E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda endişe veren sakinlik---

Küresel borsalarda endişe veren sakinlik

Küresel borsalarda endişe veren sakinlik
16 Haziran 2021 - 17:04 borsagundem.com

ABD ekonomisindeki enflasyon tehdidine ve piyasaların uzun vadedeki gelişmelerini etkileyebilecek haber akışına karşın korku endeksi olarak da bilinen volatilitenin sakin kalması borsa uzmanlarını endişelendiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon korkularının 2021'in ilk birkaç ayında yatırımcıları şok etmesinden sonra, piyasalar derin bir uykuya geçmiş gibi gözüküyor.

Wall Street çevrelerinde korku endeksi olarak da bilinen ve S&P 500 Endeksi’nde beklenen volatilitenin bir ölçütü olan VIX Endeksi, Cuma günü 15.7 puanla pandemi döneminin en düşük seviyesine geriledi. Endeks salgının ilk aşamalarında 80'in üzerine yükselmişti. Deutsche Bank tarafından üretilen ve döviz piyasalarındaki volatiliteyi ölçen bir başka endeks de geçen hafta Şubat 2020'den bu yana en düşük noktasına geriledi.

Financial Times’ın haberine göre analistler, sessiz geçen bu dönemin kısmen ABD Merkez Bankası (FED) politikalarına karşı bekle ve gör taktiklerini yansıttığını söylüyor. Zira FED’in yüksek enflasyon karşısında para politikasını geri çekmesi piyasalarda önemli bir belirsizliğe neden olabilir. Gün içerisinde sona erecek FED toplantısı sonucunda önemli bir karar alınması beklenmese de bazı yatırımcılar piyasaların aşırı derecede rahat davranmasından çekiniyor.

Avrupa merkezli fon yönetimi şirketi Carmignac'ın Yatırım Komitesi Üyesi Gergely Majoros, hisse senedi piyasalarındaki sakin koşullar hakkında "Giderek daha tetikte hissediyoruz. Bu durum, bir sonraki adımda ne olacağına dair gözlerimizin açık olması gerektiği anlamına geliyor" ifadelerine yer verdi.

İsviçre bankası Credit Suisse'in yatırım komitesi de bir araştırma notunda, varlık piyasaları genelinde "yatırımcı rahatlığının yüksek olduğu" konusunda uyarıda bulundu ve piyasaları ilgilendiren haber akışlarını dikkat çekerek “aşağı yönlü risklerin daha yüksek" olduğunu öne sürdü.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre küresel hisse senetleri, gelişmiş ülke ekonomilerinin korona virüsün neden olduğu acil durumundan toparlanmasıyla ve şirketlerin bilanço beklentilerini artırmasıyla rekor seviyelere yükseldi. Ancak bilanço verileri son haftalarda sessizleşirken, bazı yatırımcılar iyi haberlerin uzun zaman önce fiyatlandığını öne sürüyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalardaki hisse senetlerinin tamamını içeren FTSE All World Endeksi haziran ayında şu ana kadar yüzde 1,4'ün biraz üzerinde yükseliş gösterdi.

ABD'de ekonomi haberlerinin manşetinde tüketici fiyatlarındaki enflasyonun Mayıs'a kadar geçen 12 aylık sürede yüzde 5'e ulaşması. Nisan ayında %4,2 olarak kayda geçen bu oran ekonomin yeniden açılmasına bağlı olarak tüketicinin talebinin artmasıyla, tedarik zincirinde görülen daralmayla ve ikinci el otomobil ve emtia fiyatlarındaki artışla gerçekleşti.

Merkez bankaları bu tip durumlarda, artan fiyatlarla mücadele etmek için geleneksel olarak finansal koşulları sıkılaştırma eğiliminde olurlar. Ancak FED enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu savunuyor ve bu görüşüyle birçok yatırımcıyı da ikna etmiş durumda.

Yatırım danışmanlığı şirketi ClearBridge Investments Portföy Yöneticisi Margaret Vitrano, "Piyasalar en azından şimdilik FED Başkanı Jarome Powell tarafından açıklanan enflasyonun geçici olduğu fikrine katılıyor" dedi.

Bank of America'nın bu hafta 645 milyar dolarlık müşteri varlığının yönetiminden sorumlu 207 küresel fon yöneticisiyle yaptığı anket, salgın sonrası enflasyonun geçici olacağına inananların oranının 10'da yedinin üzerinde gösterdi. Gelecekte FED’in piyasa desteklerini hafifleteceği beklentilerine dayanan birçok tahvil yatırımcısı tahvil varlıklarını azalttı ve tahvillerin portföylerdeki payı üç yılın en düşük seviyesine çekildi. Yatırımcılar, tahvillere yönelik olumsuz bir anlatıların varlık yöneticilerini hisse senetlerine tutunmaya ikna eden bir diğer faktör olduğunu belirtiyor.

İsviçre bankası UBS'nin Servet Yönetimi Birimi İngiltere Baş Yatırım Yöneticisi Caroline Simmons, "Hisse senetleri bu yıl her şeye rağmen yükselmesi bekleniyor. Ancak bu yükseliş yılın başındaki hızlı ivmeyle aynı oranda olmayacaktır" ifadelerine yer verdi.

Tarihsel veriler düşük volatilite dönemlerinin hisse senedi satmak için her zaman iyi bir sinyal olmadığını gösteriyor. Schroders Analisti Duncan Lamont tarafından derlenen verilere göre, 1991'den bu yana VIX Endeksi’nin 15 ila 16 arasında olduğu bir dönemde S&P 500 yatırımı yapmanın takip eden 12 ay içinde toplamda yüzde 14,6'lık bir getiri sağlayacağını görülüyor.

Ancak enflasyonun FED’in beklentilerinin önüne geçmesi durumunda analisteler piyasalardaki sakinlik duygusunun sarsıcı bir şekilde zarar görebileceğine işaret ediyor.

Wall Street FED açıklamaları öncesi karışık seyirle açıldı

 

ABD’deki enflasyon yatırımcı portföylerini altüst edebilir

 

Konut fiyatlarındaki artış rekor tazeledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)