‘erken Noel’ coşkusu
14 Aralık 2022 - 11:23 borsagundem.com

Küresel borsalar zorlu geçen bir yılın ardından beklentilerin altında gelen ABD enflasyon rakamlarını kutluyor. Bazı uzmanlar bu rakamların adeta Noel Baba’nın erken hediyesi olduğunu belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senetleri, tahviller ve kripto paralar için 2022 oldukça zorlu bir yıl oldu. Bununla Fortune’un haberine göre dün açıklanan ABD enflasyon rakamlarının adeta Noel Baba tarafından yatırımcılara verilen erken bir hediye olduğu belirtiliyor.

Haberde yatırım danışmanlığı firması Independent Advisor Alliance’ın Baş Yatırım Sorumlusu Chris Zaccarelli, “Noel Baba her şeye rağmen geliyor. Beklenenden daha iyi gelen enflasyon verisi göz önüne alınırsa piyasaların yıl sonuna doğru toparlanması için yeşil ışık yakıldı” ifadelerine yer verdi.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun Salı günü açıkladığı rakamlara göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile ölçülen enflasyon, kasım ayında bir yıl öncesine göre %7,1 arttı.

Normal şartlarda yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) yüzde 2 hedefinin 5 yüzdelik puan yukarısında olan bu raporu görmekten mutlu olmaması gerekirdi. Ancak şu anda piyasalarda farklı bir denklem işliyor. Kasım ayı enflasyon raporu Aralık 2021’den bu yana tüketici fiyatlarındaki en düşük 12 aylık artışı işaret ediyor. Bu oran aynı zamanda yatırım bankalarının %7,3’lük enflasyon tahminlerinin de altında kaldı.

ABD’li yatırım bankası Raymond James’in Baş Ekonomisti Eugenio Alemán konuyla ilgili açıklamasında, “Bu oldukça iyi bir TÜFE raporu. Enflasyonun zirveye ulaştığı ve fiyatların artık dezenflasyonist bir seyir izlediği görüşünü pekiştirmeye yardımcı olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2022 yılı boyunca FED yetkilileri enflasyonla mücadele etmek amacıyla politika faizlerini altı kez yükseltti. Bu faiz artışlarının son dördü ise 75 baz puan seviyesindeydi. Ekonomistler gün içerisinde sonuçları açıklanacak FED’in aralık ayı para politikası toplantısından 50 baz puanlık bir faiz artışı bekliyor.

Bununla birlikte BlackRock'un Küresel Sabit Gelir Yatırımlarından Sorumlu Baş Yatırım Görevlisi Rick Rieder, en son enflasyon raporunun "enflasyonun altında yatan eğilimin yavaşladığına dair bir sinyal verdiğini" ve bunun da FED’in önümüzdeki birkaç ay içinde bir noktada faiz artırımlarını "duraklatmasına" yol açabileceğini söyledi. Morgan Stanley'nin Baş ABD Ekonomisti Ellen Zentner, salı günkü bir araştırma notunda Rieder'in yorumlarını yineledi ve en son enflasyon raporunun "FED için iyi haber" olduğunu söyledi.

FED, faiz artırımlarını duraklatırsa veya faiz indirimlerine yönelirse, artan borçlanma maliyetleri nedeniyle değeri düşük tutulan hisse senetleri için bir fırsat sağlanacaktır.

LPL Financial Baş Ekonomisti Jeffrey Roach, konuyla ilgili verdiği demeçte, "Enflasyon hafifliyor ve FED, faiz artışlarının hızını düşürme yolunda. Yakın vadede, yatırımcılar bu cesaret verici hareketlere olumlu yanıt vermelidir" dedi.

Çok ileri gitmek doğru değil

Birçok ekonomist ve yatırımcı enflasyonun son düşüş eğilimini kutlarken, diğerleri ise önümüzdeki sürecin ABD ekonomisi ve hisse senetleri için zorlu olabileceği konusunda uyarıyor.

Sermaye yönetimi firması Quadratic Capital’ın Kurucusu Nancy Davis, “Salı günkü rapor enflasyonda bir yavaşlama olduğunu gösterse de, ki bu harika bir haber, enflasyon hâlâ çok yüksek ve FED’in %2 hedefinden üç kat daha fazla. Bu yüzden FED’in zafer turu atmasının zamanı değil” dedi.

Enflasyonun gelecek yıl %2 hedefinin çok üzerinde olabileceğini belirten Davis, “Piyasa enflasyon mücadelesinin neredeyse bittiğini düşünüyor gibi görünüyor ve biz bu özgüvenin garantili olduğuna inanmıyoruz. Piyasanın enflasyonun düşmesini beklediği hız fazla iyimser görünüyor” ifadelerine yer verdi.

Birçok yatırım bankası da 2023'ün hisse senetleri için harika bir yıl olacağını öngörmüyor. Morgan Stanley S&P 500 Endeksi’nin gelecek yıl 3.900 puanda işlem göreceğini, Goldman Sachs ve Bank of America ise 4.000 puan seviyesinde kalacağını öngörüyor. Endeks salı günü kapanışı itibariyle 4.019 puandaydı.

S&P 500, en son enflasyon raporunun yayınlanmasından sonra salı sabahı %2'nin üzerinde yükseldi. Daha sonraki süreçte kâr satışlarına maruz kalan endeks %0,73 yükselişle günü kapadı. Varlık yönetimi firması Bolvin’in Başkanı Gina Bolvin pozitif enflasyon raporunun yatırımcılar için bir tuzak olabileceğini söyledi.

Bolvin, “Bugünkü rakamlar iyi bir eğilim gösterse de yatırımcılar aşırı tepki vermemeli” uyarısında bulunuyor.

FED Başkanı Jerome Powell'ın ağustos ayında Jackson Hole sempozyumunda yaptığı şahin yorumları hatırlatan Bolvin. Borsa uzmanı, “Piyasalar en son daha zayıf enflasyon verileri üzerinden ralli yaptığında Jackson Hole sarsıntısıyla karşılaşmıştık. Powell borsaları geriye etmiş ve faiz oranlarını yükseltmişti” ifadelerini kullandı.

Yine de bazı uzmanlar enflasyonun artık tamamen mağlup edildiğini savunuyorlar. Bu aynı zamanda Wall Street’ten gelen tüm kıyamet günü tahminlerine rağmen resesyondan kaçınmanın ihtimalinin bulunduğunu gösteriyor.

TradeStation Group’ın Borsa İstihbaratı Başkan Yardımcısı David Russell, “Bugünkü rapor, yumuşak inişe giden yolda olduğumuzu gösteriyor. FED sert konuşmaya devam edecek. Ancak enflasyon konusunda kritik eşiği dönmüş görünüyoruz. Noel Baba bu yıl şehre gelebilir” ifadelerine yer verdi.

Asya borsaları 'Wall Street' sonrası yükselişte

 

Biden: Enflasyon dünyada artarken ABD'de azalıyor

 

Borsa güne yükselişle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ RIZA GÜZELKALE14 Aralık 2022 16:26

    Biz o ralliyi mart ayından beri çoşkulu şekilde yaşadık çoktam ele mal zamanına moduna geçtiler bile sizlerin haberiniz yok mu.

  • 😂14 Aralık 2022 12:31

    Evet mal yerdirme coskusu bugün bankalarla tutuyorlar son tutuş bu yarın tiki tok tuyacaklar