E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda Dot-com balonu korkusu---

Küresel borsalarda Dot-com balonu korkusu

Küresel borsalarda Dot-com balonu korkusu
26 Ocak 2021 - 15:47 borsagundem.com

Geçtiğimiz gün opsiyon piyasalarında görülen hareketlilik borsaların daha önce Dot-com balonunda gördüğü gündelik yatırım hareketlerini hatırlatıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Perakende yatırımcıların borsa aşkı geri döndü. Ancak opsiyon piyasaları üzerinde yaptıkları yatırımlar tecrübeli borsa uzmanlarının endişelenmesine neden oluyor.

Marketwatch’un haberine göre borsa araştırmaları ve analiz firması Option Metrics’in Kantitatif Araştırmalar Birimi Başkanı Garrett DeSimone borsalardaki spekülatif hareketlenmelere ilişkin, “Şu anda gördüğümüz şey kısa vadede asli değeri olmayan opsiyon tercihi. Zira bu tercihin piyango benzeri ödemeleri söz konusu” açıklamasında bulundu.

Söz konusu opsiyon yatırımı bazı durumlarda önemli ölçüde kazanç elde edilmesini sağlıyor. Ancak bu aynı zamanda 1990’ların sonundaki dot-com balonunun patlamasını hatırlatıyor. Dot-com balonu sırasında borsalarda gündelik borsa ticaretinin etkisiyle enflasyonda sert yükselişler gerçekleşmiş ve muazzam bir piyasa balonunun oluşmasında katkı sağlamıştı.

Asli değeri olmayan opsiyon tercihi (out of the money option) yatırımcılara bir teminatı belirli bir tarihe kadar sabit fiyatlı bir şekilde belirleme hakkını veren ancak alım zorunluğu oluşturmayan bir finansal araçtır. Yatırımcılar hisse senedini mevcut seviyesinin çok üzerinde bir sabit fiyatta satın alarak hisse senedi fiyatındaki dalgalanmalar sonucu net bir kâr elde etmeye çalışır.

Söz konusu yatırım biçimi perakende yatırımcılarda özellikle Reddit gibi sosyal medya toplulukları arasında popülerlik kazanıyor.

Wall Street'te GameStop hissesi çılgınlığı

Perakende yatırımcının opsiyon tercihi küçümsenmemeli

Deutsche Bank analistleri küresel piyasalardaki opsiyon yatırımı hacmi geçtiğimiz yıldan bu yana yükseliş gösterdiğini belirtiyor. Analistler konuyla ilgili paylaştıkları yatırımcı notunda son üç aydır ortalama günlük opsiyon hacimlerinin yeni bir zirveye ulaştığını belirterek bu artışın büyük kısmının “çok küçük” çaplı sözlemler olduğuna dikkat çekti. Bu durum opsiyon tercihlerinin perakende yatırımcılar tarafından yapıldığını gösteriyor. Analistlere göre bu küçümsenmesi gereken bir durum değil.

Alman bankası analistleri opsiyon hacimlerinin hisse senetlerini değerlemelerindeki yükselişten büyük oranda sorumlu olduğuna dikkat çekiyor. Zira kurumsal yatırımcılar bu akımı Mart ayından bu yana takip ediyor.

Yatırım uzmanlarının endişeleri haklı çıkacak mı?

Borsalardaki elde edilen ciddi kazanç oranları ise sadece açığa satışlardan kaynaklanmıyor.

Bireysel yatırımcılara opsiyon satışı yapan borsa şirketleri borsalarda açığa satış anlaşmaları ağırlığını hissettiler. Pozisyonlarını nötr hale getirmek içinse değerinin altındaki hisselere yatırım yapmaya zorlandılar. Daha geniş çapta konuşmak gerekirse eğer hisse senetleri yükselirse borsa şirketleri pozisyonlarını korumak için daha fazla alım yapmak zorunda bırakıldı.

İnternet üzerinden yapılan borsa ticaretindeki genel artış ABD’de geçen bahar ayında Amerikalılara yapılan teşvik harcamalarının dağıtılması gibi birçok farklı sebebe bağlandı. Yalnız perakende yatırımcıların hepsi de açığa satış opsiyon ticaretine yatırımda bulunmamıştı.

TD Ameritrade’in Baş Borsa Stratejisti J.J. Kinahan perakende yatırımcılarla ilişkili yorumlarında, “Çoğunlukla unutulan konu perakende yatırımcıların sermayelerini çok iyi yönetmek zorunda olmalarıdır” ifadelerine yer veriyor. Borsa uzmanı opsiyon ticareti müşterilerinin pahalı teknoloji hisseleri alımlarına bir alternatif olarak kullanıldığının altını çiziyor. Ancak opsiyon satın almak yatırımcının riski açıkça tanımlamasını sağlıyor. Zira hisse senedinin beklenen ralliyi yapmaması durumunda yatırımcılar opsiyon için ödedikleri primi ellerinden çıkarmış oluyorlar.

Bitcoin’de yeni hedef 50 bin dolar

 

ANT Group halka arz sürecinde yeni gelişme

 

Borsa İstanbul'da toparlanma çabası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Can3527 Ocak 2021 14:48

    Panik ,korku,acgozluluk :kaybetmenin temel sebepleridir. Bu duygulardan uzak kaldığınız sürece kaybetmesin iz.

  • vatandaş26 Ocak 2021 23:03

    her zaman bunların dediğinin tersini yapar ve kazanırım

  • RAMO CANCAN26 Ocak 2021 17:10

    sallama bir haber.sonra bizim küçük yatırımcımız ve TVF numuz var sizin böyle cesaretli enstürmanlarınız varmı.sizin borsalar düşer bizim borsaya bir şey olmaz.

  • TAMİZ KARTALGÖZ26 Ocak 2021 16:47

    Bana inandırıcı gelmiyor.eğer bu haberlere inansa idim paramı 15 katlayamaz idim.Demirden korkuyor isen trene binmeyeceksin arkadaş.